Νέοφιλελευθερισμός και τριχοφυΐα...


 Αποτελούν – αντικειμενικά - σημαντικό γεγονός οι γαλλικές προεδρικές εκλογές της 24ης Απριλίου, έχει κι ο Εμμανουέλ Μακρόν φωτογένεια από μόνος του. Έ δεν χρειάζονταν κάτι περισσότερο.

Η περίφημη φωτογραφία του στον («κροκί» ή «μουσταρδί» είναι συζητήσιμο) καναπέ απογειώθηκε στην παγκόσμια σφαίρα. Με «σήμα κατατεθέν» το ανοιχτό λευκό πουκάμισο, που... αποκάλυψε το δασύτριχο στέρνο του Γάλλου προέδρου...
Τα ελληνικά social media δεν αδιαφόρησαν για το γεγονός και τίμησαν δεόντως την απεικόνιση. Μάλιστα οι εγχώριοι χρήστες συνέδεσαν άμεσα την φωτογραφία του Μακρόν με αυτή από τον (πρώτο) εμβολιασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη στις 18 Ιανουαρίου του 2021. Κοινό σημείο η τριχοφυΐα στο στήθος (αν και ο Έλληνας πρωθυπουργός υπολείπεται, συγκριτικά).

Η σύνδεση δεν ήταν αυθαίρετη. Μας το επιβεβαίωσε την ίδια μέρα (χθες δηλαδή) στην Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Χάρης Θεοχάρης. Με αφορμή τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία μας είπε πως «η θέση μας για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δικαιώθηκε πλήρως και απόλυτα. Οι μοναδικές φωνές του κ. Μακρόν και του κ. Μητσοτάκη τώρα έγιναν οι στίχοι του χορού όλων των ευρωπαϊκών ηγετών».

Εμμανουέλ Μακρόν και Κυριάκος Μητσοτάκης λοιπόν. Το δασύτριχο δίδυμο που πρωτοπορεί και οδηγεί ιδεολογικά την ευρωπαϊκή ήπειρο. Δεν είναι άλλωστε και λίγα τα κοινά τους στοιχεία

Αμφότεροι δηλώνουν πολιτικοί με «κεντρώες» απόψεις. Πλην όμως, όλως παραδόξως, ακολουθούν κατά βάση νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Δεν το παραδέχονται όμως υποστηρίζοντας ότι οι διαχωρισμοί αυτοί αφορούν το παρελθόν.

Επίσης έχουν καταφέρει – τεκμηριωμένο αυτό – ο καθένας με τον δικό του τρόπο να προκαλέσουν έντονες κοινωνικές αντιδράσεις με την πολιτική τους. Στην συνέχεια επιχείρησαν να τις καταστείλουν με σκληρό αυταρχισμό.

Έχουν όμως και σημαντικές διαφορές. Ο Εμανουέλ Μακρόν στην τρέχουσα συγκυρία έχει ένα σημαντικό διεθνή ρόλο μια και ηγείται μια πυρηνικής δύναμης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει σημαντικό διεθνή ρόλο. Παρόλα αυτά τοποθετείται και πολιτεύεται στο ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία με έντονη «δυτική» ζέση . ΣΑΝ να είναι ηγέτης μιας πυρηνικής δύναμης.

Μια ακόμη διαφορά τους είναι πως ο Εμμανουέλ Μακρόν έχει εκλογές στην χώρα του φέτος και μάλλον θα τις κερδίσει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εξαγγείλει εκλογές για του χρόνου ,τέτοια εποχή, δίχως να είναι καθόλου βέβαιο πως θα καταφέρει να φτάσει μέχρι εκεί.

Θα μπορούσαμε ίσως να συνεχίσουμε και σε άλλα πεδία αυτή την συγκριτική ανάλυση. Είναι καλύτερο όμως να μείνουμε στο ζήτημα που αναδεικνύουν οι κατά καιρούς αποκαλυπτικές φωτογραφήσεις των δύο. Θέμα που έχει απασχολήσει και τον διεθνή τύπο.

Ένα ενδιαφέρον, παρεμπίπτον, ερώτημα π.χ είναι το ποια ακριβώς είναι η σχέση του νεοφιλελεύθερισμού με την τριχοφυΐα. Έχετε καμιά καλή ιδέα;...

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

news247.gr