Ουρανομήκεις κωλοτούμπες από την κυβέρνηση...

0


 Η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί. Και μία ημέρα κατά την οποία βασικά κυβερνητικά αφηγήματα ακυρώνονται διαδοχικά, αναμφίβολα δεν είναι μία καλή ημέρα. Τόσο η απόφαση της ΔΕΗ για διπλασιασμό της... παραγωγής ηλεκτρισμού από λιγνίτη που αχρηστεύει τις υπερφίαλες πράσινες διακηρύξεις του Μεγάρου Μαξίμου και ο όψιμος διπλασιασμός της επιδότησης, όσο και οι νέες «εικασίες» για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα σε συνδυασμό με την -εκ νέου- στροφή 180 μοιρών... του Άδωνι Γεωργιάδη, αυτή τη φορά για την ανακοίνωση των ονομάτων των κερδοσκόπων, αποτελούν μερικά ακόμα καρφιά στο φέρετρο των νεκρών κυβερνητικών δεσμεύσεων.


Με μία αιφνίδια ανακοίνωση που δίνει την αίσθηση που έπιασε ακόμα και το Μέγαρο Μαξίμου «στον ύπνο», η ΔΕΗ ανακοίνωσε την Τρίτη πως προχωράει σε αναθεώρηση των πλάνων της για την παραγωγή των ορυχείων της, διπλασιάζοντας επί της ουσίας την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από λιγνίτη. Η απόφαση έρχεται ως απότοκο της εντολής που έλαβε η ΔΕΗ από την Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να καταθέσει  το ετήσιο πλάνο εξόρυξης λιγνίτη στα ορυχεία της, για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των διαθέσιμων λιγνιτικών μονάδων.

Μετά από αρνήσεις και κατηγορίες για «συνομωσιολογία» κατά αντιπολίτευσης, πολιτικών και πολιτών που αμφισβητούσαν την πρόχειρη και βίαιη απολιγνιτοποίηση που ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Σεπτέμβριο του 2019, η κυβέρνηση αναζητά πλέον νέο αφήγημα για να υποστηρίξει την απόφαση της ΔΕΗ να καθυστερήσει τουλάχιστον κατά δύο χρόνια την απόσυρση των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων, το 2025 αντί για το 2023.

Την ίδια ημέρα, μετά από σφοδρή κριτική της αντιπολίτευσης για «ψίχουλα» η κυβέρνηση προχώρησε στον διπλασιασμό της κρατικής επιδότησης στους λογαριασμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων για τον Απρίλιο στα 40 ευρώ ανά θερμική MWh, από 20 ευρώ ανά θερμική MWh τον Μάρτιο. Η αύξηση βέβαια έρχεται καθώς η Άνοιξη μπαίνει για τα καλά και αφού πέρασαν έξι μήνες στον βαρύ χειμώνα, γεγονός που συνεχίζει να θέτει την κυβέρνηση στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης για υποκριτικές αυξήσεις, και μάλιστα την ώρα που η ανάγκη για θέρμανση υποχωρεί.

Σύμφωνα δε με φιλοκυβερνητικά δημοσιεύματα, η περιβόητη και πολυδιαφημισμένη αύξηση του κατώτατου μισθού που έχει προαναγγελθεί για τον προσεχή Μάιο αναμένεται τελικά να κλειδώσει στο 6%, αυξάνοντας τον μηνιαίο κατώτατο μόλις στα 703 ευρώ. Μία αύξηση που ακόμα και σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες κυβερνητικές παρεμβάσεις είναι αδύνατον να αντιμετωπίσουν τον οικονομικό στραγγαλισμό που βιώνουν τα νοικοκυριά.

Ασκήσεις ψυχραιμίας χωρίς αποτέλεσμα

Τη Δευτέρα, στην εκπομπή του ΑΝΤ1 κατά την οποία ο υπουργός Ανάπτυξης επιδόθηκε σε ακόμα ένα «σόου» φωνάζοντας και χλευάζοντας δημοσιογράφο ο οποίος του ασκούσε κριτική, παραδίδοντας μαθήματα… ψυχραιμίας. «Παρακαλώ πολύ επαναλαμβάνω, σε εποχές τόσο μεγάλης κρίσης, πόλεμο έχουμε, ψυχραιμία. Δεν πρέπει να χάσει κανείς την ψυχραιμία του, η Κυβέρνηση δεν αφήνει κανέναν απολύτως πίσω. Το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο, αλλά έχουμε πόλεμο. Ηρεμία, ψυχραιμία» έλεγε πριν αρχίσει να φωνάζει από τηλεοράσεως.

Μία ημέρα μετά, φαίνεται πως οι παραινέσεις του είχαν στόχο κυρίως τον εαυτό του. Εκτός των εντάσεων και των νεύρων που επιδεικνύει επί της οθόνης προβληματίζοντας ακόμα και τους υποστηρικτές της κυβέρνησης, οι κινήσεις του αποκαλύπτουν αν μη τι άλλο μία έκδηλη αγωνία και αναταραχή. Τη Δευτέρα, ο υπουργός προκάλεσε σοκ με την χυδαία έμπνευσή του να συγκρίνει όσους καταναλωτές ζητούν να μάθουν ποια μεγάλη αλυσίδα «έκλεβε» τους καταναλωτές, με τους εξαγριωμένους πολίτες που συγκεντρώθηκε έξω από το σπίτι της Ρούλας Πισπιρίγκου για την λιντσάρει.

Την Τρίτη ωστόσο, εμφανίστηκε στη Βουλή να κουνά το δάχτυλο κατά του «μαυραγοριτισμού», αναγκαζόμενος να φέρει νομοθετική ρύθμιση για την «προστασία του καταναλωτή από την αισχροκέρδεια». Όπως ανακοίνωσε, θα καταθέσει διάταξη στο πρότυπο εκείνης για τον κορονοϊό που θα δίνει το δικαίωμα στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή να δημοσιοποιεί τις επωνυμίες των επιχειρήσεων στις οποίες επιβάλλονται πρόστιμα για λόγους αισχροκέρδειας.

Την ίδια ημέρα, ο υπουργός και ο αναπληρωτής του έμπλεξαν τις γραμμές τους και για τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά. Μετά από την προ μηνών προαναγγελία και το άδειασμα από την κυβέρνηση, ο Αδ. Γεωργιάδης επανέφερε στη συζήτηση τη μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα προϊόντα, δηλώνοντας στο Πρώτο Πρόγραμμα πως «έχουμε πει ότι αυτό είναι στο τραπέζι και προφανώς θα γίνει, πιστεύω σχετικά σύντομα». Η δήλωσή του ήρθε δύο ημέρες μετά από εκείνην του Νίκου Παπαθανάση στον ΑΝΤ1, πως «μια οριζόντια μείωση ΦΠΑ δεν σημαίνει ότι θα στηριχθούν αυτοί πραγματικά που έχουν ανάγκη», πως «όλα τα μέτρα είναι στο τραπέζι και αξιολογούνται, όμως αυτό που στοχεύουμε είναι η στήριξη των συμπολιτών που έχουν ανάγκη» και κυρίως πως «μια μείωση του ΦΠΑ, ίσως δεν φτάσει στον τελικό καταναλωτή».

Όλα αυτά, αφού τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να κλείσει προς ώρας κάθε συζήτηση για πιθανά νέα μέτρα. Ο Γιάννης Οικονόμου δήλωσε πως «ακόμα τα μέτρα του Απριλίου δεν έχουν εφαρμοστεί, για να δει ο κόσμος τον αντίκτυπό τους», και ακόμα πιο ξεκάθαρα, ξέκοψε τη συζήτηση τονίζοντας πως «δεν υπάρχει κάτι άλλο στο τραπέζι αυτή τη στιγμή.

Φτάνοντας στο μέσο της εβδομάδας, στο Μέγαρο Μαξίμου ελπίζουν σε αλλαγή της ατζέντας τις επόμενες ημέρες. Ξεκινώντας από τα διαδοχικά ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη την Τρίτη με την υφυπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Victoria Nuland, με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Yair Lapid, και με το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Philip Lane, και συνεχίζοντας με την ομιλία του Βολοντιμίρ Ζελένσκι στη Βουλή την Πέμπτη. Τη δε Παρασκευή, προαναγγέλλεται από τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης πως αναμένονται οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη, οι οποίες επρόκειτο να γίνουν την περασμένη εβδομάδα αλλά αναβλήθηκαν...

Mηνάς Κωνσταντίνου

documentonews.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)