Τώρα βρήκαν την καραμέλα του λαϊκισμού...


 
Θα μπορούσε να ήταν και το ανέκδοτο της ημέρας αλλά, αν το καλοσκεφτείς, μόνο αστείο δεν είναι να ρωτάει δημοσιογράφος τον Βορίδη αν φοβάται πως η ακρίβεια και το μεταναστευτικό θα... ανεβάσουν την Ακροδεξιά στην Ελλάδα, όπως και στη Γαλλία, και ο κουμπάρος του Λεπέν να απαντάει "ναι, το φοβάμαι". 

Και είναι λιγότερο αστείο αν προσέξει κανείς πως στο κυρίαρχο αφήγημα, το εκ Μαξίμου εκπορευόμενο, το κόμμα της Λεπέν σπανίως αναφέρεται πια ως κόμμα της Ακροδεξιάς αλλά ως πολιτική δύναμη που εκπροσωπεί τον λαϊκισμό. Ναι, τον ίδιο λαϊκισμό που, σύμφωνα με μια υπουργό μας, οι Έλληνες πολέμησαν στην Πίνδο το 1940. Έτσι τον έχουν βαφτίσει τον φασισμό, γιατί έτσι τους εξυπηρετεί...
Είναι αυτή η περίφημη καραμέλα περί λαϊκισμού που έρχεται και δένει γλυκά με τη θεωρία των δύο άκρων, που όποτε τα βρίσκουν σκούρα εκεί στο Μαξίμου την επαναφέρουν στη δημόσια σφαίρα και ό,τι κάτσει. Είτε πρόκειται να μπαλώσουν την ανεπανάληπτη γκάφα τους με τους νεοναζί του Αζόφ στη Βουλή είτε για να περιγράψουν τους πολιτικούς συσχετισμούς στη Γαλλία, στέλνουν ένα βαρύγδουπο non paper περί λαϊκισμού και μετά αναλαμβάνει η λίστα Πέτσα τα περαιτέρω.

Γιατί βολεύει καλύτερα πια το καζάνι του λαϊκισμού που πετάς μέσα την Ακροδεξιά μαζί με την Αριστερά και δεν λερώνεις και το στόμα σου με λέξεις και χαρακτηρισμούς που μπορεί να ενοχλήσουν μια σημαντική μερίδα από το ακροατήριό σου, που δεν είναι άλλοι από τους ορφανούς ψηφοφόρους της Χ.Α. για τους οποίους εμφανίστηκαν και νέοι διεκδικητές εκ δεξιών της Ν.Δ.

Έτσι λοιπόν, από τη μια βαφτίζουν τη Λεπέν λαϊκίστρια και από την άλλη παριστάνουν πως φοβούνται ότι η ακρίβεια θα ανεβάσει τη δημοφιλία των “λαϊκιστικών” κομμάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη για να υπονομεύσουν την πολιτική διέξοδο προς τα αριστερά...

Πέτρος Κατσάκος

Η ΑΥΓΗ