Επιχείρηση “αναστροφή κλίματος”...

 
Στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν πως με στοχευμένες  κινήσεις μπορούν να αλλάξουν το βαρύ κλίμα που επικρατεί αυτή την ώρα στην κοινωνία εξαιτίας της ακρίβειας που προκαλεί... η ενεργειακή κρίση. Και για αυτό ήδη επεξεργάζονται τον «οδικό χάρτη» που θα τους οδηγήσει μέχρι το τέλος καλοκαιριού.

Σε αυτό το πλαίσιο εμπίπτει και η χθεσινή αιφνιδιαστική κίνηση από το Μέγαρο Μαξίμου, να αλλάξει τον αρχικό σχεδιασμό του για την αύξηση του κατώτατου μισθού και να το ανακοινώσει εσπευσμένα λίγο πριν από το Πάσχα...

Προφανώς με αυτή την κίνηση τα κυβερνητικά στελέχη θέλησαν να προλάβουν τα χειρότερα από τις συγκρίσεις των καταναλωτών στην αγορά για το πασχαλινό τραπέζι και να μετριάσουν το κύμα οργής με την ελπίδα πως ο επόμενος μήνας θα είναι οικονομικά καλύτερος.  

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού για το 2022 είναι σωρευτικά 9,7 %. Το ποσοστό αυτό υπερκαλύπτει την αύξηση του πληθωρισμού, ο οποίος το Μάρτιο ήταν 8,9 %» υπογράμμιζαν από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και πρόσθεταν ότι αυτό είναι ένα μόνο από τα όπλα της κυβέρνησης για τη στήριξη των εργαζομένων. 

Αμέσως μετά το Πάσχα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να αλλάξει ριζικά την ατζέντα με δύο βασικές κινήσεις:

πρώτον, με συμπληρωματικές παροχές προς τους εργαζομένους και
δεύτερον, ισχυροποιώντας το ηγετικό προφίλ στο πολιτικό σκηνικό του μέσω του Συνεδρίου της ΝΔ.

Μετά την ανακοίνωση της αύξησης του κατώτατου μισθού το πρωθυπουργικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο να ανακοινώσει ένα νέο πρόγραμμα για επιδότηση στέγασης σε νέους εργαζομένους, εντός του Μάιου.

Από το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι τόσο η αύξηση του κατώτατου μισθού όσο και το νέο πρόγραμμα ενοικίου στους νέους εργαζόμενους θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία μέχρι και τα μέσα Μαΐου.

Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση «ποντάρει» στις προτάσεις των Βρυξελλών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που θα κατατεθούν στις 18 Μαίου και θα συζητηθούν στα τέλη του μήνα στην Σύνοδο Κορυφής.
Εν τω μεταξύ θα «τρέχει» και το εναλλακτικό σχέδιο οικονομικής ενίσχυσης των πολιτών με εθνικούς πόρους σε περίπτωση απροθυμίας της Ε.Ε να λάβει αποφάσεις για κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος.

Το κυβερνητικό επιτελείο επιθυμεί να δώσει μια οριστική λύση στο ενεργειακό κι επεξεργάζεται σχέδιο «κόφτη» που θα παρεμβαίνει αμέσως μόλις οι τιμές της κιλοβατώρας πάνε να ξεφύγουν πάνω από τον μέσο όρο του α’ εξαμήνου του 2021, δηλαδή προτού αρχίσει σταδιακά η ανιούσα των τιμών σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα.

Οι σχετικές ανακοινώσεις προσδιορίζονται για τις αρχές Ιουνίου.

Τότε, στις αρχές του επόμενου μήνα η κυβέρνηση θα αποφασίσει και αν θα χρησιμοποιήσει το «μαξιλαράκι» των 230 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Μέχρι τα μέσα Ιουνίου αναμένεται να ανακοινωθεί από την κυβέρνηση και η μείωση κατά 0.5 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών. Τα τελευταία χρόνια οι εισφορές έχουν «ψαλιδιστεί» κατά 3.9 ποσοστιαίες μονάδες και στόχος είναι μέχρι το 2023 να έχει σωρευτικά φτάσει η μείωση στις πέντε ποσοστιαίες μονάδες.

Από το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι οι παραπάνω παρεμβάσεις θα έχουν θετική επίδραση στην κοινωνία μέχρι και το τέλος Ιουνίου Ύστερα θα αναλάβει δράση το «βαρύ πυροβολικό» της οικονομίας, που είναι ο τουρισμός. Εκτιμούν δε ότι η φετινή τουριστική σεζόν αναμένεται εξαιρετική και θα φέρει στην ελληνική οικονομία πάνω από 15-18 δισ. ευρώ...

Αννα Καραβοκύρη

libre.gr