Γιατί ο Μάιος είναι ο πιο κρίσιμος μήνας για την κυβέρνηση...

0

Καθοριστικός θα είναι ο επόμενος μήνας για την κυβέρνηση κι αυτό διότι τον Μάιο θα «αποτυπωθούν» στην κοινωνία τα έκτακτα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης και θα ληφθούν αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την... ενεργειακή κρίση.

Το Μέγαρο Μαξίμου αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις δημοσκοπήσεις του Μαΐου καθώς σε αυτές θα καταγράφεται η στάση των πολιτών απέναντι στην «επιταγή ακρίβειας» και στην αύξηση του κατώτατου μισθού...

Τα κυβερνητικά στελέχη έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους σε τρία βασικά δημοσκοπικά ευρήματα:

στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, στον καταλληλότερο πρωθυπουργό και στην εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση.  
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μέχρι τώρα είναι καθησυχαστικό το γεγονός πως παρά την μικρή δημοσκοπική κάμψη που αποτυπώνεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται σταθερά και με διαφορά από τον Αλέξη Τσίπρα.

Επίσης, μέχρι σήμερα η αντιπολίτευση δεν δείχνει να καρπώνεται δημοσκοπικά την κυβερνητική φθορά που υπόκειται η ΝΔ. Αυτό που θα εξετάσουν λεπτομερώς είναι οι δείκτες εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση σε περιόδους κρίσεων.

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού υπογραμμίζουν με νόημα πως ανάλογα ευρήματα, μικρή πτώση της εμπιστοσύνης των πολιτών είχε παρατηρηθεί στις μετρήσεις και μετά το ξέσπασμα του δεύτερου κύματος της πανδημίας ωστόσο η κυβέρνηση με τις κατάλληλες παρεμβάσεις κατάφερε να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Αυτό που φοβίζει το Μέγαρο Μαξίμου είναι η αύξηση των αναποφάσιστων ψηφοφόρων.

Κι αυτό γιατί έμπειρα κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν το φόβο πως ένα μέρος της αδιευκρίνιστης ψήφου ενδεχομένως να κινηθεί δεξιότερα της ΝΔ.

«Η ψήφος σε πολιτικά κόμματα που κινούνται στα όρια του δημοκρατικού τόξου εκφράζεται μόνον στην κάλπη και όχι στις δημοσκοπήσεις» τονίζουν εμπειρότατοι δημοσκόποι. Κι αυτό δείχνουν να το γνωρίζουν καλά τα στελέχη της κυβέρνησης και μάλιστα να το λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τους.

Εξάλλου οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του πρωθυπουργού πως «πρέπει να στηρίξουμε την κοινωνία με κάθε δυνατό τρόπο για να μην επανέλθουν οι  δυνάμεις του λαϊκισμού» κινούνται σε αυτή την λογική.  Διαβάζοντας τα ποιοτικά στοιχεία το επιτελείο του πρωθυπουργού θέλει να δημιουργήσει  αναχώματα απέναντι στην δημιουργία ενός αντισυστημικού ρεύματος στην κοινωνία.  

Παράλληλα, το πρωθυπουργικό γραφείο συνεχίζει να επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους πως το πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης είναι ευρωπαϊκό και συνεπώς απαιτείται ευρωπαϊκή λύση. Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εντείνει τις επαφές του με τους ευρωπαίους ηγέτες, αμέσως μετά το Πάσχα με στόχο να χτίσει συμμαχίες εν όψει της Συνόδου Κορυφής στα τέλη του επόμενου μήνα.

Η κυβέρνηση έχει ποντάρει τα μέγιστα στην επόμενη «Σύνοδο των 27» για την αναχαίτιση του κύματος ακρίβειας καθώς οι εθνικοί πόροι είναι περιορισμένοι και η χρονική διάρκειας των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης παραμένει άγνωστη...

Αννα Καραβοκύρη

libre.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)