Παρασκευή 8 Απριλίου 2022

Πρόταση Τσίπρα για την εκλογή προέδρου...


 Εκλογές την Κυριακή 15 Μαΐου για αρχηγό και κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. περιλαμβάνει η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, όπως την παρουσίασε στην τελευταία συνεδρίαση του... Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, χθες. Η πρόταση θα κατατεθεί προς ψήφιση στο συνέδριο και αναμένεται να περάσει, παρά το γεγονός ότι και χθες, τα στελέχη της «Ομπρέλας» δε συμφώνησαν με την πρόταση, παραμένοντας σταθερά στην αρχική τους άρνηση.

Σε ό,τι αφορά την εκλογή προέδρου, η πρόταση Τσίπρα αναφέρει ότι μπορούν να ψηφίσουν τα μέλη που είναι ήδη εγγεγραμμένα στα μητρώα, αλλά και όσα εγγραφούν τη μέρα της ψηφοφορίας. Σε ό,τι αφορά την εκλογή των μελών της κεντρικής επιτροπής, αυτά θα ψηφιστούν απ’ όσα μέλη εγγράφηκαν στους καταλόγους του κόμματος έως τις 21 Μαρτίου...

Την ευθύνη της διαδικασίας θα αναλάβει μια 11μελής Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ), η οποία και θα οριστεί από το επερχόμενο συνέδριο.

Αυτή ανακηρύσσει τους/τις υποψήφιους/ες για τη θέση του/της προέδρου και τις θέσεις των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, σε προθεσμία τεσσάρων ημερών από τη λήξη του Συνεδρίου, και καταρτίζει τα σχετικά ψηφοδέλτια, στα οποία τα ονόματα των υποψηφίων αναγράφονται με αλφαβητική σειρά των επωνύμων. Τα ψηφοδέλτια των υποψηφίων για την Κεντρική Επιτροπή είναι ενιαία και καταρτίζονται ανά περιφέρεια. Η νέα κεντρική επιτροπή που θα προκύψει θα έχει 300 μέλη (και όχι 250 που ήταν ως σήμερα), τα οποία κατανέμονται στις περιφέρειες ως εξής:

Ανατολική Μακεδονία και Θράκη: 10 μέλη,
Κεντρική Μακεδονία: 34 μέλη,
Δυτική Μακεδονία: 10 μέλη,
Ήπειρος: 10 μέλη,
Θεσσαλία: 12 μέλη,
Ιόνια νησιά: 6 μέλη,
Δυτική Ελλάδα: 20 μέλη,
Στερεά Ελλάδα: 8 μέλη,
Αττική:150 μέλη,
Πελοπόννησος: 14 μέλη,
Βόρειο Αιγαίο: 4 μέλη,
Νότιο Αιγαίο: 4 μέλη,
Κρήτη: 16 μέλη,
Εξωτερικό: 2 μέλη.
Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

● Οι υποψήφιοι/ες αναγράφονται σε ενιαίο κατάλογο ανά περιφέρεια.

● Η ποσόστωση φύλου (50-50) ορίζεται με βάση τη σχετική ρύθμιση του καταστατικού, όπως αυτό θα εγκριθεί από το Συνέδριο.

● Η ποσόστωση της διεύρυνσης (αφορά τα στελέχη από ΓΕΦΥΡΑ και ΔΗΜΑΡ) ορίζεται σε 20%.

● Το όριο εκπροσώπησης των βουλευτών/τριών στην Κεντρική Επιτροπή ορίζεται για την Περιφέρεια Αττικής στο 15% και για τις υπόλοιπες περιφέρειες στο 20% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής που εκλέγει κάθε περιφέρεια. Αν από τα παραπάνω ποσοστά προκύπτει αριθμός που δεν είναι ακέραιος, στρογγυλοποιείται στον αμέσως επόμενο ακέραιο, ανεξάρτητα από το δεκαδικό μέρος.

● Τα μέλη του κόμματος ψηφίζουν τους/τις υποψήφιους/ες για την Κεντρική Επιτροπή της Περιφέρειας στην οποία ανήκουν.

● Ο αριθμός των σταυρών προτίμησης ορίζεται μέχρι το 30% των θέσεων της Κεντρικής Επιτροπής (για να αποφευχθούν οι πλειοψηφίες) που αναλογούν στη συγκεκριμένη περιφέρεια. Αν ο αριθμός του 30% δεν είναι ακέραιος, στρογγυλοποιείται στον αμέσως επόμενο ακέραιο, ανεξάρτητα από το δεκαδικό μέρος. Ψηφοδέλτια με μεγαλύτερο αριθμό σταυρών είναι αυτοδικαίως άκυρα.

Τέλος, η διαδικασία των εκλογών περιλαμβάνει ταυτόχρονα δύο ψηφοφορίες σε δύο διαφορετικές κάλπες, μία για την εκλογή του/της προέδρου και μία για την εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Τα μέλη του κόμματος μπορούν να ψηφίσουν σε όποιο εκλογικό τμήμα επιλέξουν στην περιφέρειά τους...

Δημήτρης Τερζής

Η Εφημερίδα των Συντακτών
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.