Ο Μακρόν τη σκαπούλαρε, η Λεπέν παραμονεύει…


 Γιώργος Καρελιάς

Στις αρχές Μαρτίου, λίγες μέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η πολιτική κατάσταση στη Γαλλία ήταν ανέφελη για τον πρόεδρο Μακρόν. Τίποτα δεν προμήνυε το προεκλογικό θρίλερ των τελευταίων ημερών.

Ο «κανόνας» που λέει ότι οι... κρίσεις (εν προκειμένω ο πόλεμος) ενισχύει τις κυβερνήσεις και τους ηγέτες τους φαινόταν τότε να επαληθεύεται. Στις αρχές Μαρτίου δημοσκόπηση της εταιρείας Harris Interractive έδειχνε ότι ο Μακρόν στον πρώτο γύρο θα έπαιρνε 27%, δέκα μονάδες περισσότερες από την Μαρίν Λεπέν. Λίγες μέρες αργότερα άλλη δημοσκόπηση έδειχνε ότι ο Μακρόν διεύρυνε το προβάδισμά του (30% έναντι 18% της Λεπέν) και θα κέρδιζε με άνεση στο δεύτερο γύρο...

Μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα η διαφορά, στην κάλπη πλέον, έπεσε κάτω από το μισό και ο φόβος για το ενδεχόμενο η Γαλλία να πέσει σε ακροδεξιά χέρια δεν είναι καθόλου αμελητέος.

Στην περίπτωση των γαλλικών εκλογών διαψεύδεται ότι ο πόλεμος ευνοεί οπωσδήποτε αυτόν που έχει τη εξουσία. Ο Μακρόν ήταν ο πιο δραστήριος ευρωπαίος ηγέτης. Μιλούσε μέρα παρά μέρα με τον Πούτιν, έδειξε αποφασιστικότητα στην επιβολή των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, οι επικοινωνιολόγοι του διοχέτευαν στα μέσα ενημέρωσης φωτογραφίες του, στις οποίες ήταν αξύριστος, φορούσε τζιν παντελόνι και φούτερ. Τότε η νέα νίκη του φαινόταν εύκολη.

Όμως, η νίκη του στον πρώτο γύρο είναι πύρρειος, αν συνυπολογίσουμε ότι η Λεπέν είναι ένα φθαρμένο πολιτικό πρόσωπο, αφού έχει αποτύχει στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις το 2012 και το 2017 και έχει ανακοινώσει ότι, αν αποτύχει και τώρα, θα αποσυρθεί.

Παρά το χτεσινό προβάδισμα του Μακρόν, οι προβλέψεις για το δεύτερο γύρο είναι επισφαλείς, όλα θεωρούνται πιθανά. Γιατί, άραγε, συμβαίνει αυτό; Εγιναν οι Γάλλοι «λαϊκιστές» και γοητεύθηκαν από την ακροδεξιά; Πρόκειται, ασφαλώς, για επιπόλαιη εξήγηση, που ευδοκιμεί και σε ελληνικές πολιτικές δυνάμεις. Όμως, η κατηγορηματική δήλωση του αριστερού υποψηφίου Μελανσόν (πήρε 20%) εναντίον της Λεπέν διαλύει τέτοιους μύθους και αποτελεί την πιο μεγάλη ελπίδα για την οριστική ήττα της ακροδεξιάς σε 15 μέρες.

Οι αιτίες γι’ αυτό που συμβαίνει και στη Γαλλία και οδηγεί εκατομμύρια ψηφοφόρους στην κάλπη της ακροδεξιάς είναι συγκεκριμένες. Με δυο λέξεις είναι η πολιτική του Μακρόν, η οποία έχει οδηγήσει πολυπληθή στρώματα της κοινωνίας σε δύσκολη θέση και άλλα σε αδιέξοδο. Δεν είναι τυχαίο-και φυσικά καθόλου λαϊκιστικό- που ο Μακρόν αποκαλείται πρόεδρος των πλουσίων. Αλλωστε, τα τελευταία χρόνια ο Μακρόν, που προέρχεται από το παλιό σοσιαλιστικό κόμμα, ήρθε πολύ κοντά στις αντιμεταναστευτικές θέσεις της Λεπέν.

Είναι όντως απογοητευτικό στο δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών να αναμετρώνται ο, τύποις κεντρώος αλλά ουσιαστικά δεξιός, Μακρόν και η ακροδεξιά Λεπέν, όπως έγραψε στην εφημερίδα «Le Monde» ο γνωστός οικονομολόγος Τομά Πικετί. Και είναι διπλά απογοητευτικό που ο άλλοτε σοσιαλιστής Μακρόν χάρισε στην Λεπέν την υπεράσπιση των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων.

Τα στρώματα αυτά είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, τους τελευταίους μήνες και ιδιαίτερα μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και άλλα στρώματα, που στην Ελλάδα θα αποκαλούνταν «μεσαία», υπέστησαν την έκρηξη των ανατιμήσεων στην ενέργεια, αλλά και σε άλλα είδη καθημερινής χρήσης.

Με λίγα λόγια όλο και περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν το βιοτικό τους επίπεδο να χειροτερεύει και το μέλλον τους επισφαλές. Και μπορεί ο Πούτιν να έχει σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την τωρινή ακρίβεια, αλλά οι Γάλλοι χτες και-γιατί όχι;- οι Ελληνες ψηφοφόροι αύριο δεν(θα) μπορούν να τιμωρήσουν τον Πούτιν. Οι Γάλλοι προειδοποίησαν τον Μακρόν και μέχρι τη μεθεπόμενη Κυριακή ο φόβος της Λεπέν θα πλανιέται πάνω από την Ευρώπη.

Οσοι αγνοούν τις προειδοποιήσεις, καταφεύγοντας σε επιπόλαιες και πολιτικά μυωπικές εξηγήσεις, είναι καταδικασμένοι να υποστούν την ανάλογη τιμωρία…

news247.gr