Πράσινο φως για την «εξαίρεση της Ιβηρικής»...


 Μαρία Ψαρρά

Μείωση έως και 40% στους λογαριασμούς ρεύματος θα δουν οι Ισπανοί καταναλωτές τους επόμενους 12 μήνες. Η «εξαίρεση της Ιβηρικής» είχε αποφασιστεί μετά τις πιέσεις του Ισπανού πρωθυπουργού στη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου, ο οποίος διεκδίκησε και τελικά κέρδισε την εξαίρεση Ισπανίας και Πορτογαλίας όσον αφορά τη δυνατότητα επιβολής πλαφόν στις τιμές του ρεύματος, λόγω της ενεργειακής τους απομόνωσης από το δίκτυο της υπόλοιπης ηπειρωτικής Ευρώπης.

Και κάπως έτσι χθες, την ώρα που η Ελλάδα έπαιρνε… ιδέες για την αναμόρφωση του Τατοΐου στο Εδιμβούργο, στις Βρυξέλλες Ισπανοί και Πορτογάλοι κατάφερναν να πάρουν το πράσινο φως από την Κομισιόν προκειμένου να αποσυνδεθεί η τιμή του φυσικού αερίου από αυτήν των λογαριασμών του ρεύματος. Η πολιτική συμφωνία για την «εξαίρεση της Ιβηρικής» επιτρέπει ένα ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου σε 50 ευρώ κατά μέσο όρο ανά μεγαβατώρα, που σημαίνει ότι οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος μειώνονται κατά περίπου 40%.

Χρειάστηκαν πολύωρες διαβουλεύσεις στην τελευταία σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, αλλά και η επιμονή του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, υποβοηθούμενου σαφώς από τον Πορτογάλο ομόλογό του Αντόνιο Κόστα. Και οι δύο Σοσιαλιστές έθεσαν ως απόλυτη προτεραιότητα της παρουσίας τους στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επιστρέψουν στις χώρες τους με μια λύση για την ενεργειακή ακρίβεια άμεσα και όχι στο τέλος Μαΐου που οι ηγέτες θα το συζητήσουν ξανά.

Δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Ο Πέδρο Σάντσεθ μάλιστα αποχώρησε οργισμένος για λίγα λεπτά από την αίθουσα της συνόδου κορυφής, «χτύπησε το χέρι στο τραπέζι» -τρόπος του λέγειν- απέναντι στον «τσιγκούνη του Βορρά» Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, αλλά και τον Γερμανό καγκελάριο -σιωπηλό αλλά επίμονο- Ολαφ Σολτς. Και τελικά Ισπανία και Πορτογαλία απέσπασαν διατυπώσεις από την ηγεσία της Ε.Ε. για την «ιβηρική εξαίρεση».

Στην ουσία πρόκειται για έναν μηχανισμό. Η τελική εκδοχή του θα περιορίσει την τιμή του φυσικού αερίου στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σε μέσο όρο 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) για περίοδο δώδεκα μηνών, αν και η τιμή κατά τις πρώτες εβδομάδες εφαρμογής θα είναι 40 ευρώ και στο τέλος της περιόδου θα υπερβαίνει τον μέσο όρο.

Πολιτική συμφωνία

Μόλις εγκριθεί και τεθεί σε ισχύ, κάτι που αναμένεται ήδη από τον Μάιο, εκτιμάται ότι θα ωφελήσει το 40% των οικιακών καταναλωτών και έως και το 80% των βιομηχανικών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, των οποίων οι λογαριασμοί συνδέονται με τη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με μειώσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.

«Η συνάντηση μας επέτρεψε να καταλήξουμε σε πολιτική συμφωνία επί της αρχής με τις ισπανικές και πορτογαλικές αρχές, η οποία θα τους επιτρέψει να υιοθετήσουν αναλογικά και προσωρινά μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπέδων των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, τη διατήρηση των κινήτρων για μια βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση και τη διατήρηση της ακεραιότητας και των πλεονεκτημάτων της ενιαίας αγοράς», εξήγησε εκπρόσωπος της Επιτροπής στο τέλος της συνάντησης. Στη διαπραγμάτευση συμμετείχαν η εκτελεστική αντιπρόεδρος Μαργκρέτ Βεστάγκερ εκ μέρους της Κομισιόν και η αναπληρώτρια πρωθυπουργός Τερέσα Ριμπέρα από την Ισπανία και o υπουργός Ντουάρτε Κορντέιρο από την Πορτογαλία...

efsyn.gr