Κυριακή 10 Απριλίου 2022

«Μπίζνες» με ξενοδοχεία επάνω στο κύμα στο Νέο Φάληρο...


H δημοτική παράταξη «Πειραιάς για όλους», καταγγέλλει απόπειρα τσιμεντοποίησης στο ΣΕΦ με την κατασκευή ξενοδοχείου στον περιβάλλοντα χώρο του σταδίου. Η απόπειρα αυτή όμως  καταγγέλθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο με τον δήμαρχο Γιάννη Μώραλη να δηλώνει άγνοια και να αποσύρει το θέμα άρον – άρον...

Στην ανακοίνωση της η παράταξη «Πειραιάς για όλους», αναφέρει το ιστορικό της απόπειρας αυτής, που έχει ως εξής:...

Στο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τα οικόπεδα γύρω από το Καραϊσκάκη, που έχει δρομολογηθεί, η διοίκηση του δήμου εισηγήθηκε τη δόμηση «στον περιβάλλοντα χώρο του ΣΕΦ με χρήσεις εμπορικές, κατοικίας και αναψυχής» στην άκρη του πάρκου επί της ακτής. Ο περιβάλλων χώρος του ΣΕΦ, ταλαιπωρημένος από αυθαιρεσίες, ορίζεται ξεκάθαρα με βάση το πολεοδομικό καθεστώς του Πειραιά (ΓΠΣ) ως αμιγής χώρος πρασίνου και αθλητισμού. Η λαθροχειρία αυτή εντοπίστηκε στις συνεδριάσεις που είχαν προηγηθεί με θέμα το σχέδιο στην Γ’ Δημοτική Κοινότητα Νέου Φαλήρου και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου.

Επί της ουσίας, τα όρια του υπό εκπόνηση σχεδίου «ξεχείλωσαν» και αντί να περιλαμβάνουν αυτά που προβλέπονταν να πολεοδομηθούν, δηλαδή τα πρώην βιομηχανικά οικόπεδα και τον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου, περιέλαβαν και το απέναντι πάρκο του ΣΕΦ ως τη θάλασσα.

Η πρόταση με την επίμαχη εισήγηση έφτασε στη συνεδρίαση της 4.4.2022 του Δημοτικού Συμβουλίου μαζί με τις ενστάσεις που κατατέθηκαν από την παράταξη της αντιπολίτευσης «Πειραιάς για Όλους». Ο Δήμαρχος Πειραιά δήλωσε άγνοια και δέχθηκε να αποσυρθεί η παράγραφος με τις κατοικίες και τις εμπορικές χρήσεις.

Όμως, όπως έγινε γνωστό από τον Γιάννη Μώραλη, στις 1.4.2022, δηλαδή μόλις δύο ημέρες νωρίτερα, ελήφθη υπουργική απόφαση από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νικόλαο Ταγαρά (ΑΔΑ: Ψ3ΚΠ4653Π8-13Θ) χωρίς να ερωτηθεί ο Δήμος Πειραιά, για την κίνηση διαδικασίας σύνταξης Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Ε.Π.Σ.) του Παραλιακού Μετώπου Αττικής για το τμήμα Πειραιάς – Σούνιο, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και η έκταση του ΣΕΦ.


Ενώ αναζητείτο ο ένοχος, ποιος δηλαδή εισηγήθηκε και για ποιο λόγο την κατασκευή κατοικιών σε ένα πάρκο επάνω στην ακτή του ΣΕΦ, τα πράγματα ξεκαθάρισαν λίγες ημέρες αργότερα. Σε ραδιοφωνική συνέντευξη του στο δημοτικό ραδιόφωνο «Κανάλι Ένα 90,4» στην εκπομπή των Νίκου Παρασκευά και Γιάννη Κλάδη, το Σάββατο 9.4.2022, ο Νίκος Μπελαβίλας, επικεφαλής του «Πειραιάς για Όλους», ενημέρωσε ότι τα σχέδια υπάρχουν εδώ και μία πενταετία. Διάφορα λόμπυ της κτηματαγοράς είχαν προτείνει στην Περιφέρεια Αττικής να οικοδομηθεί ξενοδοχείο επάνω στο κύμα. Επειδή η νομοθεσία το απαγορεύει, προτάθηκε τότε να βαφτιστεί η χρήση «κατοικία» με μικρές μονάδες που θα μετατραπούν σε ξενοδοχείο.

Αυτό είχε συμβεί και παλιότερα, όταν ένα αυθαίρετο του ΣΕΦ δίπλα στη θάλασσα βαφτίστηκε «κτίριο διοίκησης» και νοικιάστηκε ως νυχτερινό κέντρο. Η προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής αφενός κατόρθωσε να αποσπάσει το ΣΕΦ από ακίνητο προς πώληση μέσω του διαβόητου ΤΑΙΠΕΔ και να το δώσει στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, αφετέρου αρνήθηκε να συναινέσει στην «επενδυτική» ιδέα της καταστροφής του πάρκου και της ακτογραμμής και το σχέδιο πάγωσε περί το 2018 για να επανέλθει σε πιο κατάλληλη στιγμή με πρόθυμη πολιτική ηγεσία.

Η τελευταία λεπτομέρεια που προκαλεί ανησυχίες, είναι ότι η νυν διοίκηση Γιώργου Πατούλη έχει εμπλέξει πάλι το ΤΑΙΠΕΔ στον σχεδιασμό του υπόλοιπου τμήματος του Φαληρικού Όρμου- το μεγάλο περιβαλλοντικό έργο που πάγωσε επί τρία χρόνια- όπου και εκεί συζητούνται ξανά τα σχέδια που υπήρχαν επί κυβέρνησης Σαμαρά για δόμηση στο μεγάλο πάρκο και στο παραλιακό του μέτωπο. Φαίνεται πως το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την ακτή του Σαρωνικού που περιλαμβάνει τα «φιλέτα» από το Σούνιο ως τον Πειραιά είναι η πώληση και δόμηση όσων ακτών γλύτωσαν από τη λαίλαπα των Μνημονίων. Το μεγάλο κόλπο με το Ελληνικό τους έχει ανοίξει την όρεξη.

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.