Δευτέρα 18 Απριλίου 2022

Με βέτο, Αθήνα, Λευκωσία, Βαλέτα εμπόδισαν κυρώσεις σε ρωσικά πλοία...

 
Σύμφωνα με τον ενημερωτικό ιστότοπο EURACTIV, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα κατέθεσαν βέτο στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πλήρη αποκλεισμό των ρωσικών... πλοίων και των πλοίων ρωσικών συμφερόντων από τα ευρωπαϊκά λιμάνια. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το βέτο ασκήθηκε την ημέρα που μίλησε στο ελληνικό Κοινοβούλιο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στο κείμενο των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής, για τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία..., αναφερόταν ότι αποφασίστηκε η απαγόρευση εισόδου πλοίων με ρωσική σημαία στα λιμάνια της Ε.Ε. και πως ισχύουν εξαιρέσεις μεταξύ άλλων για ιατρικούς, διατροφικούς, ενεργειακούς και ανθρωπιστικούς σκοπούς.

Όπως μετέδιδε από τις Βρυξέλλες, η ανταποκρίτρια της «Εφ.Συν.» Μαρία Ψαρά στις 9 Απριλίου, η Ελλάδα και η Κύπρος, που ανησυχούσαν για την απαγόρευση εισόδου ρωσικών πλοίων σε λιμάνια της Ε.Ε., τελικά κατάφεραν να περιορίσουν τον αποκλεισμό για τα πλοία υπό ρωσική σημαία και όχι ρωσικής ιδιοκτησίας, όπως είχε αρχικά προτείνει η Κομισιόν. Σύμφωνα με πηγή στις Βρυξέλλες, «πολλά ρωσικά πλοία θα εξακολουθήσουν να φτάνουν στα λιμάνια μας» και ότι στόχος της Ε.Ε. ήταν να σταλεί το μήνυμα στη Μόσχα.

Να σημειωθεί πάντως ότι η Ιταλία, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι στο εξής απαγορεύει την είσοδο ρωσικών πλοίων στα λιμάνια της χώρας, προσαρμοζόμενη στη σχετική απόφαση της Ε.Ε. από τις 8 Απριλίου, στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Μόσχας. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, τα ρωσικά πλοία -αλλά και τα πρώην ρωσικά πλοία που άλλαξαν σημαία μετά την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου- τα οποία ήδη βρίσκονται σε ιταλικά λιμάνια «θα πρέπει να αναχωρήσουν μόλις ολοκληρώσουν τις εμπορικές τους δραστηριότητες»...

Euractiv.com
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.