Η κάνουλα του Πούτιν απειλεί την ευρωπαϊκή ευζωία…


 Γιώργος Καρελιάς

Όποιος νομίζει ότι οι αλματώδεις αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου, που μας έρχεται από τη Ρωσία και οδηγούν στα ύψη και τις αντίστοιχες του ρεύματος, θα είναι η μόνη αρνητική συνέπεια της ουκρανικής κρίσης, είναι μακριά νυχτωμένος.

Αν ο Πούτιν κάνει πράξη την...

απειλή του και σταματήσει τη ροή του αερίου σε όσες χώρες δεν πληρώσουν σε ρούβλια, αυτά που έχουμε δει μέχρι τώρα θα μοιάζουν με παιχνιδάκι. Και, κατά τα φαινόμενα, θα το κάνει. Για δύο λόγους. Πρώτον, διότι είναι υποχρεωμένος να απαντήσει στο μπαράζ των κυρώσεων που του επέβαλαν οι Δυτικοί. Και, δεύτερον, διότι τα αντίποινα του Πούτιν, αν φτάσουν έως τη διακοπή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, θα έχουν τρομακτικές επιπτώσεις στις εθνικές οικονομίες, στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.

Μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτη τη Γερμανία, έχουν μεγάλη εξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Αν σταματήσει η ροή του, η βιομηχανία θα υποστεί μεγάλο πλήγμα, υπολογίζεται ότι σύντομα οι ελλείψεις σε αγαθά θα γίνουν αισθητές. Και η όποια αντίδραση δεν προσφέρει τίποτα σε βραχυπρόθεσμη βάση. Για δυο λόγους:

Πρώτον, διότι το αέριο από τη Ρωσία είναι αδύνατο να αναπληρωθεί από το αμερικανικό υγροποιημένο(LNG). Διότι ούτε τα δεξαμενόπλοια είναι δυνατό να μεταφέρουν τις απαιτούμενες ποσότητες. Αλλά κι αν ήταν, το κόστος θα είναι τεράστιο, καθώς η τιμή του αμερικανικού LNG είναι πολύ μεγαλύτερη από του ρωσικού. Επιπλέον, δεν υπάρχουν επαρκείς αποθηκευτικοί χώροι πουθενά στην Ευρώπη.

Δεύτερον, διότι τα προγράμματα παραγωγής «καθαρής» ενέργειας απέχουν πολύ από το να καλύψουν τη έλλειψη του ρωσικού φυσικού αερίου. Ήδη οι προειδοποιήσεις πολλών ειδικών για διακοπές στο ηλεκτρικό ρεύμα και ελλείψεις προϊόντων είναι συνεχείς. Η επιβολή δελτίου στην ενέργεια ή στα τρόφιμα δεν είναι πια και τόσο μακρινό ενδεχόμενο, κάτι που η Ευρώπη έχει να δει εδώ και πολλές δεκαετίες.

Οι εξελίξεις αυτές ήταν προβλέψιμες. Από τη στιγμή που οι κυρώσεις στον Δυτικών ήταν τόσο τιμωρητικές, ο Πούτιν δεν θα έμενε με σταυρωμένα τα χέρια. Οι επιπτώσεις στην οικονομία της Ρωσίας φαίνονται ήδη και θα επιδεινώσουν κι άλλο την κατάσταση. Ο Πούτιν το γνωρίζει αυτό και θα επιδιώξει να τις μετριάσει, για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, χρησιμοποιώντας το αγαθό του φυσικού αερίου, που αποτελεί μεγάλο οικονομικό όπλο. Ηδη η απειλή είναι ευθεία.

Οι ευρωπαϊκες οικονομίες θα περάσουν βαρύ κλυδωνισμό. Ηδη ο πληθωρισμός έχει ξεφύγει. Αν το φυσικό αέριο σταματήσει να φτάνει στις ευρωπαϊκές κάνουλες και αρχίσουν διακοπές ρεύματος, τότε το καλοκαίρι θα γίνει εφιαλτικό. Οχι μόνο λόγω της κατακόρυφης ανόδου των τιμών, αλλά και του πλήγματος που μπορεί να επιφέρει στον πολλά υποσχόμενο φέτος τουρισμό. Για να αποφευχθούν τα χειρότερα, θα δουλεύουν στο φουλ τα εργοστάσια λιγνίτη, για τα οποία η σημερινή κυβέρνηση έσπευσε σχεδόν από την αρχή της θητείας της να αναγγείλει το πρόωρο κλείσιμό τους.

Μοιραία όλα αυτά θα έχουν αντανάκλαση στις πολιτικές εξελίξεις. Η κυβερνητική φθορά είναι ήδη μεγάλη και την καταγράφουν ακόμα και οι πιο «φιλικές» της δημοσκοπήσεις. Είναι δυνατόν η κυβέρνηση Μητσοτάκη να βγάλει και άλλο χειμώνα με τους λογαριασμούς ρεύματος και αερίου να τσουρουφλίζουν; Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο του 2023. Όποιος θέλει τον πιστεύει. Εκτός αν έχει τη διαβεβαίωση του Βλαδίμηρου ότι θα μας εξαιρέσει από τα αντίποινα.

Οι δοκιμασίες των Ευρωπαίων-και οι δικές μας- είναι μπροστά. Στη ζυγαριά θα μπουν από τη μια η τιμωρία του Πούτιν για την εισβολή στην Ουκρανία δια των κυρώσεων. Και από την άλλη το πλήγμα στην καλοπέραση των ευρωπαϊκών κοινωνιών, που θα επέλθει αν κλείσουν οι ρωσικές κάνουλες. Και όποιος αντέξει περισσότερο...

news247.gr