ΣΟΚ ακρίβειας τον Μάρτιο με άνοδο 8% του εναρμονισμένου πληθωρισμού στην Ελλάδα

 
Η ακρίβεια συνεχίζει να εντείνεται με ταχύτατους ρυθμούς, όπως αποδεικνύεται από τη νέα άνοδο, κατά 8% του εναρμονισμένου πληθωρισμού τον Μάρτιο, την οποία ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat. Πρόκειται για την υψηλότερη άνοδο από το 1997 όταν ξεκίνησαν οι μετρήσεις της Eurostat για τα κράτη – μέλη. Ο μέσος όρος ανάμεσα στα κράτη που έδωσαν στοιχεία ήταν στο 7,5% (επίσης υψηλό από το 1997), ενώ πρόκειται για την 8η πιο ταχεία άνοδο στην Ευρωζώνη....

Στην Ελλάδα η άνοδος ήταν κατά 6,3% τον Φεβρουάριο, κατά 5,5% τον Ιανουάριο και κατά 4,4% τον Δεκέμβριο. Το βασικό δηλαδή στοιχείο είναι η συνεχής επιτάχυνση της ανόδου του εναρμονισμένου δείκτη, που έχει άλλη στάθμιση (κοινά συμφωνημένη ανά την ΕΕ για να υπάρχει συγκρισιμότητα), από τον «εθνικό» πληθωρισμό, δηλαδή από τον γενικό δείκτη τιμών που θα ανακοινωθεί από την ΕΛΣΤΑΤ στις 8 Απριλίου. Τον Μάρτιο, όταν ο εναρμονισμένος δείκτης είχε άνοδο κατά 6,3%, ο εθνικός (που έχει στάθμιση πιο «κοντά» στις εγχώριες καταναλωτικές ανάγκες και κόστη) κατέγραψε άνοδο κατά 7,2%.

Έτσι, τα νέα στοιχεία της Eurostat για τον Μάρτιο, τον πρώτο μήνα που καταγράφει την πορεία της αγοράς υπό πολεμικές συνθήκες, οδηγούν σε εθνικό δείκτη στο φάσμα του 8-9%. Η κυβέρνηση έχει ήδη αναθεωρήσει την πρόβλεψή της για τον ετήσιο πληθωρισμό, από 1% τον Δεκέμβριο σε έως 4% με βάση τα στοιχεία Μαρτίου. Και περιμένει τα νέα στοιχεία για τον Εθνικό δείκτη για να κλειδώσει τον νέο προϋπολογισμό, αλλά και για να μετρήσει τις ανάγκες για παρεμβάσεις στήριξης.

insider.gr