Κατώτατος μισθός: «Κλειδώνει» στα 710 ευρώ από την Πρωτομαγιά - Ποιοι βγαίνουν κερδισμένοι

0


 Στο 7% «κλειδώνει» σύμφωνα με πληροφορίες η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, λαμβάνοντας υπόψη τα επίπεδα του πληθωρισμού, την αντοχή των επιχειρήσεων αλλά και τον κίνδυνο ενός πληθωριστικού σπιράλ που μπορεί να τροφοδοτήσει μια πιο γενναία αναπροσαρμογή του.

Η εισήγηση του ΚΕΠΕ προς τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη αφορούσε μια περιοχή μεταξύ 4% και 6%, ενώ το επικρατέστερο κυβερνητικό σενάριο ήθελε τον μισθό να διαμορφώνεται σε επίπεδα μεταξύ 6% και 8%, δηλαδή από 703 έως 716 ευρώ....

Ωστόσο η πρόταση που φαίνεται να κερδίζει έδαφος τα τελευταία 24ωρα κάνει λόγο για αύξηση 7% που θα διαμορφώσει τις βασικές αποδοχές στα 710 ευρώ.

Πρόκειται για την δεύτερη αύξηση μέσα σε 5 μήνες, με στόχο να υπάρξει αύξηση του εισοδήματος κυρίως των ευάλωτων νοικοκυριών που έρχονται αντιμέτωπα με το ισχυρό κύμα ακρίβειας. Ήδη από την Πρωτοχρονιά ισχύει ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός κατά 2% (663 ευρώ μεικτά).

Το σκεπτικό της κυβέρνησης είναι η νέα αύξηση (7%+2%) να τονώσει το βιοτικό επίπεδο των μισθωτών και κυρίως των χαμηλότερα αμειβόμενων, ενώ απώτερος σκοπός της είναι να συμπαρασύρει προς τα πάνω και τα υψηλότερα μισθολογικά κλιμάκια στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να υπάρξει ένα γενικευμένο ντόμινο μισθολογικών αυξήσεων.

Άλλωστε το κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες σε συνδυασμό με την στασιμότητα των εισοδημάτων απειλεί την αγοραστική δύναμη πολλών νοικοκυριών. Ειδικά με πληθωρισμό στο 8,9% τον Μάρτιο, ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε συρρίκνωση της εγχώριας ζήτησης, είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός.

Όπως άλλωστε εξηγεί ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης «μετά από μια χρονιά ύφεσης 9%, πέρυσι αποφασίστηκε συμβολική αύξηση 2% από 1ης Ιανουαρίου 2022, η οποία μαζί με το όφελος από την μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών φτάνει μέχρι και πάνω από 500 ευρώ ετησίως για τους χαμηλόμισθους. Τώρα έχει προηγηθεί μια χρονιά κατά την οποία υπήρξε αύξηση του ΑΕΠ κατά 8%. Θα ληφθεί υπόψη αυτό. Θα ληφθεί επίσης υπόψη η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας από τη μια πλευρά και από την άλλη η ανάγκη προστασίας των εργαζόμενων, ιδιαίτερα στις δύσκολες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί διεθνώς και θα πάρουμε μια απόφαση η οποία θα οδηγεί σε αυτό που έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, μια σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού».

insider.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)