Κυριακή 17 Απριλίου 2022

Η Λεπέν κατηγορείται για υπεξαίρεση 600.000€...


 Για υπεξαίρεση περίπου 600.000 ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους κατηγορείται η Μαρίν Λεπέν και πρώην ευρωβουλευτές του κόμματός της. 

Η κατηγορία διατυπώνεται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (Olaf), σύμφωνα με νέα έκθεση που αποκάλυψε η ιστοσελίδα Mediapart και έχει παραδοθεί στη γαλλική δικαιοσύνη.Η εισαγγελία του Παρισιού επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έλαβε αναφορά στις 11 Μαρτίου.

Η νέα έκθεση της Olaf αφορά τα κονδύλια που μπορούν να χρησιμοποιήσουν πολιτικές ομάδες στο πλαίσιο της θητείας στο Ευρωκοινοβούλιο. Η Μαρίν Λεπέν και τα στελέχη του κόμματός της κατηγορούνται ότι τα χρησιμοποίησαν για λόγους εθνικής πολιτικής, για προσωπικές δαπάνες ή για πληρωμές προς όφελος εμπορικών επιχειρήσεων προσκείμενων στο κόμμα της, τον Εθνικό Συναγερμό, και στην πολιτική ομάδα της ακροδεξιάς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας....
Η έκθεση αφορά την Λεπέν, τρεις πρώην ευρωβουλευτές - τον πατέρα της Ζαν-Μαρί Λεπέν, τον πρώην σύντροφό της Λουί Αλιό και τον Μπρουνό Γκολνίς, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Εθνικού Συναγερμού- καθώς και την πολιτική ομάδα Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας.

Σύμφωνα με την Olaf, η υποψήφια στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας φέρεται ότι βαρύνεται με υπεξαίρεση 137.000 ευρώ δημοσίου χρήματος του κοινοβουλίου, από το 2004 έως το 2017, όταν ήταν ευρωβουλευτής. 

Από το 2017, η Μαρίν Λεπέν διώκεται στο πλαίσιο άλλης έρευνας σχετικά με τις εικονικές θέσεις απασχόλησης συνεργατών του κόμματός της, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο δικηγόρος της, Ροντόλφ Μποσελί, εξέφρασε έκπληξη για τη χρονική στιγμή της αποκάλυψης, εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας για τον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, όπου η Μαρίν Λεπέν θα τεθεί αντιμέτωπη με τον Εμανουέλ Μακρόν. 

Επίσης, ο δικηγόρος εξέφρασε έκπληξη για τον τρόπο λειτουργίας της Olaf για θέματα σχετικά με γεγονότα που τοποθετούνται χρονικά πριν από περισσότερο από δέκα χρόνια. Ο Μποσελί δήλωσε ότι η έρευνα της Olaf ξεκίνησε το 2016 και ότι η Λεπέν απάντησε γραπτά στις ερωτήσεις της ευρωπαϊκής υπηρεσίας τον Μάρτιο 2021.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.