Βρετανία - εταιρείες ενέργειας: Έως το 40% των Βρετανών κινδυνεύουν από ενεργειακή φτώχεια

0


 Οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας τον ερχόμενο χειμώνα θα είναι «φρικτές» και ενδέχεται να βυθίσουν το 30 έως 40% των Βρετανών καταναλωτών σε ενεργειακή φτώχεια, προειδοποίησαν σήμερα εταιρείες ενέργειας, καλώντας την Ντάουνινγκ Στριτ να αναλάβει δράση.

«Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η κατανάλωση (των βρετανικών νοικοκυριών) θα μειωθεί, επομένως η διαχείριση των λογαριασμών θα είναι ευκολότερη», αλλά με τις περαιτέρω αυξήσεις που αναμένονται τον Οκτώβριο για ιδιώτες, η κατάσταση «θα γίνει φρικτή, πραγματικά φρικτή», έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ο Κιθ Άντερσον, διευθύνων σύμβουλος της ScottishPower, ενώπιον μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής....

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει «μέχρι και 30 έως 40% των ανθρώπων σε ενεργειακή επισφάλεια», μια «άνευ προηγουμένου αύξηση, η οποία απαιτεί από την κυβέρνηση να αναλάβει χωρίς προηγούμενο δράση», πρόσθεσε ο Μάικλ Λούις, γενικός διευθυντής της E.ON. ενός άλλου βρετανικού διαχειριστή ενέργειας.

Τα μέλη της επιτροπής ενέργειας του βρετανικού κοινοβουλίου άκουσαν σήμερα το πρωί πολλά διευθυντικά στελέχη ενεργειακών εταιρειών, οι οποίοι προέτρεψαν την κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για να αντιμετωπίσει την παγκόσμια άνοδο των τιμών, που επιδεινώθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε μαζική αύξηση 54% στο ανώτατο όριο των τιμών της ενέργειας για τα νοικοκυριά τον Απρίλιο και αυτή θα μπορούσε να αυξηθεί δραματικά ξανά τον Οκτώβριο, όταν θα αναθεωρηθεί εκ νέου.

«Τους τελευταίους μήνες, έχουμε καταγράψει μια αύξηση 40% στις κλήσεις από πελάτες που ανησυχούν για το χρέος τους» που συνδέεται με λογαριασμούς ενέργειας, δήλωσε στην επιτροπή ο Σιμόν Ρόσι, διευθυντής του τμήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο της EDF. «Αυτό είναι μόνο το πρώτο σύμπτωμα», των επιπτώσεων της κρίσης στα νοικοκυριά, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ ανακοίνωσε σειρά δημοσιονομικών μέτρων τον περασμένο μήνα, ιδίως στον τομέα των καυσίμων, έπειτα από ένα πακέτο μέτρων ύψους 9 δισεκατομμυρίων λιρών που ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο για την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης. Αλλά το σχέδιο βοήθειας έχει δεχθεί σφοδρή κριτική, με την κατηγορία να είναι ότι πολύ ανεπαρκές.

Αυτά τα μέτρα «θα βοηθήσουν, αλλά δεν θα είναι επαρκή για να μετριάσουν τον αντίκτυπο των αυξήσεων των τιμών», σύμφωνα με τον Μάικλ Λιούις, ο οποίος λέει ότι υποστηρίζει, εν καιρώ, τη θέσπιση ενός κοινωνικού τιμολογίου ενέργειας και κάλεσε σε άμεση δράση και λήψη μέτρων, συμπεριλαμβανομένων μειώσεων στους ενεργειακούς φόρους ή επέκτασης της ενίσχυσης θέρμανσης.

Η βρετανική κυβέρνηση είχε πρόσφατα δώσει στη δημοσιότητα ένα έγγραφο που περιγράφει μια νέα στρατηγική για την ενεργειακή ασφάλεια με την ενίσχυση της πυρηνικής, της αιολικής, ηλιακής, αλλά κα της ενέργειας από ορυκτά καύσιμα στη Βόρεια Θάλασσα.

«Αυτό είναι ένα έγγραφο που, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, βάζει τη χώρα στη σωστή κατεύθυνση», αλλά αυτή η νέα στρατηγική «δεν επιλύει βραχυπρόθεσμες ανάγκες», είπε ο ο Κιθ Άντερσον της ScottishPower.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)