Politico: Έσωσε ο Πούτιν τον Μπόρις Τζόνσον;...


 Το σκάνδαλο partygate και η εισβολή στην Ουκρανία...

«Έσωσε ο Πούτιν τον Μπόρις Τζόνσον;». Αυτό διερωτάται το Politico με αφορμή την επιβολή προστίμων σε άτομα που συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις σε Ντάουνινγκ Στριτ και Γουάιτχολ, εν μέσω lockdown.

Σύμφωνα με το... Politico, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία παραμέρισε το σκάνδαλο partygate. «Ενώ η πολιτική παραμένει ασταθής, εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα από τότε που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τα στρατεύματα να εισβάλουν στην Ουκρανία, το λεγόμενο σκάνδαλο «partygate» που πολλοί παρατηρητές του Γουεστμίνιστερ προέβλεψαν ότι θα ανέτρεπε τον Βρετανό πρωθυπουργό έχει παραμεριστεί», γράφει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

«Ωστόσο, η απόφαση για την επιβολή προστίμων επαναφέρει τα φώτα της δημοσιότητας σε ένα σκάνδαλο που το Νο10 ήθελε να ξεχάσει και εγείρει νέα ερωτήματα για το μέλλον του Τζόνσον».

Προς το παρόν, οι πληροφορίες σχετικά με τις ποινές είναι περιορισμένες, με την αστυνομία να μην κατονομάζει τα πρόσωπα στα οποία επιβλήθηκαν πρόστιμο, ούτε σε ποιες συγκεντρώσεις ήταν παρόντα. Οι δημόσιοι υπάλληλοι ίσως να μην είναι καν υποχρεωμένοι να δηλώσουν ότι τους επιβλήθηκε πρόστιμο, ενώ η κυβέρνηση δεν αναμένεται να προβεί σε κανένα σχόλιο. Από την πλευρά της, η Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσε ότι δεν θα δώσει λεπτομέρειες για κανέναν εμπλεκόμενο, εκτός του ίδιου του Τζόνσον και του επικεφαλής των δημοσίων υπηρεσιών, Σάιμον Κέις.

Οι περισσότεροι βουλευτές των Συντηρητικών συμφωνούν ότι θα τηρήσουν στάση αναμονής, μέχρι να υπάρξει κάποια εξέλιξη για το εάν ο ίδιος ο Τζόνσον έχει λάβει πρόστιμο κάτι που, πάντως, θα μπορούσε να πάρει μήνες. Ορισμένοι εκτιμούν ότι ο τελευταίος θα ξεπεράσει το σκάνδαλο, από τη στιγμή που η κατάσταση στην Ουκρανία έχει επιδεινωθεί.

Βουλευτής των Τόρις, που έχει ασκήσει κριτική στον Τζόνσον είπε: «Υπάρχει η αίσθηση ότι βρισκόμαστε σε μια ιστορική περίοδο τεκτονικών αλλαγών και ο πρωθυπουργός δείχνει να ηγείται με σωστό τρόπο σε μια τέτοια χρονική στιγμή. Φοβάμαι ότι το partygate που παραβιάζει τους κανόνες έχει ξεθωριάσει».

Ο Άντριου Μπρίτζεν, ένας Συντηρητικός βουλευτής που είχε στηρίξει το σχέδιο πρότασης μομφής κατά του Τζόνσον, ανέφερε στην Daily Telegraph: «Αν διεξαγόταν τώρα μια διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης, θα τον στήριζα, γιατί αλλιώς θα παίζαμε το παιχνίδι του Πούτιν».

Το brand «Τζόνσον» έχει αμαυρωθεί

Βέβαια, το Politico υποστηρίζει ότι μπορεί ο πόλεμος να ενίσχυσε τη θέση του Τζόνσον, ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει. Ένα ανώτερο στέλεχος των Συντηρητικών προειδοποίησε ότι κανείς δεν θα έπρεπε να υποθέσει ότι αποκλείεται μια ανακίνηση του κλίματος αμφισβήτησης για τη θέση του Βρετανού πρωθυπουργού.

Ο Τζέιμς Τζόνσον, ιδρυτής της εταιρείας δημοσκοπήσεων JL Partners, τονίζει ότι η ιδέα «της ανάκαμψης λόγω Ουκρανίας» για τον πρωθυπουργό δεν αντανακλάται στο δημόσιο αίσθημα.

«Οι έρευνες δείχνουν το ίδιο πράγμα σταθερά από τον Ιανουάριο: το όνομα του Μπόρις Τζόνσον έχει αμαυρωθεί και οι συνέπειες του partygate διαδραματίζουν ακόμη σημαντικό ρόλο», αναφέρει. «Το συναντάμε συνεχώς, κάθε φορά που ρωτάμε για την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό – περισσότερο απ΄ ό,τι για την Ουκρανία», προσθέτει. 

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι η επιβεβαίωση πως αξιωματούχοι της Ντάουνινγκ Στριτ και του Γουάιτχολ όντως παραβίασαν το νόμο εγείρει επίσης την πιθανότητα ο πρωθυπουργός να παραπλάνησε τη Βουλή των Κοινοτήτων όταν προηγουμένως υποστήριξε ότι δεν είχαν παραβιαστεί κανόνες. Η παραπλάνηση αυτή αποτελεί παραδοσιακά λόγο παραίτησης.

Ο Άντριου Μίτσελ, πρώην μέλος του υπουργικού συμβουλίου, σε πρόσφατη συνεδρίαση με αντικείμενο τη διαφθορά: «Αν ξεφύγεις ενώ έχει πει ψέματα στο βήμα της Βουλής, αυτό υπονομεύει όλες μας τις πολιτικές ελευθερίες, τα δικαιώματά μας και το κοινοβούλιο, κατά την άποψή μου, πρέπει να ακολουθήσει μια πολύ πιο σκληρή γραμμή».

Ο εκπρόσωπος του Τζόνσον υποστήριξε την Τρίτη ότι δεν δέχεται ότι παραπλάνησε τη Βουλή.

Το Politico καταλήγει ότι η διακοπή δύο εβδομάδων των εργασιών του κοινοβουλίου λόγω του Πάσχα των Καθολικών, θα εκτονώσει την κατάσταση, σε ένα βολικό σημείο για τον Τζόνσον, καθώς το ζήτημα άρχισε να επανέρχεται στο προσκήνιο και χωρίς καμία ένδειξη για το πότε η αστυνομική έρευνα θα ολοκληρωθεί ή θα οδηγήσει σε νέα πρόστιμα.