NYT: Το σενάριο πυρηνικού πολέμου...

 
... με 90 εκατ. νεκρούς από τις πρώτες ώρες...

Τόσο η Ρωσία όσο και οι ΗΠΑ διαθέτουν σήμερα ορισμένα πυρηνικά όπλα τα οποία είναι λιγότερο καταστροφικά σε σύγκριση για παράδειγμα με τη βόμβα της Χιροσίμα. Το γεγονός αυτό, κάνει τη χρήση τους...

ίσως λιγότερο τρομακτική και αναμφίβολα πιο ρεαλιστική.  

Η ανησυχία για τη χρήση τέτοιου τύπου μικρότερης ισχύος πυρηνικά όπλα εκτοξεύθηκε καθώς ο Πούτιν εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, έθεσε τις πυρηνικές του δυνάμεις σε επιφυλακή. Ο φόβος είναι ότι εάν ο Πούτιν αισθανθεί ότι έχει στριμωχτεί στη σύγκρουση, μπορεί να επιλέξει να χρησιμοποιήσει ένα πυρηνικό όπλο χαμηλής ισχύος έχει προκαλέσει διάφορα σενάρια από αναλυτές. 

Ορισμένοι σημειώνουν ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν από καιρό εξασκηθεί στη μετάβαση από τον συμβατικό στον πυρηνικό πόλεμο, κυρίως για να έχουν το πάνω χέρι μετά από απώλειες στο πεδίο της μάχης. Όπως προσθέτουν, ο ρωσικός στρατός διαθέτει το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο και έχει εξερευνήσει σίγουρα μια ποικιλία επιλογών κλιμάκωσης από τις οποίες μπορεί να επιλέξει ο Πούτιν.

«Οι πιθανότητες είναι χαμηλές αλλά αυξάνονται», δήλωσε ο Ούλριχ Κούν, ειδικός σε θέματα πυρηνικής ενέργειας στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου. «Ο πόλεμος δεν πάει καλά για τους Ρώσους», εκτίμησε, «και η πίεση από τη Δύση αυξάνεται».

Ο κ. Πούτιν μπορεί να ρίξει πυρηνικά σε μια ακατοίκητη περιοχή, προσθέτει. Σε μελέτη του 2018, παρουσίασε ένα σενάριο κρίσης στο οποίο η Μόσχα να ρίξει μια βόμβα σε ένα απομακρυσμένο τμήμα της Βόρειας Θάλασσας ως τρόπο αποτροπής αλλά και ετοιμότητας χρήσης αυτών των όπλων σε κανικούς στόχους. «Είναι φρικτό να μιλάς για αυτά τα πράγματα», είπε ο Κουν σε συνέντευξη. «Αλλά πρέπει να σκεφτούμε ότι αυτό είναι μια πιθανότητα».

Η Μόσχα είναι πιθανό να «στηρίζεται ολοένα και περισσότερο στην πυρηνική της αποτρεπτική δύναμη για να δώσει μήνυμα τη Δύση και να προβάλει ισχύ», καθώς ο πόλεμος και οι συνέπειές του αποδυναμώνουν τη Ρωσία, είπε ο υποστράτηγος Σκοτ Μπέριερ, διευθυντής της Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών, στην Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής. την Πέμπτη.

Αν και τέτοια πυρηνικά όπλα είναι λιγότερο καταστροφικά για τα πρότυπα του Ψυχρού Πολέμου, οι σύγχρονες εκτιμήσεις δείχνουν ότι το ισοδύναμο μισής βόμβας στη Χιροσίμα, εάν πυροδοτηθεί στο κέντρο του Μανχάταν, θα σκοτώσει ή θα τραυματίσει μισό εκατομμύριο ανθρώπους.

Η κριτική εναντίον αυτών των όπλων είναι ότι υπονομεύουν το πυρηνικό ταμπού και καθιστούν τις καταστάσεις κρίσης ακόμη πιο επικίνδυνες. Η λιγότερο καταστροφική φύση τους, λένε οι επικριτές, μπορεί να τροφοδοτήσει την ψευδαίσθηση του ατομικού ελέγχου, ενώ στην πραγματικότητα η χρήση τους μπορεί να ξεσπάσει ξαφνικά σε έναν πλήρη πυρηνικό πόλεμο.

Μια προσομοίωση που δημιουργήθηκε από ειδικούς στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον ξεκινά με τη Μόσχα να εκτοξεύει πυρηνική προειδοποιητική βολή. Το ΝΑΤΟ απαντά με ένα μικρό χτύπημα και ο πόλεμος που ακολουθεί αποφέρει περισσότερα από 90 εκατομμύρια θύματα τις πρώτες του ώρες.

Καμία συνθήκη ελέγχου των όπλων δε ρυθμίζει τις μικρότερες πυρηνικές κεφαλές, γνωστές μερικές φορές ως τακτικά ή μη στρατηγικά πυρηνικά όπλα, επομένως οι πυρηνικές υπερδυνάμεις κατασκευάζουν και αναπτύσσουν όσες θέλουν. Η Ρωσία υπολογίζεται ότι διαθέτει 2.000 πυρηνικές κεφαλές τέτοιου τύπου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μόνο στην Ευρώπη φέρονται να έχουν περίπου 100 τέτοιες.

Δεν είναι σαφές πώς θα αντιδρούσε ο Μπάιντεν στη χρήση πυρηνικού όπλου από τον Πούτιν. Τα σχέδια πυρηνικού πολέμου είναι ένα από τα πιο κρυμμένα έγγραφα της Ουάσιγκτον. Οι ειδικοί λένε ότι τα πολεμικά σχέδια γενικά πηγαίνουν από προειδοποιητικές βολές σε μεμονωμένα χτυπήματα και έπειτα σε πολλαπλά αντίποινα. 

Μια απάντηση των ΗΠΑ σε μια μικρή ρωσική χρήση πυρηνικών, λένε οι ειδικοί, μπορεί να είναι η εκτόξευση μιας από τις κεφαλές εκτόξευσης από υποβρύχια στις άγριες περιοχές της Σιβηρίας ή σε μια στρατιωτική βάση εντός της Ρωσίας.