Οι αλχημείες του Στουρνάρα...

0

 
«Αντέχει το ελληνικό νοικοκυριό την ακρίβεια». Αυτή είναι η προκλητική, αν μη τι άλλο, άποψη που εξέφρασε μέσα στην εβδομάδα ο διοικητής της Τράπεζας της... Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας! Ταυτόχρονα όμως είναι και μια συνηθισμένη έκφραση μεταξύ των μελών αυτής της κυβέρνησης που στερείται ενσυναίσθησης.

Ηταν Σεπτέμβριος του περασμένου χρόνου όταν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνης Γεωργιάδης και ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπύρος Λιβανός ανέλυαν το πρόβλημα των επερχόμενων πληθωριστικών πιέσεων στα υπόλοιπα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, όταν σύμφωνα με πληροφορίες άκουσαν τον ίδιο τον πρωθυπουργό να δηλώνει: «Αντέχει ο Ελληνας καταναλωτής».... Αυτή η άποψη προφανώς έκανε την κυβέρνηση να μην υιοθετήσει σοβαρά μέτρα από την εργαλειοθήκη της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, «καίγοντας» τον Ελληνα καταναλωτή που πληρώνει ακριβά την άρνηση κατανόησης της πραγματικότητας εκ μέρους του πρωθυπουργού.

Αβάντα στον «ανέμελο»
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας στήριξε την άποψή του στο έωλο επιχείρημα της αποταμίευσης. «Οι αποταμιεύσεις που έχουν συσσωρευτεί είναι αποταμιεύσεις που μπορεί να βγάλουν ένα νοικοκυριό ή μια επιχείρηση από μια δύσκολη θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα» είναι επί λέξει όσα ανέφερε στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι. Είναι προφανές λοιπόν ότι ο Γ. Στουρνάρας χρησιμοποιεί κάποια στοιχεία για την ιδιωτική αποταμίευση προκειμένου να ενισχύσει τις «ανέμελες» κυβερνητικές επιλογές για τη λήψη μέτρων επικοινωνιακού κυρίως χαρακτήρα!

Ας ξεκινήσουμε από το προφανές: τη σύγκριση με την περίοδο της κανονικότητας πριν από την επέλαση της Covid-19 στην παγκόσμια οικονομία! Τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων ξεπέρασαν τα 177,8 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2022. Τον Ιανουάριο του 2020, όταν ακόμη βρισκόμασταν στην περίοδο της κανονικότητας, οι καταθέσεις είχαν μειωθεί στα 141,1 δισ. ευρώ. Με μια απλή αφαίρεση προκύπτει αύξηση 36,7 δισ. ευρώ στα δύο έτη της πανδημίας.

Αρα γίναμε πλουσιότεροι κατά 36,7 δισ. ευρώ; Αν υιοθετήσεις τη δημιουργική λογιστική, αυτό προκύπτει. Αν μάλιστα γίνεις «αλχημιστής Στουρνάρας» και διαιρέσεις τα 36,7 δισ. ευρώ με τα 10 εκατ. των Ελλήνων, τότε εύκολα προκύπτει ότι κάθε Ελληνας στα χρόνια της πανδημίας «αποταμίευσε» 3.700 ευρώ. Αν θες μάλιστα να προσθέσεις απλοϊκότητα σε αυτά τα στουρναρέικα συμπεράσματα και διαιρέσεις τα 177,8 δισ. ευρώ του περασμένου Ιανουαρίου με τον ελληνικό πληθυσμό, τότε εύλογα προκύπτει ότι στους τραπεζικούς λογαριασμούς του κάθε Ελληνα (ενήλικου ή ανήλικου) υπάρχουν 17.800 ευρώ ως αποταμιευτικές καταθέσεις! Με αυτά τα απλοϊκά επιχειρήματα καθηγητές πανεπιστημίου σαν τον Γ. Στουρνάρα τροφοδοτούν τους πολίτες, την ίδια ώρα που έκθαμβοι οι «δημοσιογράφοι» αφήνουν να περάσουν χωρίς αντίδραση σοφιστείες του τύπου «το μπουζούκι είναι όργανο. Ο αστυνομικός είναι όργανο. Αρα ο αστυνομικός είναι μπουζούκι».

Το κάνει συνειδητά
Είναι προφανές ότι ο Γ. Στουρνάρας με μανδύα την επιστημονική σοβαρότητα (που είναι προφανές ότι δεν διαθέτει) χρησιμοποιεί συνειδητά σοφίσματα και επιχειρήματα ώστε να παραπλανήσει την κοινή γνώμη. Λειτουργώντας σαν κοινός «πολιτικός απατεώνας» χρησιμοποιεί τον μέσο όρο ώστε να παραβιάσει το πραγματικό, να βιάσει την αλήθεια και να καθοδηγήσει την κοινή γνώμη σε δήθεν σωστά και ακλόνητα συμπεράσματα, που ωστόσο αποτελούν ακατάσχετη μπουρδολογία ενός «πολιτικού απατεώνα». Το πράττει δε αυτό συνειδητά για να υπερασπιστεί την ανέμελη πολιτική ενός ασυναίσθητου πρωθυπουργού! Το πρόβλημα είναι ότι δεν πρόκειται για έναν πολιτικάντη αλλά για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος!

Ας ξεκινήσουμε από το λογικό: σε συστημικό περιβάλλον ο μέσος όρος δεν μπορεί να είναι αντιπροσωπευτικός μιας κατάστασης. Ούτε οι συνολικοί αριθμοί μπορούν να αποδώσουν την πραγματικότητα. Δυστυχώς για όλους αυτούς τους κοινούς «πολιτικούς απατεώνες» τα στοιχεία βοούν! Σύμφωνα με το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων (ΤΕΚΕ) υφίσταται μεγάλη ανισοκατανομή στα ποσά των καταθέσεων ανά ΑΦΜ. Αναλυτικότερα, το 1,8% των καταθετών κατέχει το 53% των συνολικών καταθέσεων. Αντίθετα, το 72% των καταθετών έχει μέση κατάθεση από 0 έως 1.000 ευρώ! Για να καταλάβουμε καλύτερα, το 72% των καταθετών στην Ελλάδα κατέχει μόλις το 1,7% των καταθέσεων!

Όλα αυτά βέβαια αποτυπώνονται εύκολα στις διάφορες έρευνες σοβαρών και όχι σοβαροφανών οργανισμών. Συγκεκριμένα:

• Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ (10η ετήσια έρευνα – 2021), περισσότερα από τρία στα δέκα νοικοκυριά (31,2%) καθυστέρησαν να αναζητήσουν την κατάλληλη θεραπεία για κάποιο ιατρικό πρόβλημα. Επίσης, περισσότερα από πέντε στα δέκα νοικοκυριά (50,9%) περιόρισαν τις δαπάνες τους για εξόδους (εστιατόρια, καφέ, σινεμά κ.λπ.). Επιπλέον, το 45,1% των νοικοκυριών ξόδεψε λιγότερα για ταξίδια, ενώ το 43,3% περιόρισε τις δαπάνες για ένδυση – υπόδηση.

• Σύμφωνα με το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, το ποσοστό των μισθωτών στην Ελλάδα που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και ζουν σε συνθήκες υλικής στέρησης είναι 46%. Είναι το υψηλότερο ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Η αγοραστική δύναμη του εργαζόμενου που λαμβάνει τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα είναι η έβδομη χαμηλότερη μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.

• Σύμφωνα με τη Eurostat, το 16,7% των Ελλήνων δήλωνε το 2020 ότι αδυνατεί να ζεστάνει επαρκώς το σπίτι του. Το ποσοστό αυτό κατατάσσει τη χώρα μας πέμπτη στην ενεργειακή φτώχεια μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

• Ο σκληρός δείκτης των θανάτων που προκλήθηκαν από αστικές πυρκαγιές σε κατοικίες επιβεβαιώνει την όξυνση της ενεργειακής φτώχειας. Οσοι έχασαν τη ζωή τους το 2021 από αστικές πυρκαγιές σε κατοικίες ανήλθαν σε 83. Τούτο αντιστοιχεί σε 22% αύξηση σε σύγκριση με το 2020 και 186,2% αύξηση σε σύγκριση με τον μέσο ετήσιο αριθμό θυμάτων κατά το διάστημα 2010-19...

Τζώρτζης Ρούσσος

documentonews.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)