Συναγερμός για το ενδεχόμενο νέου εκλογικού νόμου...


 «Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Και αυτή τη στιγμή την κυβέρνηση δεν την απασχολεί καμία αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά η αντιμετώπιση των συνεπειών των... ανατιμήσεων στη ζωή των πολιτών».

Αυτό δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αφήνοντας, σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ορθάνοιχτο το παράθυρο αλλαγής του νόμου που ψήφισαν τον Ιανουάριο του 2020 η Ν.Δ....

και πέντε βουλευτές της Ελληνικής Λύσης. Στο στρατόπεδο της Κουμουνδούρου έχει σημάνει εδώ και αρκετές ημέρες ένας μίνι συναγερμός για το συγκεκριμένο θέμα και κατά πληροφορίες της «Κ» έχει ήδη γίνει μια πρώτη κουβέντα. Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου δικαιώνει όσους στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως ακόμα και στο ρυθμιστικό νομοσχέδιο για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί ο πρωθυπουργός να κάνει τον αιφνιδιασμό. Ο φόβος των δεύτερων εκλογών πιστεύουν στην αξιωματική αντιπολίτευση πως έχει κυριεύσει το Μαξίμου, που ψάχνει εναγωνίως πώς θα έρθει πιο κοντά στην αυτοδυναμία. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια σταθερή πτώση των ποσοστών της γαλάζιας παράταξης και αυτό έχει προκαλέσει προβληματισμό για το κατά πόσον το 37,5% είναι ένας ρεαλιστικός στόχος μετά το μεγάλο κύμα ακρίβειας. Σε περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, η επιχειρηματολογία είναι ήδη έτοιμη στην Κουμουνδούρου.

«Θα είναι ιστορικά η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση αλλάζει τον δικό της εκλογικό νόμο χωρίς καν να τον εφαρμόσει», έλεγε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στην «Κ». Μιλούν για παραδοχή ήττας, θεσμικό ατόπημα και πλήγμα στην αξιοπιστία του ίδιου του πρωθυπουργού, και αναφέρουν πως αν η αυτοδυναμία συνδυαστεί με τη διαφορά που θα έχει το πρώτο από το δεύτερο κόμμα, η αντιπολίτευση θα συσπειρωθεί απέναντι στην πλειοψηφία. Πιστεύουν, μάλιστα, στον ΣΥΡΙΖΑ πως δεν ήταν τυχαία η πρόσφατη δήλωση του Στέλιου Πέτσα που απέκλεισε τις πρόωρες εκλογές εξαιτίας της τιμωρητικής διάθεσης των πολιτών για τις ανατιμήσεις.

«Αλλάξτε τον ξανά τον εκλογικό νόμο και δύο και τρεις φορές. Ο,τι και να φέρετε, εκλογικό νόμο που να βγάζει το δεύτερο κόμμα 50 και 60 έδρες μπόνους δεν θα το καταφέρετε. Είναι αντισυνταγματικό. Διότι είσαστε ήδη δεύτερο κόμμα και θα είστε δεύτερο κόμμα, όποτε και αν προκηρύξετε εκλογές», είχε πει χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή.

Συνεχίζοντας τις επαφές του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με εκπροσώπους της Ενωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας. Τόνισε ότι αν και «η ενεργειακή κρίση έχει μια διεθνή διάσταση, εδώ και πάρα πολλούς μήνες στην Ελλάδα αφήνεται τελείως ανεξέλεγκτο ένα ενεργειακό καρτέλ να διαμορφώνει τις τιμές με ένα τρομακτικό κέρδος», κάνοντας λόγο για ζημία προς την κοινωνία...

Aντώνης Αντζολέτος

Η Καθημερινή