Προώθηση ενταξιακών διαπραγματεύσεων ζητά τώρα ο Ερντογάν...

0


 Το αίτημα του Ερντογάν έρχεται την παραμονή της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών και μία μέρα μετά την έγκριση του ευρωπαϊκού σχεδίου «Στρατηγική Πυξίδα».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε... σήμερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση να δοθεί ώθηση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα...

Σημειώνεται ότι το αίτημα αυτό του Ερντογάν έρχεται την παραμονή της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών που είναι αφιερωμένη στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κι ενώ η Άγκυρα επιχειρεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα σε Μόσχα και Κίεβο. Πατώντας σε δύο βάρκες, η Τουρκία –αν και μέλος του ΝΑΤΟ– έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής να εφαρμόσει τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία.

Επίσης, γίνεται μόλις μία μέρα μετά το πράσινο φως που έδωσε το Συμβούλιο των Ευρωπαίων ΥΠ.ΕΞ. στο σχέδιο «Στρατηγική Πυξίδα», το οποίο προβλέπει την ανάπτυξη μιας δύναμης ταχείας επέμβασης έως 5.000 στρατιωτών. Υπενθυμίζεται ότι στο σχετικό κείμενο φέρεται να υπάρχουν αναφορές σε προκλητικές μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας, κάτι που οδήγησε την Άγκυρα να εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά της, βάλλοντας ταυτόχρονα κατά Αθήνας και Λευκωσίας.

Σε κάθε περίπτωση, η χρονική στιγμή που ο Ερντογάν προχωρά σε αυτό το αίτημα κάθε άλλο παρά τυχαία μπορεί να θεωρηθεί.

«Αναμένουμε από την Ε.Ε. να ανοίξει γρήγορα τα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την τελωνειακή ένωση, χωρίς να ενδώσει σε κυνικούς υπολογισμούς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, μετά τη συνάντηση που είχε στην Άγκυρα με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)