Ανατόλι Τσουμπάις: Παραιτήθηκε στενός συνεργάτης του Πούτιν – Εξαφανίστηκε από τη Ρωσία

0

 
Ο Ανατόλι Τσουμπάις, σύμβουλος του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο αρχιτέκτονας των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην μετασοβιετική Ρωσία, παραιτήθηκε από την θέση που είχε στο Κρεμλίνο ως ειδικός απεσταλμένος και εγκατέλειψε την χώρα, δήλωσε πηγή στο πρακτορείο Reuters, πράξη που τον καθιστά ως το πιο προβεβλημένο υψηλόβαθμο πρόσωπο που εκφράζει τη διαμαρτυρία του για την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Τσουμπάις, ο οποίος κάποτε διετέλεσε προσωπάρχης του πρώην προέδρου Μπόρις Γέλτσιν, παραιτήθηκε από την θέση του ειδικού αντιπροσώπου του Βλαντίμιρ Πούτιν για τις σχέσεις με τους διεθνείς οργανισμούς, δήλωσε στο Reuters πηγή με γνώση του θέματος....

Τοποθετήθηκε στην θέση αυτή το 2020 λόγω των «επιτυχιών αναφορικά με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης», λίγες ημέρες μετά την παραίτησή του από τη θέση του επικεφαλής της κρατικής εταιρείας τεχνολογίας RUSNANO, την οποία διοικούσε από το 2008.

Η πηγή δεν ανάφερε τους λόγους που εγκατέλειψε την χώρα. Όταν δημοσιογράφος του Reuters του ζήτησε τηλεφωνικώς να σχολιάσει την απόφαση του, εκείνος του έκλεισε το τηλέφωνο.

Πολλοί Ρώσοι είχαν επικρίνει τον Τσουμπάις επειδή έδωσε την δυνατότητα σε μια μικρή ομάδα μεγιστάνων να πλουτίσουν με τις ιδιωτικοποιήσεις την περίοδο του 1990, την στιγμή που εκατομμύρια Ρώσοι είχαν φτωχοποιηθεί εν μέσω της οικονομικής κατάρρευση και της κρίσης

Τα τελευταία χρόνια συνέχισε να κάνει εκκλήσεις για μεταρρυθμίσεις και ήταν ένα από τους πιο διακεκριμένους φιλελεύθερους πολιτικούς που συνεργάζονταν με την ρωσική κυβέρνηση.

Το 2010 είχε προειδοποιήσει ότι η άνοδος του φασισμού ήταν η μόνη μεγαλύτερη απειλή που θα μπορούσε να διαλύσει τη χώρα.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)