Σε «κλοιό» διπλής απειλής...

 
Αυξήσεις 30-40% στα άλευρα και στα παράγωγά τους, 15-18% στο λάδια και λίπη, 8-10% στα λαχανικά, 6-8% στο αρνί και το κατσίκι είναι μερικές από τις επικείμενες καταγραφές του “δελτίου ακρίβειας” με βάση παράγοντες της αγοράς. Παράλληλα, από τις πρώτες επεξεργασίες, παρουσιάζεται, συνολικά μια “επιτάχυνση” του πληθωρισμού για τον μήνα Μάρτιο σε βαθμό που εκτιμάται ότι θα πλησιάσει για τον... τρέχοντα μήνα το 8%, από 7,2% που έτρεχε τον Φεβρουάριο.

Είναι προφανές ότι η εικόνα αυτή δημιουργεί ένα ασφυκτικά στην καθημερινότητα των νοικοκυριών και βέβαια ανοίγει πιθανότητες για ισχυρές κοινωνικές και πολιτικές αναταράξεις. Εμφανής άλλωστε ήταν ο προβληματισμός του Πρωθυπουργού για τις εξελίξεις κατά τη συνέντευξη τύπου, χθες, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής....

Βέβαια ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια προσπάθεια απόσεισης ευθυνών “έδειξε” ως υπεύθυνο της όλης κατάστασης τον πρόεδρο Πούτιν.

“Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν είναι σε θέση να απορροφήσει πλήρως τις αυξήσεις των τιμών του πληθωρισμού. Είναι αποτέλεσμα του πολέμου οι τιμές που βλέπουμε σήμερα, είτε στην αγορά ενέργειας, είτε μετακυλιόμενες σε άλλες αγορές, όπως οι αγορές των τροφίμων. Είναι τιμές οι οποίες έχουν ως αποκλειστικό υπαίτιο στην παρούσα συγκυρία τον πρόεδρο Πούτιν και την παράλογη, παράνομη, εισβολή την οποία επέλεξε να κάνει στην Ουκρανία” ανέφερε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής έχοντας πάντα και το “¨μάτι” του στις δημοσκοπήσεις, όπου καταγράφεται ότι το κύμα ακρίβειας είναι αυτό που προκαλεί “αναταράξεις”.

“Βόμβα η ακρίβεια”

Μόλις πριν λίγες μέρες με βάση δημοσκόπηση της MARC για τον ΑΝΤ1, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών εμφανίζεται εξαιρετικά ανήσυχη για τις επιπτώσεις από την ακρίβεια και τις συνεχείς ανατιμήσεις. Το 15,5% λέει πως δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στις ανάγκες της και περίπου το 40»% ότι έχει αναγκαστεί να περιορίσει βασικές ανάγκες. Πολλά είναι επίσης τα νοικοκυριά (73,4%) που εμφανίζονται να έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, σε λογαριασμούς ενέργειας, σε τράπεζες αλλά και ενοίκια.

Αργούν οι ευρωπαϊκές αποφάσεις για την ενέργεια

Πάντως πέρα από τα εθνικά μέτρα για τη στήριξη νοικοκυριών κι επιχειρήσεων η όποια Ευρωπαϊκή βοήθεια θα αργήσει. Όπως τόνισε χθες ο Πρωθυπουργός δεν “υπάρχει ακόμα κοινός τόπος για τον τρόπο με τον οποίον, ευρωπαϊκά, πρέπει να αντιδράσουμε σε αυτό το φαινόμενο της έκρηξης των τιμών του φυσικού αερίου” ωστόσο ανέφερε ότι: “Έχουμε ζητήσει από την Πρόεδρο της Επιτροπής να συνομιλήσει με όλους τους σημαντικούς «παίκτες» της αγοράς και να προτείνει λύσεις, παρεμβάσεις, μέσα στις οποίες επιλογές είναι και η επιλογή ενός πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά του φυσικού αερίου, το συντομότερο δυνατόν.

Είναι μία πρόοδος σε σχέση με το σημείο από το οποίο ξεκινήσαμε και θεωρώ, επίσης, πολύ θετικό ότι πολλοί φορείς της αγοράς, με πιο σημαντικό, ίσως, την Ένωση των Ηλεκτροπαραγωγών της Ευρώπης, έχουν με επίσημες ανακοινώσεις τους ταχθεί υπέρ αυτής της λύσης. Νομίζω αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να το λάβει υπόψη της στις συζητήσεις και στις διαβουλεύσεις που θα κάνει” ανέφερε ο Πρωθυπουργός που παραδέχτηκε ότι η δομή της αγοράς ενέργειας στην ΕΕ είναι προβληματική.

“Όταν σχεδιάστηκε η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας κανείς δεν φανταζόταν ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα ήταν εκεί που βρίσκονται σήμερα. Είναι ξεκάθαρο ότι η αγορά αυτή σχεδιάστηκε έχοντας υπόψη της ομαλούς καιρούς και όχι πολεμικές συνθήκες. Και γι’ αυτό και εκεί θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις” ανέφερε.

"Αρρυθμίες" στην εσωτερική ενεργειακή αγορά

Πάντως πέρα από αυτές τις αναφορές και με φόντο τις εξελίξεις οι επιλογές σε θέματα ενεργειακής πολιτικής στην Ελλάδα προβληματίζουν προξενώντας και τις αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης.

"Οι φορείς ενέργειας πρέπει να είναι δημόσιοι. Έχει καταντήσει ανέκδοτο το ότι η κυβέρνηση μέσα σε αυτές τις συνθήκες προχώρησε σε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ", ανέφερε την περασμένη Πέμπτη στο Ρ/Σ Στο Κόκκινο ο πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης επί ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης τονίζοντας ότι: “Πρέπει να κάνουμε αυτό που κάνουν άλλες χώρες με τις αντίστοιχες ΔΕΗ, και να χρησιμοποιήσουμε την λειτουργία της ως άσκηση πολιτικής. Αυτό βέβαια άμα γίνει θα ρίξει την τιμή της μετοχής. Οπότε θα πρέπει να δούμε τι θέλουμε: να έχουμε ένα success story χρηματιστηριακό ή να ανακουφίσουμε την κοινωνία από την τρομερή ακρίβεια; Οι σοβαρές χώρες κάνουν το δεύτερο. Υπάρχουν μηχανισμοί άμβλυνσης του ενεργειακού προβλήματος. Θα πρέπει να φορολογηθούν τα υπερκέρδη και να διατεθούν σε ένα λογαριασμό από όπου θα βοηθηθούν οι καταναλωτές.

Επίσης, η ΔΕΗ πρέπει να υπαχθεί σε ένα δημόσιο σχεδιασμό και να γίνει αποκέντρωση της παραγωγής. Για να γίνει αυτό πρέπει να επανασχεδιάσουμε το Ταμείο Ανάκαμψης και να αποδεσμευτούν από κει χρήματα προς τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να ενισχυθούν τα δίκτυα για να γίνει αποκέντρωση της παραγωγής. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει αντίκτυπο στα νοικοκυριά και στους δήμους γιατί θα τους επιτραπεί να μειώσουν τα κόστη αλλά και να βγάλουν χρήματα ως παραγωγοί ενέργειας"...

Γιώργος Αλεξάκης

news247.gr