Ρωσικά στρατεύματα εγκαταλείπουν τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ λόγω «ασθένειας που σχετίζεται με ραδιενέργεια»

0


 Έβαλαν Ρώσους στρατιώτες να σκάψουν ορύγματα σε παρακείμενο δάσος του Τσερνομπίλ το οποίο "σκοτώνει" ξανά 46 χρόνια μετά προκαλώντας φόβο σε όλη την ΕΕ

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ρωσικά στρατεύματα εγκαταλείπουν την πυρηνική εγκατάσταση του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία, επειδή κάποιοι στρατιώτες εμφάνισαν «ασθένεια που έχει σχέση με ραδιενέργεια», όπως υποστηρίζεται και από την βρετανική εφημερίδα Mirror...

Οι Αμερικανοί επιβεβαίωσαν ότι τα ρωσικά στρατεύματα αποχωρούν από την περιοχή αυτή, ενώ υπάλληλος στο Δημόσιο Συμβούλιο στην Κρατική Υπηρεσία της Ουκρανίας για τη Διαχείριση Ζώνης Αποκλεισμού, είπε ότι οι Ρώσοι έφυγαν «ακτινοβολημένοι».

Πληροφορίες φέρουν λεωφορεία με Ρώσους στρατιώτες να μεταφέρονται στο ειδικό ιατρικό κέντρο ακτινοβολίας στο Γκόμελ της Λευκορωσίας για να βοηθηθούν στην αντιμετώπιση “ραδιενεργής δηλητηρίασής”.

Σε μια ανάρτηση στο facebook, ο Yaroslav Yemelianenko, ο οποίος εργάστηκε για να διατηρήσει την τοποθεσία ασφαλής, είπε: «Άλλη μια παρτίδα Ρώσων στρατιωτών που κατέλαβαν τη ζώνη του Τσερνομπίλ, μεταφέρθηκε σήμερα στο κέντρο ακτινοβολίας της Λευκορωσίας στο Gomel.

Οι Ρώσοι έσκαβαν χαρακώματα στο δάσος του Ρούντου, ξεχνώντας ότι υπάρχουν κανόνες χειρισμού αυτής της περιοχής.

Είναι υποχρεωτικό να μην εκτελούνται τέτοια έργα διότι η ακτινοβολία υπάρχει εκεί από το 1986.

Εάν έχε ελάχιστη νοημοσύνη η ρωσική διοίκηση ή οι  στρατιώτες, αυτές οι συνέπειες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί”, τόνισε ο ίδιος.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Iryna Vereshchuk προειδοποίησε τις ρωσικές δυνάμεις : «Απαιτούμε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να λάβει άμεσα μέτρα για την αποστρατιωτικοποίηση της ζώνης αποκλεισμού του Τσερνομπίλ και την καθιέρωση μιας ειδικής αποστολής του ΟΗΕ εκεί για την εξάλειψη του κινδύνου επανάληψης μιας πυρηνικής καταστροφής».

Μόλις πριν από μέρες, τα ρωσικά στρατεύματα καταπάτησαν  μια από τις πιο θανατηφόρες περιοχές, τον «Κόκκινο Δάσος» του Τσερνόμπιλ, εκτοξεύοντας ραδιενεργή σκόνη.

Αυτή η σοκαριστική αποκάλυψη έρχεται καθώς οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών επιβεβαίωσαν ότι οι Ρώσοι στρατιώτες έχουν αποσυρθεί από το σημείο.

Έρχεται δε λίγες μέρες αφότου η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι «θα μείωνε δραστικά τις επιχειρήσεις μάχης» γύρω από το Κίεβο.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Μόσχα ισχυρίστηκε ότι θα έκανε το σημαντικό βήμα ως χειρονομία για την προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών, αλλά τόσο οι Ουκρανοί όσο και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν σκεπτικισμό για τις ρωσικές προθέσεις.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι είχαν εντοπιστεί μόνο «μικροί αριθμοί» ρωσικών αποχωρήσεων μετά τον πρώτο ισχυρισμό της Ρωσίας, και οι ίδιοι εκτιμούν ότι επρόκειτο για επαναδιάταξη στρατευμάτων και όχι υποχώρηση.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)