Η Ρωσία απαγορεύει και την πληρωμή κουπονιών ομολόγων στους ξένους επενδυτές


 Σε απαγόρευση των πληρωμών κουπονιών σε ξένους ιδιοκτήτες ομολόγων σε ρούβλι (γνωστά ως OFZ), προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, σε ένα προσωρινό -όπως το αποκάλεσε- βήμα για τη στήριξη των αγορών στον απόηχο των διεθνών κυρώσεων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η κίνηση αυτή θα μπορούσε να αφήσει τους ξένους επενδυτές, που κατείχαν στις αρχές Φεβρουαρίου σχεδόν 3 τρισεκατομμύρια ρούβλια (29 δισεκατομμύρια δολάρια) χρέος, ανίκανους να εισπράξουν έσοδα από τις συμμετοχές τους, οι οποίες δεν μπορούν ούτε να πωληθούν λόγω περιορισμών...

Η κεντρική τράπεζα δεν διευκρίνισε πόσο θα διαρκέσει η απαγόρευση. 

Ξεχωριστά, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, υπέγραψε διάταγμα που απαγορεύει τις εξαγωγές συναλλάγματος που υπερβαίνουν τα 10.000 δολάρια, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Κρεμλίνου. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από αύριο Τετάρτη, 2 Μαρτίου.

Νωρίτερα, σήμερα η Ρωσία ανακοίνωσε την επιβολή capital controls, καθώς εντείνονται οι πιέσεις που έχουν επιφέρει στην οικονομία της χώρας οι κυρώσεις της Δύσης για τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία. Κατά την ανακοίνωση, ο Ρώσος πρωθυπουργός, Μικαίλ Μισούστιν, είπε ότι οι ξένοι επενδυτές δεν λαμβάνουν αποφάσεις στηριζόμενοι σε οικονομικά κριτήρια αλλά με βάση τις «πολιτικές πιέσεις».

«Για να διασφαλίσουμε πως οι επιχειρήσεις θα λάβουν σωστές αποφάσεις, αποφασίστηκε η επιβολή προσωρινών περιορισμών στην αποχώρηση από περιουσιακών στοιχείων από τη Ρωσία», δήλωσε ο ίδιος, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου αλλά και αναφορικά με το ανώτατο αναλήψιμο ποσό.

Υπενθυμίζεται πως ξένοι επενδυτές στη Ρωσία τις τελευταίες μέρες έχουν δει κεφάλαια ύψους 86 δισ. δολαρίων να έχουν «παγώσει» από τις τοπικές αρχές, σύμφωνα με στοιχεία του ρωσικού χρηματιστηρίου που αφορούσαν την περίοδο έως και το τέλος του 2021.

insider.gr