ΣΥΡΙΖΑ: Η εγκατάλειψη του διλήμματος «αυτοδυναμία ή χάος»...


 ...δείχνει τον πανικό του Μητσοτάκη...

Στην πολιτική αλλαγή και την ανάγκη σχηματισμού προοδευτικής κυβέρνησης επιμένει ο Αλέξης Τσίπρας την ίδια ώρα που η κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού κάνει στροφή 180 μοιρών στην εκλογική της στρατηγική και πλέον αφήνει ανοιχτή την πόρτα της κυβερνητικής συνεργασίας.

Η εγκατάλειψη του... διλήμματος “αυτοδυναμία ή χάος” από πλευράς του κ. Μητσοτάκη καταδεικνύει σύμφωνα με τις αναλύσεις που κάνει η Κουμουνδούρου τον πανικό του πρωθυπουργού μπροστά σε μία περαιτέρω φθορά που ουσιαστικά ξηλώνει το μέχρι πρότινος κυβερνητικό αφήγημα περί ομαλότητας που εξασφαλίζεται μόνο από μονοκομματικές κυβερνήσεις...

Η απώλεια ελέγχου από το Μέγαρο Μαξίμου συνδέεται κατά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και με τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων που δείχνουν περαιτέρω πτώση της κυβέρνησης (δημοσκόπηση Alco ΝΔ πτώση 0,7%) και  2,1 % (δημοσκόπηση MRB) με την απόσταση από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να περιορίζεται στο 8,9% και 7,4% αντιστοίχως.

Η μεταστροφή του κ. Μητσοτάκη επί της ουσίας ενισχύει την ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ, λένε παράγοντες της Κουμουνδούρου, δεδομένου ότι από την πρώτη στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει πως οι κάλπες της απλής αναλογικής μπορούν να βοηθήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Πηγές του κόμματος σημειώνουν πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός μόλις πριν από μία εβδομάδα επιμένοντας στο αφήγημά του περί αυτοδυναμίας, αλλιώς δεύτερες εκλογές, χαρακτήριζε πειραματισμούς και “εφήμερες συμμαχίες που δεν αντέχουν” τις κυβερνήσεις συνεργασίας.

Επικαλούνται τη δευτερολογία Μητσοτάκη στη Βουλή πως “σήμερα αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι πάνω απ’ όλα πολιτική σταθερότητα” και φθάνουν στην πρόσφατη παρέμβασή του στο  forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου όπου πέρασε σε διατυπώσεις τύπου “δεν είναι στόχος επί τούτου η αυτοδυναμία” και “ο λαός θα επιλέξει αν η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα ή δύο κόμματα”.

Στην ανάλυση που κάνουν πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θεωρούν ότι από την στιγμή που ο Κ. Μητσοτάκης προσγειώθηκε στην πραγματικότητα θα επιχειρήσει πια να ασκήσει πιέσεις τόσο προς την Ελληνική Λύση όσο και στο Κίνημα Αλλαγής στο οποίο κατά πάσα πιθανότητα αποσκοπεί για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Επομένως, λένε και το ίδιο το ΚΙΝΑΛ το επόμενο διάστημα θα κληθεί να πάρει ξεκάθαρη θέση για το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα μετά τις εκλογές και μάλιστα έχοντας την εμπειρία της εκλογικής συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ της περιόδου 2012-2015.

Ως γενικό σχόλιο στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πως η παραδοχή του κ Μητσοτάκη ότι η χώρα μπορεί να κυβερνηθεί από δύο κόμματα αν το επιλέξει ο λαός επιβεβαιώνει πως οι μόνες σταθερές κυβερνήσεις είναι αυτές που στηρίζονται στη συνεργασία και όχι εκείνες που βασίζονται στην “αυθαιρεσία” του ενός ισχυρού κυβερνητικού κόμματος. Γι’ αυτό και λένε με νόημα πως η πιο σταθερή κυβέρνηση των τελευταίων 15 ετών ήταν αυτή του ΣΥΡΙΖΑ...

Βούλα Κεχαγιά

ethnos.gr