Μητσοτάκης: Δεν πιστεύω δογματικά στις αγορές...


 Στο γεγονός ότι η Κομισιόν καλείται από τους 27 ηγέτες της ΕΕ να εξετάσει την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικου αερίου εστίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής για τα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο... κ.Μητσοτάκης χαρακτήρισε δύσκολη τη συζήτηση για την ενέργεια, καθώς όπως ανέφερε οι 27 προσήλθαν στη Σύνοδο Κορυφής χωρίς να έχουν συμφωνήσει εκ των προτέρων σε μία κατεύθυνση. Αλλά υπογράμμισε ότι “τελικά στα συμπεράσματα υπάρχει ρητή αναφορά στα πλαφόν των τιμών του φυσικού αερίου, ανάμεσα στις άλλες επιλογές που καλείται η Κομισιόν να εξετάσει”....

Εκτίμησε ότι υπάρχει πλέον στην Ευρώπη “μία καλύτερη κατανόηση για την κερδοσκοπία στην αγορά φυσικού αερίου” και ανέφερε ότι “έχουμε ζητήσει από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μιλήσει με τους παράγοντες της αγοράς και να προτείνει λύσεις, μεταξύ των οποίων το πλαφόν”.

Όπως σχολίασε ο κ.Μητσοτάκης: “Είναι μία πρόοδος σε σχέση με το σημείο από το οποίο ξεκινήσαμε”. Σημείωσε επίσης ότι και φορείς της αγοράς, όπως ένωση των ηλεκτροπαραγωγών έχουν ταχθεί υπέρ αυτής της λύσης.

Ερωτηθείς γιατί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν κατέληξε σε μία πιο άμεση και ουσιαστική απόφαση επί του θέματος, ο πρωθυπουργός απάντησε: “Υπάρχουν χώρες που πιστεύουν δογματικά στη λειτουργία των αγορών. Εγώ δεν ανήκω σε αυτή την κατηγορία. Πιστεύω ότι όταν ο αγορές δεν δουλεύουν προς όφελος των πολιτών πρέπει να γίνεται παρέμβαση από το ρυθμιστή”.

Αποκάλυψε μάλιστα πως: “Οι χώρες του νότου είπαμε ξεκάθαρα ότι δε θα έχουμε συμπεράσματα εάν δεν υπάρχει αναφορά στο ζήτημα του πλαφόν και δεν υπάρχει ξεκάθαρη κατεύθυνση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει με το θέμα αυτό”.