Αέριο: Επάρκεια ρεύματος για 2 μήνες σε τυχόν κλείσιμο της ρωσικής στρόφιγγας


 Η εισαγωγή έκτακτων φορτίων LNG και η ενίσχυση της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ θα αποτελέσουν τα άμεσα «αντίμετρα» για την επάρκεια τροφοδοσίας, σε περίπτωση που η απαίτηση του Κρεμλίνου για πληρωμή του ρωσικού αερίου οδηγήσει σε πλήρη εμπλοκή και τελικά σε διακοπή των εξαγωγών προς τη χώρα μας.

Για το θέμα πραγματοποιήθηκε χθες έκτακτη συνεδρίαση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων, υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα...

, στην οποία παρέστησαν επίσης η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας, ο πρόεδρος της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης και Β Αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, Δημήτρης Φούρλαρης, καθώς και οι διοικήσεις του ΔΕΣΦΑ, της ΔΕΠΑ Εμπορίας, της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, στη συνεδρίαση εκπρόσωποι των φορέων εξέφρασαν την εκτίμηση ότι, στο υποθετικό σενάριο που έκλεινε άμεσα η «ρωσική στρόφιγγα», τότε η χώρα μας θα διέθετε επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας για το επόμενο δίμηνο, ακόμη κι αν δεν προχωρούσε στην εφαρμογή έκτακτων μέτρων. Κι αυτό παρόλο που στη δεδομένη χρονική φάση, το μερίδιο του ρωσικού αερίου στην εγχώρια προμήθεια αγγίζει το 53%, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, καθώς από τις 220.000 Μεγαβατώρες (MWh) καυσίμου που καταναλώνονται σε καθημερινή βάση, οι 117.000 MWh προέρχονται από τη Μόσχα.

insider.gr