Αέριο: Νέες έρευνες για εγχώρια κοιτάσματα – Στις ράγες σεισμικές μελέτες και στο μπλοκ 2 στο Ιόνιο


 Νέα «σημάδια» επανεκκίνησης αποκτά το εγχώριο πρόγραμμα υδρογονανθράκων και η αναζήτηση πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, Ελληνικά Πετρέλαια και Energean δρομολογούν την πραγματοποίηση της πρώτης φάσης των σεισμικών ερευνών στο θαλάσσιο μπλοκ 2 στο Ιόνιο Πέλαγος, 30 χιλιόμετρα δυτικά της Κέρκυρας.

Η πρόσκτηση των δισδιάστατων δεδομένων θα πραγματοποιηθεί στο επόμενο χρονικό «παράθυρο», το οποίο «ανοίγει» τον Νοέμβριο του 2022, καθώς οι σεισμικές μελέτες διεξάγονται πάντοτε στο διάστημα Νοεμβρίου έως Απριλίου...

, ώστε να μην συμπίπτουν με την περίοδο αναπαραγωγής των θηλαστικών, αλλά και με την τουριστική περίοδο. Έτσι, το μπλοκ 2 θα γίνει το τρίτο θαλάσσιο «οικόπεδο» στο οποίο ξεκινούν έρευνες, παίρνοντας τη σκυτάλη από το «μπλοκ 10» (Κυπαρισσιακός Κόλπος) και το μπλοκ «Ιόνιο», στα οποία οι σεισμικές καταγραφές ολοκληρώθηκαν πριν από μερικές εβδομάδες από την εταιρεία Shearwater, για λογαριασμό των ΕΛΠΕ.

Στην παραχωρησιούχο κοινοπραξία, τα ΕΛΠΕ συμμετέχουν με με 25% και η Energean με 75%, μετά την εξαγορά της Edison E&P και την απόκτηση του μεριδίου 50% που κατείχε η Total στο μπλοκ. Η διορία για την ολοκλήρωση πρόσκτησης των σεισμικών ερευνών είναι ο Μάρτιος του 2023, έπειτα από το αίτημα 24μηνης παράτασης που είχε υποβάλει η Energean στην ΕΔΕΥ και το οποίο έγινε δεκτό από την Ελληνική Διαχειριστική Αρχή Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ). Η αρχική προθεσμία εξέπνεε τον Μάρτιο του 2021.