ΕΕ, ΗΠΑ, Βρετανία και Καναδάς μπλοκάρουν την πρόσβαση της Ρωσίας στο παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT


 Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βρετανία και ο Καναδάς αποφάσισαν χθες Σάββατο να μπλοκάρουν την πρόσβαση της Ρωσίας στο παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT, στο πλαίσιο ενός νέου γύρου κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, η οποία συνεχίζει την επίθεσή της κατά της Ουκρανίας.

Τα μέτρα, τα οποία θα περιλαμβάνουν επίσης περιορισμό στα διεθνή αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, θα εφαρμοστούν τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση ΗΠΑ, ΕΕ, Βρετανίας και Καναδά.

H SWIFT έτοιμη να εφαρμόσει τα μέτρα

Η Κοινότητα για την Παγκόσμια Διατραπεζική Οικονομική Επικοινωνία (SWIFT) δήλωσε χθες Σάββατο πως ετοιμάζεται να εφαρμόσει τις επόμενες ημέρες τα νέα μέτρα που αποφάσισαν χώρες της Δύσης, τα οποία στοχεύουν ορισμένες ρωσικές τράπεζες σε αντίποινα για την επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία.

«Συνεργαζόμαστε με τις ευρωπαϊκές αρχές» αναφέρεται σε ανακοίνωση της SWIFT, που αναμένει λεπτομερώς τα στοιχεία των τραπεζών που θα υπόκεινται σε περιορισμούς, συμπληρώνοντας ότι «προετοιμαζόμαστε για να συμμορφωθούμε με τις επίσημες οδηγίες».

Νωρίτερα σήμερα ΕΕ, ΗΠΑ, Βρετανία και Καναδάς αποφάσισαν να προχωρήσουν στον αποκλεισμό ορισμένων ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων την αποφασιστικότητά τους για την επιβολή μέτρων «που θα απομονώσουν περαιτέρω τη Ρωσία στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα», σημειώνοντας ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν εντός των προσεχών ημερών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ