Ενεργειακός «πόλεμος» μετά τον «πάγο» στον Nord Stream...


Σε σκληρό ενεργειακό πόκερ εξελίσσεται η αναγνώριση των Δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ από τη Ρωσία, μετά την επισημοποίηση της με σχετικό διάταγμα που υπέγραψε χθες ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν...

Η αναθεωρητική αυτή κίνηση της Ρωσίας στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα, η οποία επιχειρήθηκε να αποτραπεί όλο το τελευταίο διάστημα από την ευρωπαϊκή διπλωματία -με προεξάρχουσα τη Γερμανία- αλλάζει άρδην τα δεδομένα στην Ανατολική Ευρώπη, τόσο σε επίπεδο επιβολής της ισχύος, όσο και στο ενεργειακό πεδίο, ανοίγοντας διάπλατα παράθυρο εκτόξευσης των τιμών του φυσικού αερίου στη Γηραιά Ήπειρο.

Και αυτό γιατί, παρά τον διαμεσολαβητικό ρόλο που ανέπτυξε το τελευταίο διάστημα ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, σε μια προσπάθεια να αποσωβηθει η κρίση στην Ουκρανία εξαιτίας του ρωσικού αναθεωρητισμού, η χθεσινή κίνηση της Μόσχας ακύρωσε στην πράξη τις γερμανικές ενέργειες στο διπλωματικό πεδιο, ενεργοποιώντας παράλληλα σειρά κυρώσεων διεθνώς, κατά της Ρωσίας.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι οι ενέργειες του Βλαντιμίρ Πούτιν αποτελούν «σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου», καθώς «με τις ενέργειές του στην ανατολική Ουκρανία, ο Πούτιν δεν παραβιάζει μόνο τη Συμφωνία του Μινσκ, αλλά και τον Χάρτη του ΟΗΕ, ο οποίος προβλέπει τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας των κρατών».

«Έχουμε μπει, πλέον, σε ένα νέο δρόμο. Σίγουρα θα χρειαστεί λίγος χρόνος να προσαρμοστούμε, ενώ η κατάσταση πρέπει να επανεκτιμηθεί και πρέπει να βρούμε απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που μας απασχολούν» κατέληξε ο Γερμανός καγκελάριος.

Πηγη protothema.gr