Γεωργιάδης για Lidl: Νόμιμες οι ενέργειες της εταιρείας...

 
Δεν αποφεύγει το δικαστήριο η 70χρονη...

Συνεχίζεται και την Παρασκευή η προσπάθεια του κυβερνητικού επιτελείου να περισώσει ότι μπορεί από την επικοινωνιακή ζημιά μετά το περιστατικό με την ηλικιωμένη στο Ίλιον που προσπάθησε να κλέψει τροφή από κατάστημα της... αλυσίδας σούπερ μάρκετ Lidl για να καταλήξει στο τμήμα. 

Πρωταγωνιστής και πάλι ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, με δηλώσεις του στο Open που είχε αναδείξει το θέμα, στις οποίες επανέλαβε ότι παρενέβη στην εταιρεία για «να λήξει άμεσα το θέμα». Ουσιαστικά δηλαδή, για να μην εξελιχθεί σε πλήρη επικοινωνιακή καταστροφή για την κυβέρνηση η υπόθεση, την ώρα που η ακρίβεια σαρώνει την χώρα.
Έσπευσε μάλιστα πρώτα-πρώτα να τονίσει ότι «δεν θέλω να ρίξω ευθύνη στην εταιρεία, ούτε είναι η ώρα για να στραφεί [ακατάλληπτο] κατά της εταιρείας. Η εταιρεία ακολούθησε το νόμο και τα προβλεπόμενα. Οι υπάλληλοι της εταιρείας εκεί κινήθηκαν ακριβώς όπως ορίζει ο νόμος... 

Είναι προφανές ότι κάθε περίπτωση δεν είναι ίδια, αλλά ο υπάλληλος ή το κατάστημα ίσως δεν έχει την εξουσία για να κάνει αυτή τη διάκριση. Εγώ επίκοινώνησα με την εταιρεία, αυτή συμφώνησε ότι πρέπει αυτό το πράγμα να λήξει άμεσα. Λίγο μετά την επικοινωνία μας βγήκε ένα σχετικό δελτίο Τύπου».

Κατά τα άλλα, ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι «αντιλαμβανόμαστε όλοι την ανθρωπιστική πλευρά αυτού του θέματος. Δεν θα θέλαμε κανένας μας να βρεθεί στη θέση αυτής της κυρίας. Υπό την έννοια αυτή, καταλάβαμε ότι είναι μια ειδική περίπτωση αυτή, που θα πρέπει να δείξουμε την ανθρωπιά μας, για να το πω πολύ απλά».

Η «ειδική περίπτωση» στην οποία αναφέρθηκε, ωστόσο, δεν έχει επιλυθεί και το επιβεβαίωσε ο ίδιος. «Η μήνυση δεν έχει γίνει από την εταιρεία, γίνεται από την Αστυνομία αυτεπάγγελτα (και όχι κατ' έγκληση), εφόσον γίνει καταγγελία. Όταν η Αστυνομία ενημερωθεί πως κάποιος έχει κάνει κλοπή, βάσει του νόμου αυτόματα» προχωρά στις διαδικασίες. Πλέον, το μόνο που μπορεί να γίνει είναι «όταν γίνει η δίκη, να πει η εταιρεία "δεν επιθυμώ τη δίωξη". Αυτό δεν μπορεί να γίνει στη φάση που είμαστε σήμερα, από νομικής πλευράς. Γίνεται κατά την πορεία της διαδικασίας», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Και αμέσως μετά, σαν να μην ειπώθηκαν τα παραπάνω, επανέλαβε ότι «η εταιρεία έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί την συνέχιση της δίωξης. Στην πραγματικότητα, αυτή η υπόθεση έχει τελειώσει». Έχει δηλαδή «τελειώσει» επικοινωνιακά για την κυβέρνηση και για την εταιρεία, γιατί η ηλικιωμένη τελικά θα πρέπει να υποστεί και την διαδικασία του δικαστηρίου, «βάσει του νόμου αυτή είναι η διαδικασία, γιατί η δίωξη είναι αυτεπάγγελτη. Ξέρω ότι έχει κάνει μια παρέμβαση και ο κ. Θεοδωρικάκος, οπότε μπορεί να έχει λήξει και από την πλευρά της Αστυνομίας», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Στάθης Σχινάς 

ΑΥΓΗ