Η Ουκρανία ζητά άμεσες κυρώσεις από τη Δύση προς τη Ρωσία - «Κανένα σχέδιο για εισβολή» τονίζει ο Πούτιν


Την άμεση λήψη κυρώσεων προς τη Ρωσία από τις χώρες της Δύσης ζητά η κυβέρνηση της Ουκρανίας, εν μέσω της κρίσης στην Ανατολική Ευρώπη. Απαντώντας, η Μόσχα τονίζει πως δεν έχει κανένα σχέδιο για εισβολή στην Ουκρανία και κατηγόρησε τη Δύση για κλιμάκωση της έντασης στην ουκρανική μεθόριο.

Αναλυτικά, o Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών,  Ντμίτρο Κούμπελα, ανέφερε πως «έχει έρθει η ώρα ώστε η Δύση να εφαρμόσει τουλάχιστον μέρος των κυρώσεων που έχει σχεδιάσει κατά της Ρωσίας».

Ακόμα, ο ίδιος υποστήριξε πως το Κίεβο δεν έχει προγραμματίζει και δεν σκοπεύει να προγραμματίσει καμία είδους επιθετική επιχείρηση στην περιοχή του Ντονμπάς, μετά από τις αναφορές των φιλορώσων αυτονομιστών για θανάτους 2 αμάχων από βομβαρδισμούς του ουκρανικού στρατού...

Ο Κούμπελα πρόσθεσε «όλοι καταλαβαίνουμε πως η Ρωσία είναι αυτή που επιτίθεται και πως η Ρωσία είναι αυτή που παραβιάζει τη συμφωνία του Μινσκ». 

Κανένα σχέδιο για εισβολή, λέει ο Πούτιν

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανέφερε μιλώντας σε δημοσιογράφους πως η Ρωσία δεν έχει κανένα σχέδιο εισβολής στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας παράλληλα πως η χώρα του είναι η τελευταία που θέλει να ακούγεται το σενάριο ενός πολέμου στην Ευρώπη.

Ο Ρώσος αξιωματούχος τόνισε πως οι συνεχιζόμενες αναφορές των χωρών της Δύσης για άμεση εισβολή της Μόσχας δρουν προβοκατόρικα και σημείωσε πως μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες.

«Μπορούν αυτόματα να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της έντασης. Και όταν η ένταση αυξάνεται, το οποιοδήποτε γεγονός μπορεί να οδηγήσει σε ανυπολόγιστες ζημιές» είπε ο Πέσκοφ, φέρνοντας ως παράδειγμα την κατάσταση που επικρατεί στην περιφέρεια του Ντονμπάς.

Προειδοποιήσεις από την ΕΕ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μιλώντας  στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, διερωτήθηκε «το μεγάλο ερώτημα παραμένει: θέλει το Κρεμλίνο τον διάλογο;

Δεν μπορούμε να προσφέρουμε επ’ αόριστον κλάδο ελαίας ενώ η Ρωσία πραγματοποιεί δοκιμές πυραύλων και συνεχίζει να συγκεντρώνει στρατεύματα», στα ουκρανικά σύνορα, πρόσθεσε.

Βρετανία: Πάρα πολύ πιθανή και άμεση μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία 

Μια στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία φαντάζει αυτή τη στιγμή πιθανότερο σενάριο από το να μην γίνει καθόλου, σύμφωνα με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βρετανίας, Τζέιμς Κλέβερλι.

Σε συνέντευξη του στο Sky News, ο Κλέβερλι ανέφερε πως «δυστυχώς, αυτή τη στιγμή μια επίθεση της Ρωσίας είναι πολύ περισσότερο πιθανή από απίθανη, αλλά εμείς συνεχίζουμε να δουλεύουμε στο να την αποτρέψουμε.

Τα πάντα δείχνουν πως η εισβολή είναι πάρα, πάρα, πάρα πολύ πιθανή και πάρα, πάρα πολύ άμεση» τόνισε ο Βρετανός υπουργός. 

Η Ολλανδία μεταφέρει το διπλωματικό της γραφείο στο Λβιβ

Η κυβέρνηση της Ολλανδίας ανακοίνωσε πως θα μεταφέρει το σύνολο των διπλωματικών δράσεων της στην Ουκρανία από το Κίεβο στο Λβιβ, στα δυτικά της χώρας.

Σύμφωνα με το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών, η μεταφορά γίνεται για λόγους ασφαλείας του προσωπικού, ενώ ακολουθεί παρόμοια κίνηση που είχαν κάνει προ ημερών οι ΗΠΑ.

Η σύγκριση με τα πυρηνικά του Ιράκ

Ο πρώτος μόνιμος αναπληρωτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Ντμίτρι Πολιάνσκι, άφησε ξεκάθαρες αιχμές κατά των πληροφοριών που λαμβάνουν οι ΗΠΑ και η Βρετανία για την κρίση στην Ουκρανία.

Σε συνέντευξη του στο Sky News, ανέφερε πως «δεν εμπιστευόμαστε τις πληροφορίες που έχουν οι ΗΠΑ και η Βρετανία. Έχουμε δει πως έχουν απογοητεύσει όλον τον κόσμο σε πολλές περιπτώσεις, όπως όταν σίγουρες για τα πυρηνικά όπλα του Ιράκ».

Ακόμα, ο Ρώσος αξιωματούχος τόνισε πως «κανείς δεν μπορεί να καθορίσει στη Ρωσία το που θα διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις εντός του ρωσικού εδάφους». 

Παρατείνονται οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ρωσίας - Λευκορωσίας

Το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ρωσία και η Λευκορωσία θα παρατείνουν τις κοινές στρατιωτικές τους ασκήσεις που ήταν προγραμματισμένο να λήξουν σήμερα στη βόρεια Ουκρανία.