«Ειρηνευτικά» εγκλήματα...

 
Παντελής Μπουκάλας

Σεμνός άνθρωπος και μετριοπαθής ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Δεν θέλει λέει να αναστήσει τη ρωσική αυτοκρατορία. Σαν αυτοκράτορας φέρεται πάντως. Συγκαλεί ένα συμβούλιο καθαρά διακοσμητικό, τάχα για να συσκεφθεί με τους περιδεείς «συμβουλάτορες», αναθέτει στον Σεργκέι Λαβρόφ τον ρόλο του ημιδιαφωνούντος και αποφασίζει: 

Αναγνωρίζει τις «Λαϊκές Δημοκρατίες» του...

Ντoνέτσκ και του Λουγκάνσκ, υπακούοντας σε θέλημα Θεού, και διατάζει τον ρωσικό στρατό να σπεύσει στα εδάφη των αυτονομιστών, ώστε να διεκπεραιώσει την «ειρηνευτική αποστολή» του. Ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ; Ποιον να εμποδίσει, κουρελιασμένος όπως είναι από τις Μεγάλες Δυνάμεις και τις μικρομεσαίες που φαντάζονται ότι ανήκουν στις Μεγάλες, όρα Τουρκία στην Κύπρο και στη Συρία;

Λίγοι όροι είναι τόσο ψεύτικοι όσο οι όροι «ειρηνευτικές αποστολές» και «ειρηνευτικές δυνάμεις». Το ξέρουν και οι ίδιοι οι χρήστες τους – οι Ρώσοι τώρα, οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί μόλις χθες. Το ξέρουν πρωτίστως οι κάτοικοι των χωρών που είδαν να καταφθάνουν ειρηνευτικές δυνάμεις για να τους εκπολιτίσουν, να τους φέρουν τη δημοκρατία, να τους απαλλάξουν από δυνάστες ή από τρομοκρατικές οργανώσεις κτλ.

Σαν κατακτητές φέρονται οι αρματωμένοι ειρηνοποιοί που στέλνει μια μεγάλη χώρα ή μια συμμαχία χωρών στα εδάφη κάποιας ασθενέστερης, καταπατώντας κάθε μορφή δικαίου, εν ονόματι του δικαίου βεβαίως. Για να συνειδητοποιήσουμε πώς δρουν οι παράνομοι εισβολείς, ας σκεφτούμε πώς αντιμετωπίζουν τους ντόπιους οι θεσμοθετημένες ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ. Οι επιφορτισμένες με το καθήκον να παρεμβαίνουν σε συρράξεις που απειλούν τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. 

Λυπηρά διαφωτιστικός είναι ένας πίνακας που παρατίθεται στο λήμμα «ειρηνευτική δύναμη» της Βικιπαίδειας. Καταγράφονται εκεί εγκλήματα και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διέπραξαν οι στρατιώτες των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και το εμπλεκόμενο πολιτικό προσωπικό σε αποστολές στις εξής χώρες: Σομαλία, Κονγκό, Μπουρούντι, Αιθιοπία, Ερυθραία, Ρουάντα, Σουδάν, Σιέρα Λεόνε, Λιβερία, Ακτή Ελεφαντοστού, Αϊτή, Λίβανος, Κόσοβο.

Ηδη από το 1996, μελέτη του ΟΗΕ κατέδειξε ότι η άφιξη κυανόκρανων σε κάποια χώρα οδηγούσε σε ραγδαία αύξηση της παιδικής πορνείας. Η σεξουαλική κακοποίηση είναι το συνηθέστερο «ειρηνευτικό» έγκλημα, ακολουθούν δε φόνοι, κλοπές και εκβιασμοί. Αν έτσι δρουν οι νόμιμοι, καλύτερα ας μη φανταστούμε τη δράση των εισβολέων...

Καθημερινή