Υπουργοί εναντίον τεχνοκρατών για την ακρίβεια...

 
Έντονες τριβές προκαλεί στο κυβερνητικό οικοδόμημα το εκρηκτικό κύμα της ακρίβειας με αιχμή το βαθύ ψαλίδι στις προσδοκίες για ουσιαστικά μέτρα ελάφρυνσης των πολιτών-καταναλωτών. Οι φραγμοί που υψώνουν οι ένοικοι του Μαξίμου στην καταβολή του πασχαλινού βοηθήματος αναζωπυρώνουν τη διένεξη μεταξύ... των τεχνοκρατών συμβούλων του Κυριάκου Μητσοτάκη και των υπουργών που έχουν εκλεγεί βουλευτές.

Από τον στενό πυρήνα του περιβαλλοντικού περιβάλλοντος εκπέμπονται μηνύματα δημοσιονομικής σύνεσης μετά και το τείχος άρνησης που συνάντησε ο Κ. Μητσοτάκης σε Βρυξέλλες και Βερολίνο στο αίτημα για «δημοσιονομική ευελιξία».... Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει προειδοποιήσει το Μαξίμου να μην αναμένει αποκλιμάκωση των τιμών πριν από το τέλος του χρόνου, ενώ σε αντίστοιχη κατεύθυνση κινούνται και τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες και τις μεγάλες διεθνείς τράπεζες. 

Οι συνομιλητές του πρωθυπουργού, με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό της Ν.Δ. που βρίσκεται σε… σημείο βρασμού, επικαλούνται τις συστάσεις στην Ελλάδα για επιστροφή στην παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων που απηύθυνε χθες ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινκ. Βασικός εκφραστής των «σκληρών» της επιτελικής δομής θεωρείται ο Αλ. Πατέλης. 

Ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού έχει διατυπώσει τη θέση ότι μια μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα δεν θα αποτυπωνόταν στις τιμές, προκαλώντας τη μήνη των βουλευτών της Ν.Δ. Ανάλογη αντίληψη διέπει και τον έμπιστο του Κ. Μητσοτάκη Θ. Σκυλακάκη. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέλαβε προχθές άλλωστε να βάλει «στο ψυγείο» τα πασχαλινά φιλοδωρήματα.

Στην αντίπερα όχθη του κυβερνητικού στρατοπέδου, οι Χρήστος Σταικούρας και  Άδωνις Γεωργιάδης -αμφότεροι εκλεγμένοι- είχαν μισανοίξει το παράθυρο της μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά. Οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης, έπειτα από τα μηνύματα που έλαβαν από το Μαξίμου, αναγκάστηκαν να αναπροσαρμόσουν τον δημόσιο λόγο τους. Θεωρούν ωστόσο -σύμφωνα με συνομιλητές τους- ότι υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για ουσιαστικές φοροελαφρύνσεις βασιζόμενοι σε πληροφορίες περί χρονικής επέκτασης της «ρήτρας διαφυγής» του Συμφώνου Σταθερότητας. 

Ούτως ή άλλως, οι κατευθύνσεις των μη εκλεγμένων που κατοικοεδρεύουν στο Μαξίμου προκαλούν έντονη δυσφορία στους επικεφαλής των παραγωγικών υπουργείων. «Οι Σταϊκούρας και Γεωργιάδης αντιμετωπίζουν την οργή των πολιτών λόγω της ακρίβειας και θα κληθούν ξανά να μπουν στη μάχη του σταυρού στις εκλογές» επισημαίνουν παράγοντες της Ν.Δ.

Το 76% θεωρεί ανεπαρκή τα μέτρα

Το αρνητικό κοινωνικό κλίμα έχει διαχυθεί και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Οι βουλευτές της Ν.Δ. μετέφεραν στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου τις διαμαρτυρίες των πολιτών από τις περιφέρειές τους για την εκτόξευση των τιμολογίων του ρεύματος, με τον Χρήστο Κέλλα να χαρακτηρίζει «ακριβοθώρητο» τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα. Σημειώνεται δε ότι, σύμφωνα με τη προχθεσινή δημοσκόπηση της Alco, το 76% δηλώνει ότι τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών και η μείωση του ΕΝΦΙΑ βοήθησαν καθόλου ή βοήθησαν λίγο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Παραλήρημα Γεωργιάδη κατά της Αριστεράς

Σ’ αυτό το φόντο, ο  Άδωνις Γεωργιάδης επιχειρεί να στρέψει την οργή των πολιτών κατά της Αριστεράς προσφέροντας -παρά τις όποιες αντιρρήσεις του επί των δημοσιονομικών- πολύτιμες υπηρεσίες προς το Μαξίμου. Στο πλαίσιο ενός θεατρικού παραληρήματος ισχυρίστηκε πως για κάθε πρόβλημα της χώρας ευθύνεται η ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς αλλά και «κάποιοι μουρλοί που τρέχουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και εμποδίζουν τις άδειες και τα έργα ώστε να αποκτήσουμε φθηνότερο ρεύμα».

ΣΥΡΙΖΑ: Ακροδεξιό κρεσέντο από το γνήσιο τέκνο του Παττακού

Το «ακροδεξιό κρεσέντο» από το «γνήσιο τέκνο του Παττακού» στηλίτευσε η αξιωματική αντιπολίτευση. «Ο υπουργός της αδιευκρίνιστης ευθύνης κατηγορεί τους πάντες για τα αποτελέσματα της δικής του πολιτικής. Αντί να προστατεύσει την κοινωνία από την ακρίβεια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιδοθεί στη λεηλασία του δημόσιου πλούτου» επισημαίνει η αξιωματική αντιπολίτευση. 

Η Κουμουνδούρου θυμίζει δε ότι ο  Άδ. Γεωργιάδης είναι ο δεύτερος υπουργός μετά τον Καραμανλή που κατηγορεί το ΣτΕ για τις δικές τους οικονομικές αποτυχίες. «Ο χαρακτηρισμός δε πολιτών που έχουν δικαιωθεί από το ΣτΕ ως ‘μουρλούς’ δείχνει το ακροδεξιό του μίσος απέναντι στη δημοκρατική λειτουργία της χώρας» επισημαίνει χαρακτηριστικά. 

«Καμία έκπληξη λοιπόν που η ελληνική κοινωνία αλλά και η υπόλοιπη Ευρώπη αντιμετωπίζουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη σαν μια κακή αντιγραφή του Όρμπαν» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην ανακοίνωσή του...

Κώστας Σαββόπουλος

ΑΥΓΗ