Πανάκριβο μπάχαλο...


 Πλήρη αποτυχία στη διαχείριση του χιονιά, απρονοησία, ανοργανωσιά, δομικά προβλήματα στον γενικότερο τρόπο διοίκησης και θρασύτατη αμετροέπεια στην επικοινωνιακή άμυνα μετά το χάος της κακοκαιρίας «Ελπίδα» στην Αττική... καταλόγισαν στην περιφερειακή αρχή Γ. Πατούλη οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις στη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.

Ο περιφερειάρχης δεν ανέλαβε καμία πολιτική ευθύνη, αντιθέτως έβαλε κατά όσων του άσκησαν κριτική, ισχυριζόμενος ότι «εξυπηρετούν σκοπιμότητες» και –όπως συνηθίζει– επέρριψε ευθύνες σε κάθε άλλον εμπλεκόμενο δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα.... Πέταξε την μπάλα στην εξέδρα και ζήτησε… περισσότερες αρμοδιότητες στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, δηλαδή σε έναν τομέα που του καταλογίζουν πλήρη αποτυχία!... Ολα αυτά, ενώ η αντιπολίτευση προειδοποίησε με σαφήνεια τον περιφερειάρχη ότι εάν συνεχίσει να διοικεί με τον ίδιο τρόπο, θα προκαλέσει και νέες αποτυχίες.

Χαρακτηριστικά όσα είπε η πρώην περιφερειάρχης, Ρένα Δούρου, για το «δομικά στρεβλό πρότυπο διοίκησης» του περιφερειάρχη: υπονόμευση δημόσιων υπηρεσιών και σταδιακή ιδιωτικοποίησή τους μέσω απευθείας αναθέσεων και συστηματικής υποστελέχωσης. Στηλίτευσε το γεγονός ότι στη διάρκεια της κακοκαιρίας η Περιφέρεια Αττικής δεν διέθετε ενεργή εργολαβία αποχιονισμού, ούτε ενεργή σύμβαση για αντιπαγετικό αλάτι, με αποτέλεσμα να καταφύγει σε κοστοβόρες απευθείας αναθέσεις.
Μόλις την τελευταία Παρασκευή (21 Ιανουαρίου) πριν από τον χιονιά, ο περιφερειάρχης εξέδωσε απόφαση-απευθείας ανάθεση μίσθωσης μηχανημάτων και προσωπικού 19 εργολάβων για εργασίες αποχιονισμού. Και ενώ αποτελεί κοινή παραδοχή ότι οι δρόμοι αρμοδιότητας της Περιφέρειας δεν αποχιονίστηκαν εγκαίρως, ο «λογαριασμός» ύψους έως 6 εκατομμυρίων ευρώ εγκρίθηκε προχθές από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας.

«Εξι εκατομμύρια ευρώ για να κλείσουν όλοι οι δρόμοι της Αττικής; Καθίστε, ρε παιδιά, μπορούμε να κάνουμε και πιο φθηνά την Αττική μπάχαλο!» ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Γ. Πρωτούλη. Την «πιο ακριβοπληρωμένη αποτυχία όλων των εποχών» καταλόγισε στον περιφερειάρχη η σύμβουλος της «Ανυπότακτης Αττικής», Μαριάνα Τσίχλη.

Ούτε αλάτι...
Οσον αφορά την προμήθεια αλατιού, ο σχετικός διαγωνισμός που ξεκίνησε η Περιφέρεια τον Αύγουστο –καθυστερημένα και πάλι, σύμφωνα με την αντιπολίτευση– βγήκε αρχικά άγονος και στη συνέχεια ακυρώθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο λόγω συντετμημένων προθεσμιών. «Το αιτιολογικό του Ελεγκτικού αναδεικνύει την πάγια ανοργανωσιά σας. Παραβιάστηκε ο ελεύθερος ανταγωνισμός», σχολίασε ο πρώην περιφερειάρχης, Γ. Σγουρός, για την υπόθεση.

Ολομέτωπη επίθεση εξαπέλυσε η κ. Δούρου κατά της διοίκησης Πατούλη. «Ναι, να κάνουμε και συγκρίσεις», είπε προς την περιφερειακή αρχή, θυμίζοντας ότι όσοι «είχαν επιχειρήσει πριν από 2,5 χρόνια να στοχοποιήσουν τη Διοίκηση της “Δύναμης Ζωής” σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων τοποθετούνται σήμερα με διαφορετικούς όρους, αναγνωρίζοντας το ελλειμματικό θεσμικό πλαίσιο, την αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων αλλά και την πραγματικότητα της κλιματικής κρίσης που ο πρωθυπουργός όπως και ο περιφερειάρχης ανακάλυψαν μετά το 2019».

Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση μίλησε και ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθ. Λέκκας, που είπε ότι η «Ελπίδα» οριακά μπορεί να χαρακτηριστεί ακραίο φαινόμενο, «μπορώ όμως να το βάλω στην αλυσίδα των συνεπειών της κλιματικής κρίσης». Σε μια κακοκαιρία για την οποία είχαν προειδοποιήσει έγκαιρα οι μετεωρολόγοι, η διοίκηση Πατούλη «κατάφερε να γίνει μέρος του προβλήματος» λειτουργώντας «με ασύγγνωστη προχειρότητα για τα δεδομένα της Αττικής», τόνισε η κ. Δούρου.

Ο κ. Πατούλης στην εισήγησή του υποστήριξε ότι διαχειρίστηκε «μια πολύ δύσκολη κατάσταση, ένα καταστροφικό φυσικό φαινόμενο, χωρίς να χαθεί ούτε μία ανθρώπινη ζωή». «Εδώ φτάσαμε, να θεωρείτε επιτυχία που με μία μέρα χιόνι δεν σκοτώθηκε άνθρωπος;» αντέδρασε η σύμβουλος της «Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής», Δέσποινα Κουτσούμπα. «Από τύχη δεν έγινε αυτό. Ανθρωποι έμειναν μέσα στο κρύο στο αυτοκίνητό τους, κοιμήθηκαν στο πάτωμα του αεροδρομίου, άρρωστοι στα κρεβάτια νοσοκομείων έμειναν χωρίς φαγητό», συμπλήρωσε...

Στέργιος Ζιαμπάκας

Εφημερίδα των Συντακτών