Ψάχνει δημοσιονομική ανάσα λόγω Ουκρανίας...


 Την ανάγκη της παράτασης της δημοσιονομικής ευελιξίας αναμενόταν να προτάξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετά την κοινωνική και ενδοκομματική πίεση που υφίσταται λόγω της ακρίβειας. 

Ο πρωθυπουργός, όπως ενημέρωναν κυβερνητικές πηγές, θα έθετε ως προτεραιότητα να υπάρξει εξαίρεση των δαπανών από τους... δημοσιονομικούς κανόνες για όσο διάστημα διαρκέσουν οι εκρηκτικές ανατιμήσεις στην ενέργεια. Αναμενόταν δε να εστιάσει στις δυσκολίες της κυβέρνησης για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, σε αντιδιαστολή με το γεγονός ότι το Δημόσιο δαπάνησε 6.65 δισ. σε απευθείας αναθέσεις και κλειστές διαδικασίες από την 1.1.2020 έως τις 31.10.21.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ανέφερε ότι το ζήτημα των ανατιμήσεων είναι ένα πρόβλημα πανευρωπαϊκό και γι’ αυτό και απαιτεί πανευρωπαϊκή λύση. 

"Και αυτό μπορεί να σημαίνει μέχρι και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των ενεργειακών ανατιμήσεων, όσο αυτές διαρκούν" είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Μητσοτάκης. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σενάρια που θα αφορούν την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απορρόφηση των διακυμάνσεων των τιμών της ενέργειας, αποφεύγοντας ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ψάχνουν 200 εκατομμύρια ευρώ

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των γαλάζιων στελεχών, αναζητείται δημοσιονομικός χώρος τουλάχιστον 200 εκατομμυρίων ευρώ για την παράταση της επιδότησης των τιμολογίων ρεύματος και φυσικού αερίου και τον Μάρτιο και την υλοποίηση μέτρων υπέρ των αγροτών.

Στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για μια ευρωπαϊκή αντίδραση αντίστοιχη με αυτή της πανδημίας όταν και υιοθετήθηκε η ρήτρα διαφυγής από το Σύμφωνο Σταθερότητας. Γαλάζιοι κύκλοι ανέφεραν ότι η Ε.Ε. πρέπει να δράσει ενιαία και συντονισμένα ώστε να αντιμετωπίσει τις οικονομικές παρενέργειες του πολεμικού τοπίου. Παραπέμπουν, μεταξύ άλλων, και στις χθεσινές δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο Γιάννης Στουρνάρας κάλεσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων τουλάχιστον έως το τέλος του έτους και να μην δεσμευτεί για τον χρόνο που θα τερματιστεί, ώστε να περιοριστεί ο αντίκτυπος της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Νέο μαχαίρι στις προσδοκίες για μέτρα ελάφρυνσης

Χθες ο Γιάννης Οικονόμου, στο πολεμικό φόντο που διαμορφώνεται, ψαλίδισε περαιτέρω τις προσδοκίες για λήψη ουσιαστικών μέτρων ελάφρυνσης των καταναλωτών.  Όπως είπε, η κυβέρνηση οφείλει να προσαρμόσει την πολιτική της και να προσαρμοστεί στις εξελίξεις μετά την επιδείνωση της ήδη βεβαρημένης κατάστασης. Αρκέστηκε να συμπληρώσει ότι «όταν θα έχουμε συγκεκριμένα πράγματα να ανακοινώσουμε, θα τα ανακοινώσουμε».

Επιπλέον, ο Κ. Μητσοτάκης αναμενόταν να προτείνει, στη χθεσινή συνεδρίαση, τη δημιουργία ταμείου που θα χρηματοδοτείται από μελλοντικές εισροές από τα δικαιώματα ρύπων και θα μπορούσε να βοηθήσει τα κράτη-μέλη ώστε να στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. «Αυτό το ταμείο θα μπορεί να έχει αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ για να δοθεί η δυνατότητα στις χώρες να το αξιοποιήσουν προκειμένου να στηρίξουν τους καταναλωτές. Για παράδειγμα, υπάρχουν ιδέες σε ό,τι αφορά τις κοινές προμήθειες. Υπάρχουν ιδέες που θα μπορούσαν να εξευρεθούν από κάποιο πλαίσιο κανόνων της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τη δυνατότητα ενίσχυσης των κυβερνήσεων σε συγκεκριμένους κλάδους», όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Παράλληλα, όπως σημείωναν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, θα μπορούσαν να τεθούν σε διαβούλευση οι τρόποι με τους οποίους τα κράτη της Ε.Ε. θα μπορούσαν να κάνουν από κοινού παραγγελίες για φυσικό αέριο, μοιράζοντας το κόστος. Επιχειρώντας μάλιστα να καλλωπίσουν το θρυμματισμένο προφίλ του Κ. Μητσοτάκη, υποστήριζαν ότι γνώση για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία της χώρας μας έχουν κράτη του μεσογειακού Νότου όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, τα οποία μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες.

Απειλή για τη γεωπολιτική σταθερότητα στην Ευρώπη και τη διεθνή ενεργειακή ισορροπία συνιστά η επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Επανέλαβε ότι από θέση αρχής η Ελλάδα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία όλων των χωρών, ενώ ως μέλος της Ευρωπαϊκής  Ένωσης και του ΝΑΤΟ συντονίζεται με τους εταίρους για μια αντίδραση αντίστοιχη της πρωτοφανούς ρωσικής προκλητικότητας...

Κώστας Σαββόπουλος

ΑΥΓΗ