Η μακρά παράδοση ελληνικών «δώρων» στον Γάλλο προστάτη...

0

 
Αν και όλα δείχνουν ότι η αποστολή Ελλήνων αλεξιπτωτιστών στο Μαλί θα μείνει μάλλον στα χαρτιά, καθότι ακόμα και οι Γάλλοι (νεο)αποικιοκράτες δεν νοιώθουν πια καθόλου καλά σε αυτή την πρώην αποικία τους, απομένει βέβαια η πρόθεση του Μητσοτάκη να εμπλέκει τη χώρα μας σε μακρινές στρατιωτικές περιπέτειες για τα ωραία μάτια των... δυτικών προστατών του. Εξάλλου, πολύ πρόσφατες είναι οι έγκυρες πληροφορίες περί επικείμενης αποστολής μονάδας του ελληνικού στρατού στην ακόμα πιο μακρινή Υεμένη(1) για να συνδράμουν τον διαβόητο ισχυρό άνδρα της Σαουδικής Αραβίας, εκείνο τον αποτρόπαιο χασάπη που μακέλεψε (!) ζωντανό (!) τον αντιφρονούντα δημοσιογράφο μέσα στο προξενείο του στη Κωνσταντινούπολη…

Όμως, ας μην ρίχνουμε όλο το φταίξιμο στον Μητσοτάκη. Εξάλλου, ούτε καν πρωτοτυπεί. Απλώς συνεχίζει μια μακρά παράδοση: Όπως αυτός έκανε «δώρο» στον Μακρόν την αποστολή δικών του στρατιωτικών στο Μαλί, έτσι και ο μακρινός προκάτοχός του Ελευθέριος Βενιζέλος είχε κάνει επίσης «δώρο» στον προκάτοχο τού Μακρόν, τον Ζορζ Κλεμανσό, τη συμμετοχή ισχυρών δυνάμεων του ελληνικού στρατού και ναυτικού στο γαλλικό εκστρατευτικό σώμα που αποπειράθηκε το 1919, μαζί με τους ομοίους του από μια ντουζίνα (14 για την ακρίβεια) άλλες ιμπεριαλιστικές χώρες, να συντρίψει τη νεαρή Ρώσικη Επανάσταση. Και όπως ο Μητσοτάκης ευελπιστεί τώρα να «ανταμειφθεί» η χειρονομία του με την υποστήριξη του Μακρόν στην εξωτερική του πολιτική, έτσι και ο Βενιζέλος περίμενε τότε να ανταμειφθεί με τη στήριξη που θα προσέφερε ο Κλεμανσό στα τότε μεγαλοϊδεάτικα σχέδια του.

Γνωρίζουμε σε ποια μεγάλη καταστροφή κατάληξε τρία χρόνια αργότερα, το 1922, η γαλλική υποστήριξη στον μεγαλοϊδεατισμό της ελληνικής άρχουσας τάξης. Γνωρίζουμε όμως ελάχιστα ή καθόλου για το φιάσκο και τη μικρή καταστροφή στην οποία οδήγησε η «ελληνική» συμβολή στην απόπειρα να συντριβεί η Οκτωβριανή Επανάσταση. Και σίγουρα, δεν γνωρίζουμε απολύτως τίποτα για την κατάσταση που επικρατεί στο Μαλί και τη συμφορά που θα μπορούσε να προκαλέσει στη χώρα μας η στρατιωτική της βοήθεια στον Μακρόν και στα νεο-αποικιοκρατικά του σχέδια.

Συγκεκριμένα, ο Μητσοτάκης αποφάσισε να κάνει το «δώρο» του στον Μακρόν την ώρα που ακόμα και υπουργοί του τελευταίου αρχίζουν να κάνουν λόγο για απόσυρση των γαλλικών στρατευμάτων από το Μαλί και μετεγκατάστασης τους στο Νίγηρα. Γιατί; Μα, επειδή είναι πια περίπου καθημερινές οι διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Μπαμακό όχι μόνο ενάντια στη γαλλική παρουσία αλλά και υπέρ της πλήρους διακοπής των σχέσεων του Μαλί με τη Γαλλία! Και αυτό ενώ η (νιοστή) στρατιωτική χούντα που κυβερνάει το Μαλί έχει ήδη έλθει σε διπλωματική -και όχι μόνο- ρήξη με το Παρίσι, και όλη η περιοχή (Μαλί, Σενεγάλη, Μπουρκίνα Φάσο) βράζει και συγκλονίζεται, όσο ποτέ άλλοτε, από μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στη γαλλική νεο-αποικιοκρατία που ουσιαστικά κυβερνάει -και καταληστεύει- την υποσαχάρια δυτική Αφρική εδώ και 150 χρόνια.

Πηγή: contra-xreos

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)