Ο διπλός τρόμος του Μαξίμου...

0

 
Ο Κυρ. Μητσοτάκης το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερο εμφανίζεται ως πολιτικός του Κέντρου. Ως ο άνθρωπος δηλαδή που αν και αρχηγός ενός δεξιού κόμματος, φροντίζει να προσανατολίζει την πολιτική του κατά τέτοιο τρόπο που να εκφράζει και τους κεντρώους ψηφοφόρους. Κοινωνικά αυτοί πολλές φορές ορίζονται με τον όρο «μεσαία τάξη». Πολιτικά, όμως, συνιστούν μια πολύχρωμη πραγματικότητα.

Για να... είμαστε ακριβείς, το Κέντρο είναι ένας ακαθόριστος και ασταθής πολιτικά χώρος. Στην ουσία, όταν μιλάμε πολιτικά για το Κέντρο, αυτό αφορά την πολιτική έκφραση των μεσαίων στρωμάτων που λόγω της κοινωνικής θέσης τους ταλαντεύονται ανάμεσα σε αριστερές και δεξιές πολιτικές.

Λόγω, όμως, του μεγέθους τους και αυτής της ταλάντευσης, θεωρείται ότι αυτά τα στρώματα εμπεριέχουν το κρίσιμο μέγεθος του εκλογικού σώματος που βγάζει κυβερνήσεις.

Αυτά, βεβαίως, είναι περισσότερο σχηματικά, καθώς η πραγματικότητα είναι πιο περίπλοκη. Δεν χωράει, όμως, αμφιβολία ότι τα μεσαία στρώματα της κοινωνίας είναι μια υπολογίσιμη πολιτικά δύναμη, την οποία κανένα κόμμα -και ιδίως κυβερνητικό- δεν μπορεί να αγνοήσει.

Η προσπάθεια που το μέγαρο Μαξίμου διατείνεται ότι καταβάλλει για να εκφράσει τα μεσαία στρώματα, αντικειμενικά συναντάει πολλές δυσκολίες. Όχι μόνο επειδή αυτόν τον χώρο διεκδικεί πολιτικά και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως επειδή ο μεσαίος κοινωνικός χώρος είναι σήμερα υπό διαμόρφωση.

Στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων, τα μεσαία στρώματα υπέστησαν μεγάλη καταστροφή, κάποια προλεταριοποιήθηκαν, με αποτέλεσμα ένα τμήμα τους να στραφεί προς τα αριστερά και ένα άλλο προς την Ακροδεξιά, ενισχύοντας ακροδεξιά κόμματα.

Το ακροδεξιό αυτό ακροατήριο ο Κυρ. Μητσοτάκης, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιχείρησε να το προσεταιριστεί, χρησιμοποιώντας την ανάλογη ρητορική. Σε μεγάλο βαθμό κατάφερε να το κερδίσει εκλογικά. Δεν κατάφερε όμως να το εκφράσει πολιτικά ως κυβέρνηση, καθώς ήταν αδύνατο να κυβερνήσει με ακροδεξιές πολιτικές. Έτσι δημιούργησε εκ των πραγμάτων ένα πολιτικό κενό.

Θα θερίσει αυτό που έσπειρε; Θα έχει σοβαρές απώλειες ψηφοφόρων προς ακροδεξιά σχήματα εκτός Ν.Δ.; Αυτό θα φανεί στο μέλλον.

Αποτελεί όμως μια υπαρκτή απειλή για το κυβερνητικό κόμμα, που προκαλεί τρόμο στο μέγαρο Μαξίμου. Και ο τρόμος είναι διπλός: να μην κερδίζουν τίποτε ουσιαστικό στο Κέντρο και να χάνουν στα δεξιά τους...

efsyn.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)