Με δακρυγόνα υποδέχθηκε η αστυνομία το «κομβόι της ελευθερίας» στο Παρίσι...

0

 
BINTEO...

Το γαλλικό «κομβόι της ελευθερίας» κατόρθωσε να μπει στο Παρίσι, παρά την ανάπτυξη ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, που στόχο είχαν να το εμποδίσουν. Για να τους σταματήσουν οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι και στους δρόμους γύρω από την Πλας ντε λα Κονκόρντ.

Οι... διαδηλωτές, που διαμαρτύρονται για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και τα περιοριστικά μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας, είναι συγκεντρωμένοι σε διάφορα σημεία της πόλης, με την πλειονότητα να βρίσκεται στην περιοχή της Αψίδας του Θριάμβου και στην Πλας ντ' Ιταλί, όπου σημειώθηκαν οι πρώτες συγκρούσεις με την αστυνομία...

Οχήματα με διαδηλωτές πέρασαν από τα σημεία ελέγχου της αστυνομίας στο κέντρο του Παρισιού εμποδίζοντας την κυκλοφορία περιμετρικά της Αψίδας του Θριάμβου, με τους οδηγούς να κρατούν γαλλικές σημαίες και να κορνάρουν.

Κάποιοι από τους διαδηλωτές σκαρφάλωσαν πάνω στα φορτηγά τους στη μέση του κυκλικού κόμβου στην αρχή της λεωφόρου Σανζ Ελιζέ.


Σχεδόν 7.200 άνδρες της αστυνομίας και της γαλλικής χωροφυλακής έχουν αναπτυχθεί σε όλη την γαλλική πρωτεύουσα για να επιβάλουν την απαγόρευση της διαδήλωσης.


Σύμφωνα με την αστυνομία, σταμάτησε 500 οχήματα που προσπαθούσαν να πάνε στο Παρίσι, ενώ είχε επιδώσει και σχεδόν 300 κλήσεις σε οδηγούς έως το μεσημέρι. Επίσης, συνέλαβε 14 διαδηλωτές στο νότιο Παρίσι, καθώς βρέθηκαν στην κατοχή του σφεντόνες, σφυριά, μαχαίρια και αντιασφυξιογόνες μάσκες.


Ήδη από το βράδυ της Παρασκευής στις εισόδους της γαλλικής πρωτεύουσας είχαν κατασκηνώσει αυτοκίνητα, τροχόσπιτα και φορτηγά που προέρχονταν από τη Νίκαια, το Στρασβούργο, το Βιμί (Πα-ντε Καλέ), το Σατομπούργκ (Ιλ-ντε-Βιλέν) και το πρωί του Σαββάτου ξεκίνησαν για το κέντρο της πόλης περίπου 3.000 οχήματα.

AP Photo/Adrienne Surprenant

Και στην Ολλανδία

Κομβόι διαδηλωτών κατά των περιοριστικών μέτρων έχει αποκλείσει και το κέντρο της Χάγης, και αρνούνται να αποχωρήσουν παρά τις εκκλήσεις της αστυνομίας.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας μέσω Twitter ανέφερε τα εξής: «Οι διαδηλωτές στο κέντρο της Χάγης έχουν προθεσμία μέχρι τις 15:30 σήμερα το απόγευμα για να φύγουν από τον δήμο με το όχημά τους», απειλώντας με συλλήψεις και πρόστιμα.

Ωστόσο οι διαδηλωτές, με δελτίο Τύπου, δήλωσαν ότι δεν υποχωρούν, ότι το κομβόι «θα συνεχίσει να προχωρά μέχρι να γίνουν θεμελιώδεις και διαρκείς αλλαγές», με πλήρη άρση όλων των περιορισμών υγείας στη χώρα.

Και τη Δευτέρα Βρυξέλλες;

Στόχος των κομβόι που πραγματοποιούνται είναι να φτάσουν στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα και να διαδηλώσουν στο κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι βελγικές αρχές έχουν απαγορεύσει την κινητοποίηση, που να θυμήσουμε ξεκίνησε ως μίμηση της αντίστοιχης κινητοποίησης που είναι σε εξέλιξη στον Καναδά, σε αντίδραση των οδηγών φορτηγών στην απόφαση της κυβέρνησης Τριντό να επιβάλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε όσους οδηγούς κινούνται μεταξύ ΗΠΑ και Καναδά.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)