Μπάιντεν: Πεπεισμένος ότι ο Πούτιν θα επιτεθεί στην Ουκρανία...


 Σίγουρος για ρωσική εισβολή τις επόμενες ημέρες εμφανίστηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, επιμένοντας ότι ο δρόμος της διπλωματίας παραμένει ανοιχτός.

Ο Τζο Μπάιντεν, στο δεύτερο διάγγελμά του για το ουκρανικό μέσα σε λίγες ημέρες, προσπάθησε...να απορρίψει όλες τις ρωσικές αιτιάσεις για αύξηση της επιθετικότητας από πλευράς Ουκρανίας και έκανε εκτενή αναφορά στις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή του Ντονμπάς.

Χαρακτήρισε παραπληροφόρηση και fake news τα όσα αναφέρει το Κρεμλίνο και κατηγόρησε τη Μόσχα ότι παραβιάσει την εκεχειρία στην  Ανατολική Ουκρανία προκειμένου να προκαλέσει το Κίεβο....

Είπε, ακόμη, ότι η χθεσινή επίθεση σε νηπιαγωγείο ήταν στημένη από τη Ρωσία και υποστήριξε «γιατί η Ουκρανία να επιτεθεί τώρα στο Ντονμπάς; Με 150.000 στρατιώτες στα σύνορά της;».

«Η Ουκρανία είναι περικυκλωμένη από στρατό» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ για να υποστηρίξει ότι «πιστεύουμε ότι η ρωσική επίθεση θα γίνει μέσα στην εβδομάδα, τις επόμενες ημέρες και η Ρωσία έχει στόχο το Κίεβο, μια πόλη 2,8 εκατομμυρίων αθώων ανθρώπων».

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν δείξει αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία, ενώ επισήμανε ότι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε., όλος ο «ελεύθερος κόσμος» είναι ενωμένοι και αποφασισμένοι να αποκρούσουν τη ρωσική επιθετικότητα.

«Εάν η Ρωσία συνεχίσει θα είναι υπεύθυνη για έναν καταστροφικό πόλεμο» είπε και ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν στρατό να πολεμήσει, αλλά θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία με τεχνογνωσία και πληροφορίες. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η Ουάσινγκτον ενέκρινε δάνειο ύψους 1 δισ. δολαρίων για να βοηθήσει οικονομικά το Κίεβο. 

Επανέλαβε, τέλος, τα περί κυρώσεων καλώντας τον Ρώσο ομόλογό του να διαλέξει τη διπλωματία και λέγοντας ότι «υπάρχει ακόμη χρόνος για διπλωματία που θα κάνει τον κόσμο ασφαλέστερο». 

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν συμφωνούν όλοι με τις κυρώσεις που προτείνουν οι ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν απάντησε διστακτικά «ναι» για να προσθέσει ότι δεν υπάρχει συζήτηση να αφαιρεθούν κάποιες, παρά μόνο να προστεθούν επιπλέον.

Τέλος, σε άλλη ερώτηση υπογράμμισε «ναι είμαι πεπεισμένος ότι ο Πούτιν θα εισβάλει στην Ουκρανία. Η διπλωματία είναι πάντα στο τραπέζι μέχρι να επιτεθεί».

Το περίγραμμα των κυρώσεων

Μπορεί ο Τζο Μπάιντεν να μην έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες για τα μέτρα που σχεδιάζουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της, όμως, νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι το πακέτο είναι σχεδόν έτοιμο και θα είναι καταστροφικό για τη Μόσχα.

Εάν κριθεί αναγκαίο οι ΗΠΑ θα επιβάλουν κυρώσεις κατά των μεγαλύτερων οικονομικών θεσμών και των κρατικών εταιρειών της ρωσικής ομοσπονδίας, αλλά και στον βιομηχανικό τομέα.

Η Ουάσινγκτον, μάλιστα, επισημαίνει ότι σε περίπτωση κλιμάκωσης η Ρωσία δεν θα έχει πρόσβαση στις αγορές, αλλά και σε υψηλές τεχνολογίας, για να προειδοποιήσει ότι «η Ρωσία θα γίνει παρίας της διεθνούς κοινότητας εάν εισβάλει στην Ουκρανία».