Ρωσία: Η κεντρική τράπεζα κάνει έκκληση για ψυχραιμία

0


 Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας κάνει έκκληση για ψυχραιμία, εν μέσω φόβων ότι οι νέες κυρώσεις που επιβάλλονται από τη Δύση θα ωθήσουν τους καταθέτες να τρέξουν να αποσύρουν τα χρήματα τους από τις ρωσικές τράπεζες, αναφέρει το BBC.

Σε ανακοίνωση της η κεντρική τράπεζα αναφέρει: «Η Τράπεζα της Ρωσίας» έχει όλους τους αναγκαίους πόρους και τα εργαλεία για να διατηρήσει την οικονομική σταθερότητα και διαβεβαιώνει για την απρόσκοπτη λειτουργία του οικονομικού τομέα».

Το Σάββατο, η Ευρώπη, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και ο Καναδάς ανακοίνωσαν «πάγωμα» των κεφαλαίων της ρώσικης κεντρικής τράπεζας. Η ΤτΡ έχει αποθεματικά που ανέρχονται σε 630 δισ. δολάρια.

Οι κυρώσεις κατά της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας θα την αποκλείσουν από το να μπορεί να πουλά το ενεργητικό της στο εξωτερικό, ώστε να στηρίζει τις ρωσικές τράπεζες και επιχειρήσεις.

Η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και συμμαχικές χώρες ανακοίνωσαν ότι θέτουν εκτός του διεθνούς διατραπεζικού συστήματος SWIFT αρκετές ρωσικές τράπεζες, το οποίο είναι καθοριστικό σύστημα για την εύκολη μεταφορά κεφαλαίων σε παγκόσμια κλίμακα.

Οι προβλέψεις των αναλυτών θέλουν το ρούβλι να πέφτει με το άνοιγμα των χρηματαγορών της Δευτέρα και αυτό πιθανά να ωθήσει τους Ρώσους στις τράπεζες για να αποσύρουν τις καταθέσεις τους.

«Αυτές οι νέες κυρώσεις είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσουν σοβαρή ζημιά στη ρωσική οικονομία και το τραπεζικό της σύστημα», αναφέρει ο Clay Lowery, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Institute of International Finance.

Πρόσθεσε ότι είναι πιθανό να δούμε συνεχιζόμενα bank runs, τα οποία θα προκαλέσουν απότομο sell-off και θα στραγγίξουν τα αποθεματικά.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)