Πόλεμος στην Ουκρανία: Σφίγγει ο κλοιός των ρωσικών στρατευμάτων στο Κίεβο


 Αμείωτες συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, κατά τη δεύτερη μέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με τη Μόσχα να κάνει λόγο για σημαντικές απώλειες των δυνάμενων του ουκρανικού στρατού, τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να «απαντά» μέσω βίντεο στον κάλεσμα του Βλαντίμιρ Πούτιν για την καθαίρεση του και τις ΗΠΑ να αναφέρουν πως η επιχειρήση της Ρωσίας είναι στα αρχικά της στάδια.

Οι μάχες συνεχίζονται κοντά στου κέντρο του Κιέβου, με αυτόπτη μάρτυρα του Reuters να κάνει λόγο για βομβαρδισμούς πυροβολικού μέσα στην ουκρανική πρωτεύουσα....

   Ένας άλλος μάρτυρας ανέφερε πως ακούγονται έντονα πυροβολισμοί στο δυτικό κομμάτι της πόλης. 

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να αναφέρει πως ο ρωσικός στρατός εξουδετέρωσε 211 στόχους των ουκρανικών στρατιωτικών υποδομών και κατέλαβε μεγάλο αριθμό δυτικών εξοπλισμών μεταξύ των οποίων και συστήματα Javelin.

Ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε 6 μαχητικά αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο και 5 μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Εξουδετέρωσε επίσης 17 κέντρα διοίκησης και κόμβους επικοινωνιών, 19 πυραυλικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-300 και Osa και 39 ραντάρ.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, κάλεσε τον ουκρανικό στρατό να πάρει την εξουσία στα χέρια του, για να γίνουν πιο εύκολες οι διαπραγματεύσεις, καθώς δεν αναμένει όπως είπε συμφωνίες με μια συμμορία ναρκομανών και νεοναζί που έχουν καταλάβει την εξουσία στο Κίεβο.

«Για μια ακόμη φορά κάνω έκκληση στον στρατιωτικό προσωπικό και στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας: να μην επιτρέψτε στους νεοναζί και (τους Ουκρανούς εθνικιστές) να χρησιμοποιούν τα παιδιά σας, τις συζύγους σας και τους ηλικιωμένους σαν ανθρώπινες ασπίδες» δήλωσε ο Πούτιν μιλώντας στη σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, η ομιλία του οποίου μεταδόθηκε από την ρωσική τηλεόραση.

«Πάρτε την εξουσία στα χέρια σας, θα είναι πιο εύκολο για μας να πετύχουμε συμφωνία», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος προσθέτοντας ότι οι Ρώσοι στρατιώτες στην Ουκρανία ενεργούν «γενναία, επαγγελματικά και ηρωικά».

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι δεν αναμένει συμφωνίες με «μια συμμορία ναρκομανών και νεοναζί η οποία έχει εγκατασταθεί στο Κίεβο και έχει θέσει σε ομηρία ολόκληρο των ουκρανικό λαό».