Εμείς, οι άλλοι και η αρκούδα...

 
Θανάσης Καρτερός

Με τόσους πολέμους που έχουμε δει τις τελευταίες δεκαετίες, δεν υπάρχει αμφιβολία για το αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής. Θα την πληρώσει η Ουκρανία, που την έβαλαν στο... στόμα της αρκούδας οι σύμμαχοι, και όταν η αρκούδα δάγκωσε αντέδρασαν με...

αυστηρές κυρώσεις. Θα την πληρώσει η Ρωσία, που, όπως και η Ουκρανία, θα θρηνήσει ανθρώπινες ζωές και θα υποστεί τα αποτελέσματα των κυρώσεων. Θα την πληρώσει, τέλος, η εξαρτημένη ενεργειακά από τη Μόσχα Ευρώπη, που βρέθηκε στη μέση μιας διαμάχης την οποία δεν ήθελε, αλλά δεν έκανε και πολλά για να την αποτρέψει. Ποιος δεν θα την πληρώσει, ίσως μάλιστα και να βγει κερδισμένος, δεν χρειάζεται συζήτηση.

Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια. Άλλοι να οδηγούν την Ευρώπη, ή χώρες της, σε πολέμους που πληρώνει η Ευρώπη. Από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου η Ιστορία επαναλαμβάνεται και δυστυχώς πάντα σαν τραγωδία. Οι Αμερικανοί αποφάσισαν τώρα, για τους δικούς τους λόγους, να περικυκλώσουν τη Ρωσία, με βάσεις και «φιλικά» καθεστώτα. Να ξεχάσουν τις δεσμεύσεις του '89, ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί ούτε ένα μέτρο ανατολικά του Έλβα. Να ακυρώσουν στην πράξη, με τη βοήθεια και του Πούτιν, τη Συμφωνία του Μινσκ. Και να φτάσουν στρατιωτικά, με κοινές ασκήσεις, και με την ταμπέλα του ΝΑΤΟ, μέχρι την Ουκρανία. Το μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας.

Μετρούσαν τις αντοχές του Πούτιν; Πίστεψαν ότι μπορεί να δεχτεί πυραύλους του ΝΑΤΟ στην «αυλή» του, σεβόμενος την κυριαρχία της Ουκρανίας; Ξέχασαν ότι το '62 οι ίδιοι παραλίγο να κηρύξουν πυρηνικό πόλεμο, επειδή οι Σοβιετικοί προσπάθησαν να εγκαταστήσουν πυραύλους στην κυρίαρχη Κούβα; Όποια κι αν είναι τα σχέδια ένθεν κακείθεν, φτάσαμε τώρα σε μια εισβολή, που παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο. Αλλά για την οποία ο εισβολέας μπορεί να επικαλείται, όχι αβάσιμα, την πολιτική της Δύσης και το δικαίωμά του στην ασφάλεια. Ένα μπλεγμένο κουβάρι ματωμένο και καταστροφικό.

Η Αριστερά καταδικάζει την εισβολή. Ζητάει να σιγήσουν τα όπλα και να μιλήσει η διπλωματία. Προσυπογράφει κάθε προσπάθεια για ένα νέο κίνημα ειρήνης. Αλλά όσο η Ευρώπη -και η Ελλάδα- παραμένουν πειθήνια εξαρτήματα άλλων, άλλοι θα αποφασίζουν για μας, χωρίς εμάς. Δυστυχώς...

Η ΑΥΓΗ