Ο πόλεμος και η... ειρήνη...


 Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνεχίζεται, ο πόλεμος έχει ήδη μεγάλο αριθμό θυμάτων και η κλιμάκωση των απειλών ή των κυρώσεων καλά κρατεί. Ο Πούτιν έσπευσε να θέσει σε συναγερμό τα πυρηνικά όπλα, ενώ η Δύση στέλνει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Η... υποκρισία των δυτικών κρατών είναι απαράμιλλη και αποδεικνύεται ξανά.

Οι ΗΠΑ και οι μεγάλες δυτικές χώρες μπορούσαν κάλλιστα να εγγυηθούν στη Ρωσία πως δεν θα βάλουν στο ΝΑΤΟ την Ουκρανία ούτε θα εγκαταστήσουν στο έδαφός της πυρηνικά, αλλά δεν το έκαναν. Αντιθέτως, όλα τα προηγούμενα χρόνια επέκτειναν διαρκώς το ΝΑΤΟ, δημιουργώντας μια ασφυκτική περικύκλωση της Ρωσίας.

Και όταν βεβαιώθηκαν ότι ο Πούτιν θα προχωρούσε στην εισβολή, δεν έκαναν, έστω την τελευταία στιγμή, καμία κίνηση για να του δώσουν τις διασφαλίσεις που ζητούσε, ώστε να αποτραπεί η βάρβαρη εισβολή σε μια ανεξάρτητη χώρα.

Στο πρόσωπο της σημερινής καπιταλιστικής και αυταρχικής Ρωσίας του Πούτιν, η Δύση αναγνωρίζει εδώ και καιρό τον εαυτό της. Ως εκ τούτου, και μια ουσιαστική απειλή για την ίδια και τα συμφέροντά της. Έναν ανταγωνιστή, δηλαδή, στις διεθνείς αγορές, ο οποίος διεκδικεί το μερίδιο που του αναλογεί και επιπλέον αυτό που μπορεί να διεκδικήσει.

Για ποιο λόγο, άλλωστε, οι Αμερικανοί δεν ήθελαν με κανένα τρόπο την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία; Το ένα φέρνει τ’ άλλο. Όταν ο ένας κερδίζει αγορές, τις χάνει κάποιος άλλος.

Αυτό είναι ένα από τα κύρια επίδικα. Το ξαναμοίρασμα των αγορών, σε συνθήκες παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, με δύο νέους παίκτες: την Κίνα και τη Ρωσία. Αυτό προσπαθεί να αποτρέψει η Δύση.

Από την άλλη, η σημερινή καπιταλιστική Ρωσία είναι και ενεργεί ως εικόνα και ομοίωση των δυτικών επικριτών της. Δεν κάνει τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο απ’ ό,τι κάνουν εκείνοι δεκαετίες τώρα. Στον πόλεμο για τις αγορές δεν υπάρχει ούτε δημοκρατία ούτε δικαιοσύνη.

Ο κόσμος γίνεται πλέον πιο ζοφερός και πιο επικίνδυνος από ποτέ, γιατί ανατρέπονται σταθερές που είχαν δοκιμαστεί πολλές φορές μετά τον Ψυχρό Πόλεμο και άντεξαν. Πρόσθετη απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι η Γερμανία ανακοίνωσε τον ουσιαστικό επανεξοπλισμό της με ιλιγγιώδη ποσά. Η ειρηνική περίοδος μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο τελείωσε οριστικά. Η ειρήνη αναζητείται...

efsyn.gr