Η Δικαιοσύνη στο έλεος «μεσαζόντων»...

0


 Ενα παραπεμπτικό βούλευμα για μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, διαφθοράς και διαπλοκής που αποκαλύφθηκαν και διερευνήθηκαν από τη Δικαιοσύνη κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα εξαιτίας φωτογραφικής διάταξης που... εισπήδησε στο νομοσχέδιο για τη Σχολή Δικαστών, ενώ δεν... είχε εισαχθεί στη διαβούλευση.

Η υπόθεση ήταν ήδη γνωστή από το 2013, ενώ οι εισαγγελικές παραγγελίες δόθηκαν τότε από ανώτατα όργανα της Δικαιοσύνης. Ολες αυτές οι υποθέσεις φοροδιαφυγής και τα υψηλά πρόστιμα είχαν εξαφανιστεί χάρη στα «μαγικά» υψηλόβαθμων εφοριακών που παραπέμπονται για συστηματική απιστία από κοινού και με δόλο....

Χρειάστηκαν ειδικοί έλεγχοι, πορίσματα επιθεωρητών και ενδελεχής δικαστική διερεύνηση για να φτάσει το Δικαστικό Συμβούλιο να εκδώσει το παραπεμπτικό πόρισμα. Οσοι όμως νόμιζαν ότι επιτέλους θα φτάσει μια μεγάλη υπόθεση διαφθοράς στο δικαστήριο γελάστηκαν! Γιατί συμπτωματικά, μαζί με το βούλευμα, ψηφίστηκε διάταξη που επιβάλλει τη συνέχιση της δικαστικής διαδικασίας μόνο εάν υποβληθεί αντίστοιχο αίτημα από τον διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ).

Ευχή όλων είναι να αποδείξει τώρα ο διοικητής της ΕΑΔ την ανεξαρτησία της Αρχής και την προσήλωσή του στον αγώνα κατά της διαφθοράς και της ατιμωρησίας.

Οταν ο Κυρ. Μητσοτάκης συγκροτούσε το επιτελικό κράτος, κανείς δεν είχε υποψιαστεί τι ακριβώς θα επακολουθούσε. Από τη στιγμή που άρχισε να ξεκαθαρίζει η εικόνα με τα πρώτα νομοσχέδια φάνηκε η τάση μεταμόρφωσης του -αδύναμου ίσως, πλην όμως υπαρκτού- κράτους δικαίου σε τσιφλίκι του Μαξίμου.

Ο οδοστρωτήρας δεν σταμάτησε όμως στην άλωση των Ανεξάρτητων Αρχών, στην υποβάθμιση ελεγκτικών μηχανισμών και θεσμικών οργάνων, στη συστηματική προώθηση «ημετέρων», στον πλήρη έλεγχο των δημόσιων μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Το μακρύ χέρι του Μαξίμου άρχισε σταδιακά να παραμερίζει και τον ίδιο τον θεσμό της Δικαιοσύνης. Πέρα από τις συνηθισμένες διαχρονικά προαγωγές και επιλογές δικαστικών λειτουργών για τη στελέχωση των οργάνων της Δικαιοσύνης από τις κυβερνήσεις, τώρα εύκολα και ανέξοδα η κρίση της Δικαιοσύνης βαθμιαία υποκαθίσταται από νομικές διατάξεις που επιβάλλουν «μεσάζοντες».

Καταργείται σταδιακά το αυτεπάγγελτο δικαίωμα εισαγγελικού λειτουργού να παρεμβαίνει σε υποθέσεις επίορκων που έβλαψαν και βλάπτουν το Δημόσιο, ενώ παράλληλα επαφίεται στους ιδιότυπους αυτούς «μεσάζοντες» να στέλνουν απευθείας στο αρχείο υποθέσεις διαφθοράς που εκκρεμούν και που μπορεί να στοίχισαν πολλά εκατομμύρια στο Ελληνικό Δημόσιο...

efsyn.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)