Κάθε φουσκωμένος λογαριασμός...


 Στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία υποστηρίζουν πως οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος και οι τιμές στο ράφι έχουν την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Την ίδια... ώρα, στην αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτηρίζουν κοροϊδία υπέρ των μεγαλοϊδιοκτητών την παρέμβαση του πρωθυπουργού για τον ΕΝΦΙΑ.

«Δυστυχώς για μία ακόμα φορά ο κ. Μητσοτάκης αδυνατεί να κατανοήσει το μέγεθος της κρίσης και την αδυναμία επιβίωσης των νοικοκυριών. Για την κυβέρνηση της ΝΔ δημοσιονομικά περιθώρια υπάρχουν όταν πρόκειται για τις μεγάλες περιουσίες, αλλά όχι για τις ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών», υπογραμμίζουν στην Κουμουνδούρου, προσθέτοντας στην επιχειρηματολογία τους τα στοιχεία της Eurostat..., σύμφωνα με τα οποία ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιανουάριο ξεπέρασε κατά πολύ το μέσο όρο της Ευρώπης, φτάνοντας το 5,5% και φέρνοντας νέο κύμα ανατιμήσεων σε όλα τα προϊόντα, που ήδη από την Πρωτοχρονιά έχουν καταγράψει αύξηση από 20% ως και 30%.

Τον ίδιο μήνα, μάλιστα, σημειώνουν, η χώρα μας αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στις τιμές ρεύματος, με την τιμή του να αυξάνεται πεντέμισι φορές σε σχέση με πριν ένα χρόνο.

«Κάθε λογαριασμός ρεύματος που ανοίγει, συνοδεύεται από δύο λέξεις: Απόγνωση κι οργή», παρατηρούν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, οι οποίοι προσθέτουν πως πιεσμένος από τις αποτυχίες, τη ραγδαία φθορά του και την κοινωνική κατακραυγή, ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να ανακοινώσει πάλι σπασμωδικά μέτρα, αυτή τη φορά για τον ΕΝΦΙΑ. ΄

Ωστόσο, όπως τουλάχιστον επισημαίνουν, η παρέμβασή του έχει κερδισμένες κυρίως τις μεγάλες ιδιοκτησίες, αφού ουσιαστικώς απαλλάσσει τους μεγαλοϊδιοκτήτες από το συμπληρωματικό φόρο, ύψους 360 εκατομμυρίων ευρώ, όσο δηλαδή και το συνολικό αποτύπωμα της παρέμβασης στον ΕΝΦΙΑ.

«Ακόμα κι αν η παρέμβαση δεν εξαντλείται στο συμπληρωματικό φόρο, είναι προφανές ότι η μερίδα του λέοντος αφορά αυτόν, δηλαδή τα ανώτατα εισοδήματα. Για τις μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες, δηλαδή τη συντριπτική πλειονότητα, απλώς προσπαθεί να μετριάσει τις υπέρογκες επιβαρύνσεις που έρχονται με τις νέες αντικειμενικές αξίες που τίθενται σε ισχύ. Με λίγα λόγια, το μέτρο που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης δεν ανακουφίζει ουσιαστικώς τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα που πλήττονται υπέρμετρα από τις ανατιμήσεις, ενώ το κόστος διαβίωσης αυξάνεται δυσβάσταχτα ημέρα με την ημέρα», τονίζουν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας πως η ραγδαία μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών δεν αντιμετωπίζεται ούτε με ευχολόγια, πως θα είναι παροδική ούτε με ημίμετρα ούτε με προπαγάνδα κι επικοινωνιακά τερτίπια.

Σε αυτό το πλαίσιο, στην αξιωματική αντιπολίτευση υπενθυμίζουν, ότι από τον περασμένο Ιούνιο έχουν καταθέσει επίκαιρη επερώτηση για το επερχόμενο τότε κύμα ακρίβειας, ενώ από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο έχουν προτείνει δέσμη μέτρων για την ουσιαστική στήριξη του εισοδήματος και την ανάσχεση της ακρίβειας.

«Στην αρχή ο κ. Μητσοτάκης αδιαφορούσε, μετά έλεγε πως η κρίση είναι παροδικό φαινόμενο και τώρα όλοι πληρώνουν το μάρμαρο της αδράνειάς του. Τα μέτρα που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία είναι αντίστοιχα με αυτά που επιτυχώς έχουν λάβει πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στην κατεύθυνση που προτείνει ακόμα και η ίδια η Κομισιόν», υπογραμμίζουν στην Κουμουνδούρου.

Συγκεκριμένα, κάνουν λόγο για:

- άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, που θα συμπαρασύρει αυτονοήτως όλους τους μισθούς ανοδικώς, για να ενισχυθεί η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

- Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, στα κατώτατα όρια που επιτρέπει η ΕΕ, για όσο διαρκεί η κρίση. «Να μην ακούμε αδιανόητες γελοιότητες, όπως αυτές που είπε ο Θόδωρος Σκυλακάκης, πως δεν τον μειώνουν γιατί έτσι δήθεν θα ευνοηθούν οι πλούσιοι που έχουν δύο και τρία αυτοκίνητα έναντι των φτωχών που δεν έχουν κανένα».

- Μείωση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα και είδη ευρείας κατανάλωσης, για όσο διαρκεί η κρίση.

- Παρέμβαση για άμεση αποκλιμάκωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που αντί να οδηγεί το ράλι κερδοσκοπίας οφείλει να συμπαρασύρει προς τα κάτω τους ιδιώτες παρόχους.

«Όλα αυτά είναι μέτρα που μπορεί να εγγυηθεί μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία. Γι’ αυτό και η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία το συντομότερο δυνατό αποτελεί πλέον ζήτημα επιβίωσης, αλλά κι αξιοπρέπειας για χιλιάδες νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Γιατί οι πολίτες ξέρουν πια ότι κάθε φουσκωμένος λογαριασμός, κάθε τιμή στο ράφι, κάθε απόδειξη πληρωμής έχει την υπογραφή του κ. Μητσοτάκη», καταλήγουν με νόημα στην Κουμουνδούρου...

Γιάννης Συμεωνίδης

cnn.gr