Ενισχύει εταιρείες παραγωγής του εξωτερικού το Ελληνικό Δημόσιο!...


 Το καθεστώς της επιδότησης του 50% των τιμολογίων του εξωτερικού στις κινηματογραφικές παραγωγές προκαλεί έντονο προβληματισμό. 

Το Ελληνικό Δημόσιο επιδοτεί θέσεις εργασίας χωρών του εξωτερικού, αν και η φιλοσοφία του «νόμου Κρέτσου» ήταν να δημιουργηθεί με τη μορφή αυτή μια κινηματογραφική βιομηχανία με... όπλο το φυσικό τοπίο της χώρας, χωρίς να επιδοτούνται επιχειρηματίες από το εξωτερικό. Υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε στην κυβέρνηση να έχει ήδη χτυπήσει ο συναγερμός...

Η αλλαγή έγινε από τον Κυριάκο Πιερρακάκη, ο οποίος τροποποίησε τον ν. 4487/2017, βάσει του οποίου δεν επιτρεπόταν η επιδότηση λειτουργίας ξένων εταιρειών παραγωγής στην Ελλάδα με χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου. 

Μια αλλαγή που συνέπεσε χρονικά με την παρουσίαση για τη δημιουργία μεγάλων στούντιο στην Ελλάδα από φορέα του εξωτερικού που ήδη δραστηριοποιείται στη χώρα.

Η πρώτη ξένη παραγωγή με τον Αντόνιο Μπαντέρας αρχικά ονομαζόταν «Barracuda», αλλά μετονομάστηκε σε «Τhe Enforcer». Οι επιλέξιμες δαπάνες ήταν 8.558.744,17 ευρώ και το ποσό της επιδότησης προς την Baraccuda Μονοπρόσωπη ΙΚΕ ήταν 3.423.497,67 ευρώ.

Για την ταινία «Οι αναλώσιμοι 4» το ΕΚΟΜΕ ενέκρινε ύψος επιλέξιμων δαπανών για την κινηματογραφική παραγωγή στο ποσό των 14.980.375 ευρώ, με την επιδότηση να ξεπερνά τα 6 εκατ. ευρώ. 

Με νέα απόφαση του ΕΚΟΜΕ πριν από λίγες ημέρες προσδιορίστηκε το ποσό επί του οποίου θα γίνει η φορολογική έκπτωση του 30%. Με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός των επιλέξιμων δαπανών για ένα έτος ανέρχεται στα 14.980.375 ευρώ, θα εκπέσει κατά τη φορολόγησή του ποσό 4.494.112,50 ευρώ...

typologies.gr