Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

Σκηνικό χάους στις αγορές, στο κατώφλι των «αρκούδων» - Καταστροφικό σκηνικό στο Χρηματιστήριο

 
Ισχυρούς κλυδωνισμούς προκαλούν στις αγορές οι επιθετικοί χειρισμοί και οι επεκτατικές βλέψεις της Ρωσίας στην Ουκρανία, με το Nasdaq να περνά και επίσημα το κατώφλι της «bear market» και τους υπόλοιπους μεγάλους δείκτες να ακολουθούν.

Ενδεικτικό είναι πως ο γερμανικός DAX έχοντας περάσει χαμηλότερα από τους δύο ΚΜΟ 200 άνοιξε με ένα υψηλό gap στις 14.221 μονάδες....

, πυροδοτώντας υψηλότερες ρευστοποιήσεις στη συνέχεια και μαζεύοντας κάπως προς τη λήξη της συνεδρίασης στο -3,93% και στις 14.056 μονάδες.

Αντίστοιχα και ο FTSE 100 βρέθηκε υπό πίεση, αλλά η σύνθεσή του βοήθησε στον περιορισμό περαιτέρω ισχυρότερων απωλειών (-3,88% στις 7.207,01 μονάδες). Ο δείκτης FTSE 100 καλύπτεται σε μεγαλύτερο βαθμό από μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες και εταιρείες εμπορευμάτων και με τις τιμές αυτών να πιέζουν ολοένα και υψηλότερα και με μια ασθενέστερη λίρα έναντι του δολαρίου που βοηθά τον κλάδο των εξαγωγών, συγκρατείται ένα ισχυρότερο «κύμα» απωλειών.

Επιπλέον, ο S&P 500 επιστρέφει στα επίπεδα που βρίσκονταν τον Μάιο του 2021 έχοντας απολέσει ένα ποσοστό άνω του 14% από τα ιστορικά υψηλά που κατέγραψε στις αρχές Ιανουαρίου. Παράλληλα, ο δείκτης αναμένεται να διασπάσει τις 4.183 μονάδες περίπου και να περάσει ακόμη και σε χαμηλότερα από τις 4.033 μονάδες, χωρίς να αποκλείονται περαιτέρω sell offs (δοκιμάζει το 23,6% Fibonacci retracement της ισχυρής ανοδικής κίνησης από 2014 έως και φέτος). Από την άλλη, ο ταλαντωτής RSI που βρίσκεται σε υπερπουλημένη ζώνη αν και ενδέχεται να διατηρηθεί ως έχει, μπορεί να λειτουργήσει ως βραχυπρόθεσμο «ανάχωμα» έναντι περαιτέρω απότομων πιέσεων.

Παράλληλα, κατά 46,11% έχουν εκτοξευθεί τα ολλανδικά συμβόλαια φυσικού αερίου TTF, στα 135 ευρώ ανά MWh (+51,87 ευρώ), ενώ κατά 4,9% ενισχύεται η τιμή του αμερικανικού αργού στα 96,61 δολάρια με το Brent στο +5,66% και τα 99,28 ευρώ, έχοντας ξεπεράσει ενδοσυνεδριακά και τα 100 δολάρια. Καθώς ο δείκτης CCI παραμένει σε υπεραγορασμένο έδαφος, οι αυξανόμενες εντάσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν το WTI να δοκιμάζει το ανώτερο όριο του καναλιού και το υψηλό του 2014 στα 107 δολάρια περίπου. Για το Brent η διάσπαση των 105 δολαρίων οδηγεί στα 111 δολάρια περίπου και εάν οι «ταύροι» διατηρήσουν τον έλεγχο σε αυτό το επίπεδο, πιθανώς να δοκιμάσουν να στείλουν το «μαύρο χρυσό» προς τα 120 δολάρια στο άμεσο μέλλον.

insider.gr

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.