Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμιο κυβερνοπόλεμο...

0
Καθώς η Ρωσία εντείνει τις κυβερνοεπιθέσεις στην Ουκρανία παράλληλα με την στρατιωτική εισβολή, οι κυβερνήσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ανησυχούν ότι η κατάσταση θα μπορούσε να επεκταθεί σε άλλες χώρες, οδηγώντας σε ολοκληρωτικό κυβερνοπόλεμο.

Η Ρωσία έχει... κατηγορηθεί για μια σειρά κυβερνοεπιθέσεων με στόχο την κυβέρνηση και το τραπεζικό σύστημα της Ουκρανίας τις τελευταίες εβδομάδες.

Την Πέμπτη, η εταιρεία κυβερνοασφάλειας ESET δήλωσε ότι ανακάλυψε νέο κακόβουλο λογισμικό που στοχεύει οργανισμούς της Ουκρανίας. Ένα τέτοιο λογισμικό αποβλέπει στη διαγραφή δεδομένων από τα συστήματα στα οποία στοχεύει. 
Μια μέρα νωρίτερα, οι ιστότοποι πολλών κυβερνητικών υπηρεσιών και τραπεζών της Ουκρανίας τέθηκαν εκτός λειτουργίας από μια επίθεση βάσει της οποίας οι χάκερ κατακλύζουν έναν ιστότοπο με τεράστια επισκεψιμότητα μέχρι να καταρρεύσει.

Είχε προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα ξεχωριστή κυβερνοεπίθεση που κατέρριψε τέσσερις ουκρανικούς κυβερνητικούς ιστότοπους, τους οποίους αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου απέδωσαν στη GRU, τη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.

Κάτοικοι της Ουκρανίας φέρεται επίσης να έλαβαν ψεύτικα μηνύματα που έλεγαν ότι τα ΑΤΜ στη χώρα δεν λειτουργούσαν, κάτι που ειδικοί στον τομέα της κυβερνοασφάλειας λένε ότι αποτελεί πιθανότατα μια τακτική τρόμου.

Από την πλευρά της, η Ρωσία υποστηρίζει ότι «ουδέποτε διεξήγαγε και δεν διεξάγει κακόβουλες επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο».

Το μπαράζ επιθέσεων πυροδότησε φόβους για ευρύτερη ψηφιακή σύγκρουση, με τις δυτικές κυβερνήσεις σε επιφυλακή για κυβερνοαπειλές από τη Ρωσία — και να εξετάζουν πώς θα αντιδράσουν.

Αξιωματούχοι σε ΗΠΑ και Βρετανία προειδοποιούν τις επιχειρήσεις να είναι σε εγρήγορση για ύποπτη δραστηριότητα από τη Ρωσία στα δίκτυά τους. Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας δήλωσε την Πέμπτη ότι τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να «έχουν επίγνωση της κατάστασης στον κυβερνοχώρο στις χώρες τους».

Το NBC News ανέφερε την Πέμπτη ότι στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν έχουν παρουσιαστεί επιλογές για τις ΗΠΑ να πραγματοποιήσουν κυβερνοεπιθέσεις στη Ρωσία για να διακόψουν τη σύνδεση στο Διαδίκτυο και την ηλεκτροδότηση. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου διέψευσε τις φημολογίες, τις οποίες χαρακτήρισε «παντελώς αβάσιμες».  

Σε κάθε περίπτωση, ερευνητές κυβερνοασφάλειας λένε ότι μια διαδικτυακή σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης είναι όντως πιθανή– αν και η σοβαρότητα οποιουδήποτε τέτοιου γεγονότος μπορεί να είναι περιορισμένη.

«Νομίζω ότι είναι πολύ πιθανό, αλλά πιστεύω επίσης ότι είναι σημαντικό να αναλογιστούμε την πραγματικότητα ενός κυβερνοπολέμου», δήλωσε ο John Hultquist, αντιπρόεδρος ανάλυσης πληροφοριών στη Mandiant.

«Είναι εύκολο να ακούς τον όρο και να τον συγκρίνεις με πραγματικό πόλεμο. Αλλά η αλήθεια είναι πως οι περισσότερες κυβερνοεπιθέσεις που έχουμε δει ήταν μη βίαιες και σε μεγάλο βαθμό αναστρέψιμες».

Με πληροφορίες από CNBC

lifo.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)