Τα τρακτέρ της Θεσσαλίας και πάλι στους δρόμους...

 
Η παράδοση που θέλει εδώ και περίπου τρεις δεκαετίες οι αγρότες της Θεσσαλίας να κλείνουν τους δρόμους θα συνεχιστεί και φέτος. Τα αιτήματα παραμένουν ίδια, με ορισμένες παραλλαγές, όπως... δεν αλλάζει και το σημείο συγκέντρωσης που είναι ο κόμβος της Νίκαιας.

Το ΚΚΕ επιχειρεί να βγει μπροστά για να "καπελώσει" την συγκέντρωση, κάτι με το οποίο φαίνεται να διαφωνούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Λάρισας που πρόσκεινται κυρίως στη ΝΔ και σκέφτονται να στήσουν δικό τους μπλόκο σε διαφορετικό σημείο. Οι "γαλάζιοι" αγροτοσυνδικαλιστές έχουν προγραμματίσει προσυγκεντρώσεις και ανάλογα με την προσέλευση που θα υπάρξει θα λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, στις 2 το μεσημέρι τα τρακτέρ από την Καρδίτσα, την Λάρισα, τα Τρίκαλα και την Μαγνησία θα συγκεντρωθούν στον κόμβο της Νίκαιας. Παράλληλα κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν στην Β. Εύβοια, την Μακεδονία και την Πελοπόννησο. Σαφώς η συμμετοχή δεν είναι ανάλογη των προηγούμενων χρόνων, όπως και οι κομματικές παρατάξεις δεν έχουν την ίδια δυναμική με το παρελθόν.

"Με διαμαρτυρίες μιας άλλης εποχής δεν μπορούν να λυθούν τα σύνθετα, σύγχρονα προβλήματα" δήλωσε στο ΑΠΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης που χθες επισκέφθηκε την Λακωνία.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στην εθνική οδό
Την ίδια στιγμή στην Θεσσαλία συγκεντρώνονται αστυνομικές δυνάμεις από τη Θεσσαλονίκη και Αθήνα, προκειμένου να μην επιτρέψουν το κλείσιμο της εθνικής οδού. Οι αγρότες διεκδικούν μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους που πλήττεται από τις αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος και ζητούν την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, φθηνό πετρέλαιο και πρόγραμμα στήριξης για λιπάσματα και ζωοτροφές.

Ζητούν επίσης, μέτρα για την αναπλήρωση του αγροτικού εισοδήματος από τη μείωση που θα επιφέρει η εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, την ολοκλήρωση των μεγάλων αρδευτικών έργων και κυρίως το έργο της μεταφοράς νερού από τον Αχελώο προς τη Θεσσαλία.

Σύσκεψη στο Μαξίμου
Πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Μαξίμου με την συμμετοχή και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. Δεν αποκλείεται εντός της ημέρας να υπάρξουν ανακοινώσεις για την στήριξη των αγροτών από την ενεργειακή κρίση καθώς αναμένεται από την Κομισιόν το "πράσινο" φως για την επιστροφή της έκπτωσης 80% στη ρήτρα αναπροσαρμογής ρεύματος που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός.

"Βασική μας μέριμνα αποτελεί η στήριξη των αγροτών μας, προκειμένου να συγκρατηθεί το κόστος παραγωγής. Πρόκειται για μία δυναμική κατάσταση που συνεχώς εξετάζουμε και όποτε απαιτείται λαμβάνουμε μέτρα" δήλωσε στο ΑΠΕ ο Σπήλιος Λιβανός.

Ήδη η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μια σειρά από πρωτοβουλίες που στόχο έχουν την στήριξη του πρωτογενή τομέα, όπως την κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο, την επιδότηση των αγροτικών τιμολογίων για τον Ιανουάριο κατά 50% του αυξημένου κόστους, την αναστολή της καταβολής χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας για τις αγροτικές επιχειρήσεις με μεσαία τάση, η μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%. Επίσης για πρώτη φορά μετά το 2016, αποφασίστηκε η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, για τους συνεταιρισμένους παραγωγούς και τους νέους αγρότες και κτηνοτρόφους...

Σωτήρης Σταθόπουλος

thetoc.gr